Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_za_kursom_Sist_obrob_ek_inf.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
718.34 Кб
Скачать

Тема 5. Информационно обчислювальна система в органах державної статистики

ЛЕКЦІЯ 1. Основні завдання, структура й принципи функціонування

Органи державної статистики виконують одну з основних функцій державного керування - збору, обробки й узагальнення статистичних даних про виконання державних програм всіма галузями економіки й підвідомчими їм підприємствами.

Розвитку державної статистики України виразно Національною програмою інформатизації, схваленої Законом України від 04.02.1998 p., і Програмою реформування державної статистики, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27.06.1998 р.

Основною метою інформатизації органів державної статистики є створення на основі сучасних інформаційних технологій, програмних і технічних засобів у максимально короткий термін інформаційно-обчислювальної системи органів державної статистики (ИВС ОГС) якісно нового рівня для забезпечення достовірною й оперативною статистичною інформацією органів державної влади, доступності результатів обробки й аналізу статистичних даних для широкого кола громадськості, наукових установ, навчальних закладів і т.п..

Інформаційно-обчислювальна система (ИВС) органів державної статистики являє собою систему технічних і програмних засобів, технологічних процесів і організаційних заходів, які забезпечують автоматизацію собору, обробки, нагромадження, аналізу, збереження й поширення статистичної інформації.

Структура ИВС є ієрархічної, побудованої відповідно до організаційній структурі державної статистики України

Вона може розглядатися як у вертикальному, так і горизонтальному розрізах.

По вертикалі структура ИВС Держкомстату включає районний, обласний і державний рівні. На кожному із цих рівнів створена локальна система обробки статистичних даних.

На районному рівні проводиться збір інформації від первинних об'єктів статистичного обліку, здійснюються вибіркові обстеження, обробка й аналіз отриманої статистичної інформації, передача її керівним органам району й по каналах зв'язку на обласний рівень. Кожний районний відділ статистики повинен бути обладнаний локальною мережею, у якій одна з робочих станцій забезпечує обмін даних по комутированным каналах зв'язку, виконуючи цим самим функції поштового сервера.

Локальна обчислювальна мережа районного відділу статистики управляється мережною операційною системою Netware Lіte для однорангових мереж, що дає можливість використовувати невиділений файл- сервер з можливістю організації на ньому додаткового робочого місця. Однак на сьогодні більшість районних відділів статистики ще недостатньо обеспеченны комп'ютерною технікою, через що зібрані дані доводиться передавати для аналізу в обласні управління статистики.

Обласний рівень забезпечує збір статистичних даних від підзвітних статистичних одиниць, одержує статистичні дані по каналах зв'язки з районного рівня, виконує обробку, аналіз статистичної інформації в границях територій, забезпечує нею керівні органи регіону й передає інформацію на державний рівень по каналах зв'язку.

Функціонально-обласний рівень будується на основі локальної обчислювальної мережі обласного керування статистики.

Програмно-технічний комплекс обласного керування статистики поєднується в локальну обчислювальну мережу на основі стандарту ІEEE 802.3. Центр обласного рівня має кілька обчислювальних машин середньої потужності з Rіsс- Процессорами.

Сервер зв'язку обласного управління статистики забезпечує взаємодія з районним рівнем і являє собою персональний комп'ютер, виділений для цієї мети й забезпечений груповим модемом, що підтримує обмін даними попротоколу V.23 на діючих коммутированных телефонних каналах зв'язку. Інформаційна взаємодія обласного керування статистики з державними органами статистики здійснюється засобами електронної пошти.

На державному рівні проводиться збір, обробка й аналіз статистичної інформації, що надходить із обласних управлінь статистики, обробляється й направляється в керівні державні організації, організується контрольований доступ до статистичних фондів з боку міністерств, відомств і інших держав. Тут здійснюється об'єднання обласних фрагментів у глобальну мережу статистики України.

Державний рівень інформаційно-обчислювальної системи статистики складається з локальної обчислювальної мережі, що поєднує управління Держкомстату й відділи Головного міжрегіонального керування статистики в єдиний інформаційний простір з відповідним розподілом прав доступу до інформаційних фондів

Головне міжрегіональне управління статистики (ГМУС) створене в 2000 р. на базі Головного міжрегіонального інформаційного центра. Воно безпосередно підкоряється Державному комітету статистики і є головною організацією з питань збору, нагромадження й обробки статистичної інформації, матеріалів переписів і вибіркових соціально-демографічних обстежень. Для передачі інформації використовується мережа Укрпак на базі виділених і комутированных телефонних ліній. У ГМУС інформація, що надходить із регіонального рівня, обединяется в цілому по Україні, а також у розрізах територій і галузей економіки. Вона використовується Держкомстатом насамперед для забезпечення центральних органів державної влади необхідною інформацією для прийняття рішень, а також для аналітичної роботи й поширення статистичної інформації серед широкої громадськості.

До складу ГМУС входять функціональні відділи й відділи обробки даних. Функціональні відділи виділені відповідно до функціональної структури Держкомстату, а до технологічних відділів ставляться: відділ системного супроводу засобів обчислювальної техніки, відділ інформаційних технологій, відділ програмування, відділ супроводу програмного забезпечення. Ці відділи забезпечують розробку календарних планів впровадження комп'ютерних технологій, виконують всі етапи робіт з алгоритмізації й програмування, а також супровід розроблених проектів у процесі їхнього впровадження й промислової експлуатації

По горизонталі структура ИВС органів державної статистики для районного, обласного й державного рівнів є ідентичною й включає що забезпечують і функціональні підсистеми. Складовими підсистем, що забезпечують, є: інформаційне, технічне, програмне забезпечення й організаційно-правове забезпечення.

Функціональні підсистеми виділені відповідно до організаційній структурі Держкомстату і його регіональних органів по таких напрямках: рішення регламентних статистичних завдань, обробка даних спостережень, розробка матеріалів перепису населення, а також поширення статистичної інформації.

Для автоматизації функцій органів державної статистики в ИВС виділені такі функціональні підсистеми (комплекси завдань):

- статистика промисловості;

- статистика інвестицій і будівництва;

- структурна статистика;

- статистика сільського господарства й навколишнього середовища;

- статистика торгівлі;

- статистика послуг, транспорту й зв'язку;

- статистика фінансів;

- статистика цін;

- статистика роботи;

- статистика населення;

- статистика реформування власності;

- статистика науки, інновацій і інформатики;

- статистика послуг і національних програм;

- статистика обстеження умов життя домогосподарств;

- статистика зовнішньої торгівлі;

- статистика національних рахунків;

- статистика зведеної інформації.

Перелік функціональних підсистем визначений відповідно до вимог міжнародних стандартів класифікації видів економічної діяльності (КВЕД). У границях виділених підсистем здійснюється автоматизована обробка інформації для рішення регламентних завдань і завдань обробки матеріалів обстежень.

На центральному й регіональному рівнях обробка інформації виконується за допомогою понад 500 комплектів електронної обробки інформації (КЭОИ), які розробляються переважно централізовано колективом ГМУС. Існуюча технологія обробки даних складається в розробці для кожної форми статистичної звітності, як правило, окремого КЭОИ, що містить весь цикл автоматизованої обробки даних за цією формою: введення, контроль, агрегування, одержання вихідних таблиць. При цьому дані зберігаються у файлах, які належать програмним комплексам. Це в більшій мері обмежує можливості оперативного одержання інформації для аналітичної роботи і її поширення. Крім того, розробка програмного забезпечення КЭОИ проводиться на основі програмних систем, які на сьогодні застаріли, не дають можливості реалізувати сучасні інформаційні технології обробки інформації й обробки значних обсягів даних (що є характерним для статистики).

Основними напрямками розвитку КЭОИ відповідно до Концепції інформатизації органів державної статистики є:

- внесення змін у порядок збору й обробки статистичної звітності - це насамперед перехід до несуцільних методів спостереження з оптимальною періодичністю надання інформації, використання спеціальних моніторингів, переписів і опитувань;

- максимальне наближення системи введення даних до джерел їхнього виникнення й забезпечення одержання даних від звітних одиниць в електронному виді;

- впровадження й динамічна підтримка загальнодержавних класифікаторів, розроблених відповідно до міжнародним класифікаціям;

- модернізація програмно-технічної бази, забезпечення органів державної статистики сучасними програмними й технічними засобами для ефективного виконання покладених на них завдань у необхідному обсязі, забезпечення ефективного функціонування й розвитку локальних мереж центрального, регіонального й районного рівнів;

- стандартизація технології автоматизованої обробки статистичної звітності - розробка типових уніфікованих технологій і відповідного програмного забезпечення для забезпечення автоматизованої обробки статистичної інформації на різних рівнях її обробки;

- перехід від технології електронної обробки інформації, що базується на використанні комплексів електронного обробки інформації, до технологій, які базуються на використанні баз даних статистичних показників і реалізації динамічної системи SQL- Запитів для одержання необхідної інформації в різних розрізах, використання таких баз у сукупності із прикладними статистичними пакетами (типу SPSS, SAS) для забезпечення аналітичної роботи;

- побудова глобальної (корпоративної) мережі органів державної статистики, що базується на локальних обчислювальних мережах центрального, регіонального й районного рівнів, удосконаленні діючої системи обміну інформацією на основі використання сучасних телекомунікаційних технологій, програмних і технічних телекомунікаційних засобів;

- розробка системи захисту інформації, що включає комплекс організаційних заходів, технічних і програмних засобів, які реалізують поділ прав доступу до інформації, створення окремих подсетей, фіксацію доступу до баз даних з конфіденційною інформацією й т.п.;

- створення інформаційних фондів Держкомстату й надання можливості доступу до них споживачам статистичної інформації в рамках виділених їм повноважень, удосконалення системи поширення статистичної інформації.

Відповідно до рекомендацій і основних положень, розробленими Статистичною комісією ООН і Європейською економічною комісією, в інформаційних системах для національних і міжнародних статистичних органів повинні бути однорідні, спільними такі складові: архітектура інформаційної системи, апаратні комплекси, компоненти програмного забезпечення, структури статистичних даних і технологічні процеси їхньої обробки.

Архітектура інформаційних систем для національних і міжнародних статистичних органів розробляється виходячи з таких основних видів функцій статистичної організації: обробка даних досліджень; організація сховища даних, у тому числі регістрів (вхідних потоків); аналітична обробка даних. Архітектура інформаційної системи статистичної організації повинна бути гармонійно зв'язана зі структурою самої організації.

Узагальнені статистичні показники надходять у формі вихідних повідомлень засобами електронної пошти в Адміністрацію Президента України, у Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України, а також у Міністерства й прирівняні до них Державні установи.

Основними користувачами статистичної інформації є: Адміністрація Президента України, апарат Верховної Ради України, Кабінет Міністрів України, Міністерство економіки й з питань європейської інтеграції України, Міністерство фінансів України, обласні й районні державні адміністрації, інші міністерства й відомства.

Ця інформація надається у вигляді друкованих видань (збірники, бюлетені, експрес-доповіді й т.п.) і в електронному виді на сайті www.ukrstat.gov.ua. Також ДЕРЖКОМСТАТ відповідно запитам готовить статистичні дані для міжнародних організацій, таких як: Організація Об'єднаних Націй (ООН), Європейська економічна комісія ООН, Світовий банк реконструкції й розвитку, Евростат і ін.

ЛЕКЦІЯ 2. Інформаційне забезпечення органів державної

Статистики

2.1. Визначення статистичної інформації

Статистична інформація це складова частина економічної інформації, що має наступні свої особливості:

- значні обсяги однорідної інформації, що повторюється, з більшою питомою вагою стабільних елементів;

- тривалий термін зберігання - 10- 20 років;

- багаторазове використання (наприклад, показники за попередні звітні періоди використовуються як елементи динамічних рядів);

- надходження в статистичну ИC даних, які підлягають обробці, надходять в основному ззовні;

- строго певні строки обробки;

- для застосування єдиної методики і єдиної технології обробки статистичної інформації на кожному рівні системи й ін.

Обробка статистичної інформації на ЕОМ вимагає структуризації й формалізованого опису сукупностей статистичних даних.

Структуризація статистичної інформації складається у виділенні таких структурних одиниць: реквізит, показник, інформаційне повідомлення, інформаційний масив, інформаційний потік, інформаційна підсистема й інформаційна система

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]