Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат по тубику.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
54.78 Кб
Скачать

«Терапевтические» маски туберкулеза.

Великі труднощі в діагностиці туберкульозу мають випадки з високою лихоманкою, цитопенією, і так званими неспецифічними проявами, коли туберкульоз перебігає під маскою ревматологічних, гематологічних захворювань, із позалегеневими ураженнями і захворюваннями печінки, селезінки, нирок, кишечнику. Знання цих “терапевтичних”форм туберкульозу і його “масок” дуже важливо для лікарів багатьох спеціальностей. Серед клінічно виражених паратуберкульозних реакцій в першу чергу слід виділити наступні “маски” туберкульозу.

  1. Найбільш часто туберкульоз у активній фазі перебігає по типу частих, тривалих, нетипових грипоподібних захворювань без чітко вираженого запалення верхніх дихальних шляхів і не викликає в сім’ї хворого спалаху грипоподібних станів – це “грипоподібна” маска туберкульозу.

  2. Другою за частотою є пневмонічна маска. Це повторні рецидивіруючі пневмонії, особливо в одному і тому ж місці легені, з в’ялим перебігом, які мають нетипову клініку і перебіг, погано піддаються протипневмонічній терапії, повільно розв’язуються з утворенням на їх місті фіброзних і дрібно вогнищевих змін.

  3. Туберкульоз може починатися по типу ревматичної маски, так званий ревматоїд Понсе. Проявляється тривалим перебігом суглобного синдрому з болями, набряками, порушенням рухомості в суглобах, з деформацією, анкілозом. При рентгенологічному дослідженні виявляються типові ознаки ревматоїдного артриту. Ревматоїд Понсе не піддається звичайній протиревматичній терапії і не супроводжується ускладненнями з боку ендокарду. І лише знаходження туберкульозного вогнища, позитивні туберкулінові проби і ефект від специфічної терапії позволяють підтвердити діагноз туберкульозу.

  4. Неврологічнамаска туберкульозу проявляється тривалими, упорними невралгіями, які не піддаються звичайного лікуванню, особливо міжреберних і сідничного нервів, але без ознак давлення (остеохондроз) або запального ураження нервів (радикуліт).

  5. Вовчаноподібнамаска проявляється типовою еритемою на шкірі обличчя у виді «метелика», трофічними розладами, артралгіями, лейкопенією, різко підвищеною ШОЕ, іноді навіть знаходженням у крові вовчаночного клітинного феномену, антитіл до ДНК.

  6. Гематологічна” маска туберкульозу протікає з ознаками гіпоплазії кісного мозку, з лейкопенією, анемією, тромбоцитопенією, іноді лейкімоїдними реакціями. Часто констатує лімфаденопатію, спленомегалію, В12- дефіцитну і гіпопластичну анемію як начальні ознаки туберкульозу.

Министерство Здравоохранения Украины Запорожский Государственный Медицинский Университет

Кафедра фтизиатрии и пульмонологии

Зав. Кафедры-д.мед.н,проф..Шальмин О.С

Руководитель группы

доц., к. мед.н. Растворов А.А

Реферат

На тему «Патоморфоз туберкулеза в современных условиях.Терапевтические маски туберкулезa»

Выполнила студентка