Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Набок.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
373.25 Кб
Скачать

4 Організація праці і заробітної плати

Під організацією праці на підприємстві розуміють сукупність заходів, які за даного рівня розвитку техніки та організації виробництва забезпечують планомірне і найбільш раціональне використання робочої сили і засобів виробництва [5].

Організація праці на підприємстві охоплює такі основні напрями:

• поділ і кооперація праці, що передбачають науково обгрунтований розподіл працівників за певними трудовими функціями, робочими місцями, а також об'єднання працівників у виробничі колективи;

• організація і обслуговування робочих місць, що сприяють раціональному використанню робочого часу;

• нормування праці, що передбачає визначення норм затрат праці виробництво продукції і надання послуг як основу для організації праці і визначення ефективності виробництва;

• організація підбору персоналу та його розвиток, тобто — планування персоналу, профорієнтація і профвідбір, наймання персоналу, підвищення його кваліфікації, планування кар'єри тощо;

• оптимізація режимів праці і відпочинку, встановлення найбільш раціонального чергування часу роботи та відпочинку протягом робочої зміни, тижня, місяця. Відпочинок, його зміст і тривалість максимально сприяти досягненню високої працездатності протягом робочого часу;

• раціоналізація трудових процесів, прийомів і методів праці на основі узагальнення прогресивного досвіду. Раціональним вважається такий спосіб роботи, який забезпечує мінімальні затрати часу;

• поліпшення умов праці, що передбачає зведення до мінімуму шкідливості виробництва, важких фізичних, психологічних навантажень, а також формування системи охорони і безпеки праці;

• зміцнення дисципліни праці, підвищення творчої активності працівників;

• мотивація й оплата праці.

Ефективність використання робочої сили значною мірою залежить від того, як різні види робіт поділені між окремими виконавцями і наскільки правильно останні завантажені роботою, що відповідає їх кваліфікації. Поділ праці на підприємстві передбачає спеціалізацію окремих працівників на виконанні певної роботи. Існують такі основні види поділу праці:

- технологічний поділ праці передбачає поділ виробничого процесу за видами, фазами і циклами;

- поопераційний поділ праці означає закріплення за працівниками окремих операцій для скорочення виробничого циклу;

- кваліфікаційний поділ праці зумовлюється різним ступенем складності виконуваних робіт і полягає у відокремленні складних робіт від простих.

- функціональний поділ праці відбувається між різними категоріями працівників, які входять до складу персоналу(робітники, керівники, спеціалісти, службовці), а також між основними і допоміжними робітниками;

- професійний поділ праці відбувається між групою робітників за ознакою технологічної одноманітності виконуваних ними робіт і залежить від знарядь і предметів праці, технології виробництва.

На дільниці по ремонту двинунів приймають участь 3 основних робітників і один допоміжний робітник так, в нашому випадку робітники розподіляються наступним чином: III розряду-1, IV-2, V-1.

Нормування праці - це вид діяльності з управління підприємством, спрямований на встановлення оптимальних співвідношень між витратами та результатами. Технічне нормування включає в себе: систематичне вивчення організації виробничих процесів, організацій праці, структури нормуємих операцій, затрат робочого часу на їх виконання;розробку нормативів для установлення норм часу і виробітку;впровадження розроблених норм у виробництво;контроль і аналіз виконання норм часу і виробітку і розробку заходів по підвищенню продуктивності праці.

Важливими елементами організації праці є вдосконалення планування, оснащення і обслуговування робочих місць. Робоче місце - це зона трудової діяльності робітника або групи робітників, оснащена всім необхідним для успішного здійснення роботи.

Оснащення робочих місць передбачає забезпечення їх основним технологічним обладнанням, інструментами, пристроями, засобами сигналізації, освітлювальною апаратурою, робочими меблями, тарою тощо, транспортними засобами, послугами ремонтного характеру, тощо.

Раціоналізація трудового процесу передбачає: виявлення, вивчення, аналіз, узагальнення, проектування та освоєння раціональних прийомів та методів праці.

Умови праці - це сукупність факторів зовнішнього середовища, що впливають на здоров'я та працездатність людини в процесі праці. Умови праці на проектованому підрозділі нормальні ,не шкідливі і відповідають вимогам техніки безпеки, охорони праці і виробничої естетики. Робітники користуються побутовими приміщеннями, які розташовані за межами дільниці.

Дисципліна праці є об'єктивно необхідною формою зв'язку між працівникамиЖщо беруть участь у спільному процесі праці. На АТП застосовуються слідуючи методи зміцнення дисципліни: адміністративні, правові, матеріальні, моральні.

На проектованій дільниці застосовується погодинна система оплати праці. Фонд оплати праці складається з основної заробітної плати та додаткової. Основна заробітна плата нараховується відповідно до кваліфікації робітників (тарифної ставки) та відпрацьованого часу.

До додаткової заробітної плати входять: надбавки за високу професійну майстерність, керівництво бригадою (ланкою), премії , інші додаткові виплати (оплата відпусток, навчання, доплати за стаж та ін.)

В цілях матеріального стимулювання робітників відповідно до положення про преміювання виплачуються премії за виконання показників преміювання. Крім цього виплачується матеріальна допомога, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, надаються пільгові путівки на лікування та відпочинок.