Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
збірник з досвіду роботи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
14.67 Mб
Скачать

Орієнтовний план роботи шкільної бібліотеки

Бадьорна Римма Олександрівна,

бібліотекар СЗШ № 62

Дарницького р-ну

Престиж, привабливість, важливість і потрібність бібліотеки безпосередньо залежать від переліку та якості послуг і комфортних умов, які надає бібліотека своїм користувачам. Ефективне забезпечення інформаційних потреб користувачів залежить від чіткого планування роботи, заходів та послуг, які передбачається надавати на протязі навчального року.

Кожного року шкільний бібліотекар планує свою роботу. Планування- процес творчий і складний. План – це не тільки визначення конкретних завдань та основних показників, традиційних, інноваційних форм взаємодії бібліотеки і користувача, а й передбачення кінцевого результату діяльності та виявлення її ефективності.

Всю діяльність кожна шкільна бібліотека проводить згідно з планом роботи, який є складовою частиною плану навчально – виховної роботи школи і затверджується директором навчального закладу.

Бібліотека СЗШ № 62 м. Києва – структурний підрозділ школи, основною метою якого є забезпечення інформацією навчально-виховного процесу.

Ось чому пріоритетними у роботі шкільної бібліотеки є вирішення наступних завданнь:

- допомагати учням оволодіти програмовими знаннями та закріпити їх за допомогою форм та методів роботи бібліотеки;

- виховувати бажання самостійно розширювати обсяг знань;

- ознайомлювати, навчати аналізувати та розуміти різні види і типи джерел інформації;

- сприяти розвитку пізнавальних інтересів учнів, формувати читацькі інтереси;

- удосконалювати інформаційно-бібліографічне обслуговування юних читачів;

- організовувати різноманітні форми масової роботи з пропаганди книги: книжкові виставки, огляди, бесіди;

- проводити індивідуальну роботу з читачами;

- розвивати художній смак і самостійність суджень учнів;

- формувати та виховувати національну свідомість, громадянську позицію, моральні якості, культуру мовлення використовуючи засоби роботи бібліотеки.

Свою діяльність кожного поточного навчального року бібліотека спрямовує на популяризацію книг серед дітей, формування їх світогляду, реальну допомогу кожній дитині в задоволенні особистих читацьких інтересів, потреб, запитів. Книга – постійне джерело знань, надбаних людством протягом багатьох віків, головний засіб навчання. Спілкування з книгою допомагає школяру оволодіти певною сумою знань, засвоїти досвід попередніх поколінь, прилучає їх до культурних надбань та цінностей українського народу, його звичаїв та традицій.

Важливу роль відіграє шкільна бібліотека у допомозі вивчення та засвоєння шкільної програми, організації навчальної діяльності та дозвілля дітей.

Бібліотека нашої школи працює над створенням фонду української книги, видань з краєзнавства і народознавства, впровадженням автоматизованих бібліотечних процесів у технологію роботи шкільної бібліотеки.

1. Популяризація діяльності бібліотеки

1. Екскурсії до бібліотеки.

2. Аналіз читацьких формулярів.

3. Складання індивідуальних списків читання.

4. Оформлення виставки формулярів кращих читачів.

5. Робота з читачами- боржниками.