Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Муніципальне право України Батанов 2008р..doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

§ 4. Місце муніципального права серед дисциплін юридичного профілю

Муніципальне право як навчальна дисципліна — складова ча­стина системи української юридичної освіти. її предмет, — муні­ципальна діяльність територіальних громад, — охоплює, по суті, усі сфери місцевого життя і в силу цього має комплексний харак­тер. Ця навчальна дисципліна вивчає та розкриває взаємодію норм муніципального права з нормами інших галузей права.

Місце навчальної дисципліни муніципального права в системі юридичних дисциплін зумовлене насамперед особливостями муні­ципального права як галузі права. її співвідношення та взаємозв'я­зок із правовими дисциплінами визначається співвідношенням му­ніципального права з іншими галузями українського права.

Муніципальне право — нове міждисциплінарне поле в середині системи юридичних наук. Його увагу зосереджено на особливостях діяльності людини в рамках територіальних громад, формамах та методах реалізації і захисту муніципальних прав особистості.

Центральна галузева юридична навчальна дисципліна — кон­ституційне право — вивчає основоположні начала організації і ді­яльності місцевого самоврядування, тому наука конституційного права використовує багато категорій та понять (місцеве само­врядування, органи місцевого самоврядування, компетенція міс­цевого самоврядування, територіальні громади, загальні принципи організації місцевого самоврядування тощо), які входять до науко­вого апарату муніципального права як навчальної дисципліни.

Навчальна дисципліна муніципального права тісно взаємопо­в'язана з іншими дисциплінами як публічно-правового (адміні­стративне, фінансове право), так і приватноправового (цивільне, земельне, господарське право) циклу. Зокрема, з адміністратив­ним правом навчальну дисципліну муніципального права єднає розгляд ними управлінських процесів: предметом адміністратив­ного права є державне управління, предметом муніципального — самоуправління. Ці протилежні за своєю природою вектори управ­лінської діяльності є складовими елементами єдиної системи со­ціального управління, оптимальне функціонування якої є суттє­вою ознакою цивілізованого суспільства. Тому вивчення цих пра­вових дисциплін, як правило, проводиться паралельно. Інші галузеві навчальні дисципліни (цивільне, фінансове, господарське право) в межах своїх предметів досліджують багато питань, пов'язаних із діяльністю територіальних громад та муніципаль­них органів у різних сферах місцевого життя.

Муніципальне право як навчальна дисципліна тісно пов'язана та взаємопереплітається з такими складними та суміжними не правовими дисциплінами, як муніципальний менеджмент, муні­ципальна економіка, регіональна економіка тощо, кожна з яких має власні характерні відносини до процесів, які відбуваються у просторі функціонування територіальних громад. Безумовно, між ними існує певний розподіл праці, однак значне наукове перехре­щення та взаємопроникнення дає велику користь, вносячи в роз­виток цих дисциплін синтез явищ і процесів. Ураховуючи це, му­ніципальне право як навчальна дисципліна в повній мірі повинна використовувати досягнення як правознавства, так і суміжних із правовими науками дисциплін (соціології, політичної економії, економічної теорії, психології, педагогіки, менеджменту тощо). Це, однак, не повинно вести до розмивання нормативно-правового змісту проблем економічної та фінансової основи місцевого само­врядування, управління комунальною власністю, взаємовідносин муніципальних органів з підприємствами, установами, організа­ціями на своїй території тощо. В цьому плані важливе значення має узгодження відповідних тем з курсу муніципального права з дисциплінами приватноправового профілю. Без використання ма­теріалу відповідних дисциплін неможливо сформувати цілісне ба­чення проблем функціонування організаційних структур муніци­пальної системи економічної та політичної влади, управління му­ніципальним господарством, діяльності місцевих органів влади та управління.

Муніципальне право — прикладна навчальна дисципліна, вона повинна орієнтуватися на практику формування системи місцево­го самоврядування України, враховувати зарубіжний досвід муні­ципального будівництва. Разом з цим «заземлення» проблем муні­ципального права до рівня практичних потреб організації місцево­го самоврядування в конкретному регіоні та населеному пункті повинно здійснюватися на суто науковій основі, з використанням глибоких наукових розробок із відповідної проблематики. Все це має важливе значення в навчальному процесі, в орієнтації студен­тів на отримання теоретичних знань, з одного боку, та ознайомлен­ням їх з організацією практичної діяльності територіальних гро­мад та органів місцевого самоврядування — з іншого. В цьому за­порука успішного використання розмаїтого матеріалу з курсу му­ніципального права для підготовки спеціалістів із вищою юридич­ною освітою1.

Рішенню цих проблем повинна сприяти чітка, науково обґрун­тована система навчального курсу муніципального права.

Безумовно, навчальна дисципліна муніципального права в силу специфіки предмета свого вивчення: процесів, пов'язаних із визнан­ням, становленням, розвитком, організацією та функціонуванням муніципальної влади, а також реалізацією та захистом муніци­пальних прав особистості, формуванням муніципального права як галузі національного права та самостійної сфери наукового знання на сучасному етапі лише складається. На стадії формування пере­буває вітчизняна теорія та методологія самоврядування, муніци-пальнознавчий категоріально-понятійний апарат. Як і будь-яка нова правова дисципліна, навчальна дисципліна муніципального права поки що залучає свої теоретичні положення з інших право­вих дисциплін, зокрема конституційного права. Однак поступово вона набуває власний, відмінний від інших правових наук зміст та стає самостійною навчальною дисципліною.