Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ 2.4. Конституційний статус органів суду та п...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
106.5 Кб
Скачать

Не 2.4. Конституційний статус органів суду та прокуратури План

  1. Поняття, ознаки та функції судової влади.

  2. Конституційні засади здійснення правосуддя.

  3. Поняття, принципи та склад судової системи України.

  4. Конституційно-правовий статус суддів України.

  5. Конституційно-правовий статус Вищої Ради юстиції.

  6. Прокуратура України в системі державних органів та її повноваження за Конституцією України

  1. Поняття, ознаки та функції судової влади.

Судовій владі, на відміну від інших гілок державної вла­ди, притаманні специфічні риси: вона має конкретний харак­тер; не належить будь-якій судовій установі (оскільки термін "суди" є узагальненням), а здійснюється судами — носіями судової влади.

Судова влада – незалежна гілка державної влади, яка має захищати права і свободи громадян, інтереси держави і суспільства, забезпечувати додержання законності та справедливості шляхом застосування законів до конкретних життєвих ситуацій.

Судова влада виступає в ролі арбітра, що вирішує спір незалежно від того, між ким цей спір виникає: між громадянами, громадянами і підприємствами, громадянами і державними чи громадськими організаціями, між громадянами і державою в цілому тощо.

Правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Суди відповідно до ст. 6 Конституції України є самостійною гілкою влади і діють незалежно від законодавчої і виконавчої влади. Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Відповідно до статей 8 і 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина гарантуються і захищаються судом.

Роль і місце суду в системі органів державної влади ви­значається основним завданням — охорона і захист від імені держави прав і свобод від свавілля як з боку держави, її ор­ганів та посадових осіб, так і громадян.

Критерієм такої охорони і захисту є Конституція та За­кон, від імені яких і на підставі яких суд ухвалює рішення про порушення або юридичну обгрунтованість (конституцій-ність, законність) актів, дій, відсутності або наявності пору­шення прав і свобод людини і громадянина.

Суд, діючи в межах визначеної законом правової проце­дури, за ініціативою заявника розглядає і вирішує криміналь­ні, цивільні, адміністративні та інші справи, питання щодо конституційності і законності актів і дій державних органів.

Правосуддя — вид державної діяльності, за допомогою якої розглядаються і вирішуються питання, пов'язані з пору­шенням норм права. Тому воно здійснюється від імені дер­жави спеціально уповноваженими органами — судами, які на судових засіданнях розглядають у встановленому зако­ном порядку кримінальні, адміністративні, цивільні, судові та інші категорії справ.

  1. Конституційні засади здійснення правосуддя. Засади здійснення правосуддя в Україні такі:

1. Здійснення правосуддя виключно судами;

2. Право на судовий захист;

3. Рівність перед законом і судом;

4. Правова допомога при вирішенні справ у судах;

5. Гласність судового процесу;

6. Обов’язковість судових рішень;

7. Право на оскарження судового рішення;

8. Колегіальний та одноособовий розгляд справ;

9. Самостійність судів і незалежність суддів;

10. Недоторканність суддів;

11. Незмінюваність суддів;

12. Державна мова судочинства;

13. Суддівське самоврядування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]