Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансово-кредитні та ематеріальні русурси п-ст...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
171.52 Кб
Скачать

Поняття та види нематеріальних ресурсів підприємства, їх характеристика

Однією з передумов довгострокового успіху підприємства на ринку є комерціалізація оригінальних наукових знань, реалізова­них у відповідні технології. Наукові знання, навики є конкретним товаром, яким можна володіти, розпоряджатися, продавати, тобто є певною інтелектуальною власністю. Об'єкти інтелектуальної власності фактично ототожнюються з поняттям нематеріальних ре­сурсів підприємства.

НЕМАТЕРІАЛЬНІ РЕСУРСИ ПІДПРИЄМСТВА - це складова час­тина потенціалу підприємства, яка забезпечує економічну ко­ристь протягом тривалого періоду і має ту особливість, що в них відсутня матеріальна основа здобування доходів та не визначені майбутні розміри цих доходів.

За походженням нематеріальні ресурси виникають або завдяки новим унікальним знанням або у зв'язку з рідкістю ресурсів. Вико­ристання таких ресурсів або робить їхніх власників єдиним вироб­ником продукції, або забезпечує зменшення витрат проти інших ви­робників.

Специфічними рисами нематеріальних ресурсів є:

  • відсутність матеріальної основи для отримання вигод;

  • умовна невіддільність від суб'єкта господарювання;

  • тривалий термін використання;

  • відсутність корисних відходів;

  • невизначеність усього спектру можливих ефектів від викорис­тання;

  • підвищений рівень ризику на стадії створення та використання.

До нематеріальних ресурсів належать:

1. Об'єкти промислової власності:

  • винаходи, об'єктами яких можуть бути продукти (пристрої, ре­човини, штами мікроорганізмів) та способи їх одержання;

  • корисні моделі, об'єктами яких є конструктивне вирішення пристрою або його складових частин;

  • промислові зразки - нове художньо-конструктивне вирішення виробів, коли досягається єдність технічних та естетичних власти­востей;

  • товарні знаки та знаки обслуговування - оригінальні позна­чення, за допомогою яких товари і послуги одних виробників від­тіняються від однорідних товарів і послуг інших виробників; го­ловне завдання товарного знака полягає в ідентифікації товару та його виробника на ринку. Товарний знак виконує при цьому дві функції: є рекламою товару і гарантуванням його якості;

  • фірмові найменування - це стале позначення підприємства або с х>и. від імені якої здійснюється виробнича та інша діяльність; використовується для розпізнавання підприємств серед інших. На відміну від товарних знаків, які дозволяють ідентифікувати конкретні товари даного підприємства, фірмове найменування вказує на підприємство як таке без посилання на товар чи послу­гу і характеризує репутацію і становище підприємства на ринку в цілому.

Об'єкти авторського права - об'єкти, що охороняються ав­торським та суміжними правами - це твори науки, літератури і мистецтва незалежно від їх обсягу, жанру, призначення, мети ство­рення, які можуть існувати в письмовій, усній, образотворчій та об'ємно-просторовій формах.

Авторським правом захищаються також комп'ютерні програми, бази даних, мікросхеми.

Авторське право не поширюється на офіційні документи, дер­жавні символи та знаки, твори народної творчості, об'єкти промис­лової власності, твори, для яких закінчився термін дії авторського права.

Суміжні права - це права, які примикають до авторського права і є похідним від нього. Суміжні права належать до нематеріальних об'єктів і поділяються на три види:

Нетрадиційні об'єкти інтелектуальної власності - це результа­ти творчої діяльності людини, які не належать до перших двох скла­дових об'єктів інтелектуальної власності, а саме:

  • раціоналізаторські пропозиції - це технічне вирішення, що є новим і корисним для підприємства, для якого воно подано; це можуть бути пропозиції щодо вдосконалення використовуваної техніки, способів контролю, спостереження, дослідження тощо; рацпропозиція має так звану «місцеву новизну» незалежно від того, чи дане організаційне, технічне рішення використовується деінде;

ноу-хау - це знання чи досвід технічного, організаційного, ви­робничого й економічного характеру, що можуть бути практично використані і принести власникові певні переваги; об'єктами ноу-хау є посібники, порадники, рецепти, формули тощо, а також незапатентовані винаходи; важливою ознакою ноу-хау є конфіденційний характер тих знань та досвіду, на здобування яких підприємство, як правило, витрачає значні кошти і час;

- комерційна таємниця - це відомості, безпосередньо пов'язані з діяльністю підприємства, розголошення яких може завдавати шко­ди його інтересам; комерційну таємницю становить сукупність нау­ково-технічної, виробничо-господарської та фінансово-економічної інформації про діяльність підприємства.

Певну корисність нематеріальні ресурси можуть приносити тільки у разі їх залучення до господарського обороту підприємства. Поза цим оборотом вони позбавлені своєї вартості і не приносять власникові вигоди. В конкретних умовах господарювання спожив­на вартість проявляється в динаміці.

У ринкових умовах значення та частка нематеріальних ресурсів у майні підприємства постійно зростає. Це зумовлено швидким роз­повсюдженням інформаційних технологій, масштабними техноло­гічними змінами в різних галузях виробництва, рівнем конкуренції. Залучати нематеріальні ресурси в господарський оборот підпри­ємства мають з огляду на стратегію свого розвитку.