Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Капітал як фактор виробництва. Ринок капіталу.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
126.68 Кб
Скачать

2.3. Попит, пропозиція та рівновага в різних типах ринкових структур

Крива пропозиції послуг капітальних товарів – функція від рентної оцінки капіталу (rk). Конфігурація кривої пропозиції послуг основного капіталу Sk матиме різну конфігурацію в різних часових періодах.

Короткострокова крива пропозиції послуг основного капіталу (SkL) може мати вигляд висхідної або вертикальної лінії. Пояснюється така двоїстість конфігурації кривої SkL так: для тих капітальних товарів, пропозиція яких абсолютно нееластична за ціною, крива SkL матиме вигляд вертикальної лінії, а для тих капітальних товарів, пропозиція котрих досить еластична за ціною – висхідної лінії (рис. 2.5) [2, с.187].

rk Sk0

Sk1

0 K

Рис. 2.5 – Короткострокові криві пропозиції послуг основного капіталу

На рис. 2.5 крива Sk0 крива пропозиції для послуг капітальних активів, пропозиція яких нееластична за ціною. Прикладом таких послуг можуть бути запропоновані послуги верстатів для ткацьких фабрик. У короткостроковому періоді запас капіталу в цілому обмежений, адже верстати для тка­цьких фабрик не можуть бути переміщені з взуттєвої чи ще якоїсь іншої галузі [11, с.147].

Транспортні послуги широко використовують усі (без винятку) галузі економіки. Вони можуть переміщуватися з однієї галузі в іншу, де рентна оцінка послуг вища. Для таких послуг капітальних товарів крива Sk1 має висхідний характер. У довгостроковому періоді криві пропозиції послуг основного капіталу теж можуть бути двох видів: горизонтальна та висхідна (рис. 2.6) [13, с.325].

Крива Sk0 — довгострокова, крива пропозиції для абсолютно еластичної пропозиції основного капіталу за ціною. Її побудова ґрунтується на передумові, що за рентної оцінки капітальних послуг rk0, економіка запропонує стільки основного капіталу, скільки споживачі капітальних послуг готові купити за певною ціною. Така модель кривої Sk0 передбачає незмінність процентної ставки (і) та норми амортизації (а).

Для капітальних товарів, пропозиція послуг яких еластич­на за ціною, довгострокова крива пропозиції Sk1, зображена висхідною лінією. Така конфігурація кривої Sk1 означає, що зі зростанням рентної оцінки капітальних послуг їх пропозиція зростає.

Щодо послуг основного капіталу, то підприємство буде збільшувати попит на такі послу­ги доти, доки граничний дохід від цих послуг не урівнова­житься з рентною оцінкою капіталу, тобто МRРК = rk. Саме за цієї умови підприємство максимізує прибуток.

Із рис. видно, що крива попиту на капітальні послу­ги (D0) є спадною функцією граничної дохідності цього ресур­су. За незмінної ціни готової продукції, виробленої за допо­могою орендованого основного капіталу, спадний характер кривої попиту на послуги основного капіталу зумовлений дією закону спадної граничної продуктивності ресурсів [5, с.379].

rk

rk1

rk2 D0 D1

0 K1 K2 K3 K

Рис. 2.6 – Попит на послуги основного капіталу

Зміна рентної оцінки капітальних послуг зімовила зростання попиту на послуги капітальних товарів з К1 до К2. Нецінові чинники впливають на криву попиту на послуги основного, зміщуючи її в бік зростання (праворуч) чи зменшення (ліворуч). Зміщення кривої попиту на послуги основного капіталу (рис. 2.7) від D0 до D1 показує збільшен­ня попиту на послуги капітальних активів з К1 до К3, зумовлене неціновими чинниками [4, с.217].

У короткостроковому періоді рівновага встановлюється в точці перетину короткострокових кривих пропозиції послуг основного капіталу з кривою попиту на ці послуги (рис. 2.7).

r k D1 Sk0

D0 Sk1

r′k1 E′0

r′k0 E1 E′1

r k1 E0

rk0

K1 K0 K2 K

Рис. 2.7 – Встановлення короткострокової рівноваги на ринку послуг основного капіталу

Якщо крива Sk1 має вертикальний вигляд, то обсяг пропозиції не залежить від рентної оцінки капітальних послуг, а визначається наявним обсягом основного капіталу. Рівноважна рента оцінка залежить від величини попиту на послуги цього ресурсу. За умови, що попит зображено кривою D0, рівновага встановлюється в точці E0, а рентна оцінка, яка відповідає цій точці рівноваги, - rk [2, с.230].

Якщо попит на послуги цього ресурсу зростає, крива попиту зміщується з D0 до D1, а точка рівноваги – з точки E0 в точку E0, якій відповідає рентна оцінка r′k0, що перевищує початкову рентну оцінку rk. Це означає: за вищу рентну ціну послуги капітальних активів зможуть придбати тільки ті покупці, котрі здатні будуть заплатити за них вищу ціну. Це призведе до подорожчання товарів, вироблених за допомогою ресурсів. Попит на такі товари зменшиться, отже, зменшиться попит на ресурс і, як на слідок, зменшиться r′k0, повертаючись до рівноважного рівня rk. Якщо крива Sk1 має висхідний характер, то обсяг пропозиції визначається точкою перетину кривих Sk1 і D0, тобто точкою E1. Їй відповідає обсяг пропозиції K1 і рівноважна рентна оцінка rk.

Якщо попит на послуги даного капітального ресурсу зросте, крива попиту зміститься з E1 до E′1. Обсяг капітальних послуг зросте з K1 до K2, а рентна рівноважна ціна зросте з rk до r′k1. Зростання капітальних послуг у цьому випадку відбувається завдяки переміщенню цього ресурсу з тих галузей, де рентна ціна нижча [4, с.134].

У довгостроковому періоді рівновага встановлюється в точці перетину кривої попиту з довгостроковими кривими пропозиції послуг основного капіталу (рис. 2.8).

rk D1

D0 Sk1s

rk E1

E0 E0 Sk0s

rk

0 K0 K1 K0 K

Рис. 2.8 – Встановлення довгострокової рівноваги на ринку послуг основного капіталу

Якщо довгострокова крива пропозиції послуг основного капіталу зображена горизонтальною лінією (Sk0s), а крива попиту (D0) має нахил, то рівновага встановлюється в точці перетину кривих D0 і Sk0s – точка E0 . Їй відповідає рівноважний обсяг послуг капітального блага K0, а рівноважна рентна ціна послуг основного капіталу (rk) задана горизонтальною кривою пропозиції. Якщо попит на послуги цього капітального активу зросте, крива D0 зміститься до D1, точка рівноваги – з E0 до E0, а обсяг капітальних послуг зросте з K0 до K0. За таких умов прибутки власників цих активів зменшаться і вони скоротять пропозицію з K0 до K0 [9, с.271].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]