Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовой Алексейчик ворд 2007.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
176.14 Кб
Скачать

ВСТУП

Зварювання є одним із основних технологічних процесів виготовлення та ремонту виробів у різних галузях промисловості, будівництва й транспорту. Без зварювання неможливе виробництво автомобілів, кораблів, літаків, мостів, котлів, турбін, реакторів та інших конструкцій.Зварювання дозволило створити принципово нові конструкції машин, внести корінні зміни в конструкцію й технологію виробництва.

За допомогою зварювання одержують нероз'ємні з'єднання майже всіх металів і сплавів різної товщини — від сотих часток міліметра до декількох метрів. Поряд з традиційними конструкційними сталями зварюють спеціальні сталі та сплави на основі титану, цирконію, молібдену, ніобію й інших матеріалів, а також різнорідні матеріали.

Виробництво зварювальних робіт у ракето-космічній промисловості, відіграє незамінну роль. Воно застосовується при виготовленні ракето-космічної, авіаційної техніки на Південному машинобудівному заводі. Існують такі види зварювання як: зварювання тертям, зварювання вибухом, електронно-променеве зварювання, лазерне, та ручне зварювання. Але найбільш поширене та найчастіше застосовують електродугове зварювання, неплавким електродом у середовищі захисних газів (це може бути аргон, або гелій) з присадкою, або без неї. У якості неплавкого електрода зазвичай використовують вольфрамовий електрод.

Цей спосіб зварювання забезпечує хорошу якість і формування зварних швів, дозволяє точно підтримувати глибину проплавлення металу, що дуже важливо при зварюванні тонкого металу при односторонньому доступі до поверхні виробу. Цей спосіб набув широкого застосування при зварюванні трубопроводів та неповоротних стиків труб, з використанням допоміжного обладнання.

1. Загальний розділ

    1. Характеристика заданої зварної конструкції.

„ Трійник ” - є складовою частиною трубопровіду. Він працює в агресивному середовищі, під дією статичних і динамічних навантажень.

„ Трійник ” складається з таких основних елементів:

  1. Трійник – 1шт;

  2. Втулка – 1шт ;

  3. Перехідник – 1шт;

  4. Накінечник – 1шт;

Вага виробу – 0.300 кг.

    1. Вибір матеріалу.

1.2.1 Призначення матеріалу та обґрунтування його вибору.

Всі частини „ Трійник ” виготовленні із сталі 12Х18Н10Т. Вибір матеріалу в першу чергу пов'язаний з тим , що конструкція працює в агресивному середовищі і повинна витримувати великі навантаження при різних температурах.

Сталь 12Х18Н10Т ГОСТ 5232-76 повністю задовольняє ці вимоги. Це високолегована корозійностійка аустенітна сталь яка використовується для виготовлення елементів зварної конструкції, що працюють при змінних навантаженнях у температурному режимі до +600°С. Ця сталь витримує великі навантаження при різних температурах.

До складу сталі входять: кремній Si, вуглець С, марганець Mn, хром Cr, нікель Ni, фосфор P, сірка S, титан Ti та мідь Cu. Кількісний вміст цих елементів приведений в таблиці 1.

1.2.2 Хімічний склад матеріалу.

Таблиця 1. Хімічний склад сталі 12X18Н10Т ГОСТ5632-72, %

C

Si

Mn

Cr

Ni

Ti

S

P

Fe

<0.12

<0.8

<0.2

17.0-19.0

8.0-9.5

0.9

0.02

0.03

67.8

1.2.3 Механічні та технологічні властивості.

Під механічними властивостями розуміють здатність металу чинити опір дії зовнішніх сил.

Найбільш високу корозійну стійкість й пластичність сталь 12Х18Н10Т приймає в результаті термічної обробки, складеної із нагрівання до 1000-1050°С та бистрого охолодження на повітрі або у воді. Після цієї обробки сталь має однорідну структуру аустеніту.

Таблиця 2. Механічні властивості. ГОСТ5632-72

Сталь

12Х18Н10Т

Механічні властивості

ρ,%

GT, МПа

GB, МПа

18

50

45

Сталь марки 12Х18Н10Т має добру зварюваність (група зварюваності – I). Зварні з’єднання мають високу пластичність та в’язкість при низьких температурах. Рекомендовані способи зварювання:

  1. ручне дугове зварювання;

  2. аргоно-дугове зварювання неплавким електродом;

  3. зварювання напівавтоматом під шаром флюсу;

  4. усі види контактного зварювання.

    1. Технічні умови на виготовлення зварної конструкції.

До технічних умов складання виробу «Трійник» відносяться усі дані, які приведені на кресленнях та у технологічному процесі. При виготовленні зварної конструкції необхідно користуватися:

  1. Креслення «Трійник» - КП 12 0401 5301 300СК;

  2. ГОСТ 14771-76 – дугове зварювання в захисному газі, зварні з’єднання, конструктивні елементи і розміри;

  3. ГСОТ 9203-00 – система заходів виключаючи попадання іншорідних предметів у внутрішніх порожнинах.

До технічних умов на зварювання належить:

  1. Контроль розмір та типів зварних з’єднань згідно креслення;

  2. Перевірка швів на наявність дефектів після зварювання;

  3. Заходи по подальшій обробці зварної конструкції(зачистка зварних швів, контроль розмірів після зварювання, тощо).

Після прихватки та зварювання, зварні шви та прихватки перевірити зовнішнім оглядом на відповідність вимог ГОСТ 14771-76. Контроль зовнішнім оглядом встановлює наявність зовнішніх дефектів або внутрішніх дефектів, які виходять на поверхню: не проварів, підрізів, кратерів, проплавів, тріщин, тощо.

При відсутності можливості огляду та вимірювання зварного з’єднання з зворотної сторони, наявність дефектів – не проварів, проплавів – зовнішнім оглядом не встановлюється. Кратери, тріщини в зварних швах та навколо шовної зони без виправлення не допустимі.