Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник частина 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Вибір і форматування об’єктів діаграми

Будь-який об’єкт діаграми, що підлягає форматуванню, потрібно за­здалегідь виділити. Це потребує акуратності й точності, тому що багато об’єктів має порівняно невеликі розміри і встановити точно покажчик миші на їхні маркери не завжди вдається. Тому іноді доводиться виділення об’єкта повторювати.

Розрізняють об’єкти, що мають вигляд окремих (точ­кових) елементів даних, та об’єкти, яким відповідають послідовності (ряди) даних. Форматування перших можна здійснювати окремо, а других – одночасно.

Для виділення об’єкта точкового характеру, наприклад заголовка, легенди або написів, потрібно натиснути лівою клавішею миші на об’єкті й активізувати його маркери, що мають вигляд невеликих чорних квадратиків. Для точ­кового об’єкта необхідно натиснути лівою клавішею миші на будь-якому з його маркерів, а потім натисканням правою клавішею миші викликати на екран контекстне меню.

Інший варіант активізації контекстного меню – подвійне натискання лівою клавішею миші на будь-якому мар­кері вибраного елемента даних.

Для виділення об’єкта типу ряду даних досить натиснути лівою клавішею миші на будь-якому його місці, напри­клад на будь-якому місці стовпця, лінії графіка, секторі кругової діаграми тощо. В результаті на екрані також з’яв­ляться маркери-квадратики цього об’єкта. Тепер натисканням правою клавішею миші активізується контекстне меню, але вже за командою Формат рядів даних.

Форматування вісі діаграм

В Excel масштаб зна­чень по вісі X та Y, а також координати точки перетину осей (0,0) встановлюються автоматично.

У випадках, коли діаграма будується за даними, що мало відрізняються між собою, або за даними, які містять ряд нульових значень, параметри форматування осей, що призначаються системою за замовчуванням, стають не­прийнятними, і їх потрібно скоректувати. Для цього подвійним натисканням лівою клавішею миші на осі ак­тивізується контекстне меню. Далі за командою Формат вісі викликається однойменне вікно з п’ятьма вкладками.

Вкладка Шкала дає змогу встановити діапазон-зміни значень даних і ціну поділки по осі. При цьому макси­мальне (мінімальне) значення вибирається трохи більшим (меншим), ніж відповідне значення у вибраному діапазоні даних. Як уже зазначалося, перетин осей X та Y у точці (0,0) є неприйнятним, коли значення змінної, яке відображається, дорівнює нулю. Однак нуль на діаграмі передається пропуском, що може означати відсутність значень узагалі. Для виправлення такої ситуації необхідно встановити у вікні нове значення координат перетину осей X та Y, наприклад (0,10). Діалогове вікно Формат вісі містить також ряд інших вкладок, які дають змогу змінити товщину, колір і тип лінії, параметри шрифту, формати чисел й орієнтацію підписів вибраної вісі.

Додання підписів даних

З метою підвищення інформа­тивності та наочності діаграм значення змінних доповню­ють підписами. Для цього подвійним натисканням лівою клавішею миші на стовпці діаграми активізують діалого­ве вікно Формат ряду даних, в якому і задають потрібні підписи. Форматування тексту підписів значень можна здійсни­ти у вікні Формат підписів даних із чотирма відоми­ми опціями-вкладками. Це вікно активізується подвій­ним натисканням лівою клавішею миші на будь-якому з надписів.