Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Slovnik_tema_4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
95.23 Кб
Скачать

5. Фактори виробничої потужності, що враховуються при проектуванні підприємств бізнес-планування необхідно також враховувати:

♦ ємність і потенціал ринку збуту;

♦ прогнозний обсяг продажів продукції підприємства;

♦ обсяг беззбитковості виробництва (точку беззбитковості);

♦ необхідність збільшення виробництва в перспективі.

Ємність і потенціал ринку визначає максимально можливий обсяг продажів на цільовому ринку, і на цій основі - максимальну величину обсягу реалізації продукції проектованим підприємством (а також і його виробничу потужність) в умовах 100-процентного охоплення ним цільового ринку

До основних факторів, що безпосередньо визначають виробничу потужність діючого підприємства і прямо враховуються при розрахунку її величини, традиційно відносяться:

♦ номенклатура й асортимент продукції, що випускається;

♦ кількість виробничого устаткування;

♦ одинична потужність (продуктивність) устаткування;

♦ трудомісткість одиниці продукції;

♦ розмір виробничих площ;

♦ режимний фонд часу роботи підрозділів основного виробництва;

♦ ефективний фонд часу роботи устаткування в підрозділах основного виробництва.

6. При проектуванні сервісних організацій необхідно пам’ятати про одну відмітну особливість послуг: створити запас послуг неможливо. На відміну від виробничої сфери, в якій можна в період спаду попиту накопичувати запаси продукції для збуту її в періоди максимального попиту і таким чином зберігати відносно стабільний рівень зайнятості і завантаження виробничих потужностей, у сфері послуг, за рідкісним виключенням, необхідно задовольняти попит у момент його виникнення.

Існує багато дуже важливих чинників, що відрізняють процес проектування і розробки послуг від розробки продукції.

По-перше, в даному випадку процес і продукт повинен розроблятися одночасно, оскільки у сфері обслуговування процес є продуктом. (Звертаємо увагу на загальновизнаний факт, що багато виробників товарів теж використовують подібну концепцію, щоб якомога тісніше об’єднати проектування продукту і технологічного процесу).

По-друге, хоча устаткування і програмне забезпечення, створюване для підтримки проектування сервісної сфери, можна захистити патентами і авторськими правами, в самому процесі обслуговування відсутній юридичний захист, традиційно доступна у сфері виробництва товарів.

По-третє, пакет послуг, на відміну від пакету товарів, що піддається точному визначенню, містить тільки основний результат процесу розробки.

По-четверте, багато елементів пакету послуг часто визначаються рівнем підготовки, яку службовці проходять перед тим, як вони фактично стають частиною сервісної організації. Особливо це відноситься до так званих професійних сервісних організацій (Professional Service Organization – PSO), таким як юридичні компанії і лікарні, для найму в які необхідно пройти сертифікацію.

По-п’яте, багато сервісних підприємств здатні радикально змінити пропозицію своїх послуг практично за один день. Такий ступінь гнучкості мають, наприклад, так звані традиційні сервісні організації: перукарські, магазини роздрібної торгівлі і ресторани.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]