Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vika_Kostiv.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
366.46 Кб
Скачать

2.4. Техніка сівби селекційних посівів.

Розрахунок норм висіву насіння з поправкою на схожість і чистоту в попередньому або конкурсному випробуваннях залежно від площі.

Норму висіву розраховують за формулою :

Н= ,

де, Н – масова норма висіву насіння, кг/га,

К – коефіцієнт висіву насіння, млн. шт./га,

М – маса 1000 насінин, г,

ПП – посівна придатність насіння, %.

Таблиця 4.

Розрахунок норм висіву

Маса

1000

зерен

Схожість

%

Чистота,

%

Норма висіву,млн.

шт./га

Площа ділянки,м2

Норма

висіву ,г

28

95

98,4

4

30

359

За даними розрахунків норма висіву склала 359 г

З.Спостереження і оцінка в селекційному процесі.

Селекційний процес - основний технологічний процес галузі. Три етапи селекційного процесу: створення популяцій, добір рослин (сіянців), випробування їх нащадків. Варіанти цих етапів, пов'язані з варіантами селекційної технології. Варіанти селекційного процесу, пов'язані з способами роботи з селекційним матеріалом, схемою селекційного процесу (їх технічні характеристики та обсяг окремих ланок), з системою селекційних оцінок. Фактори, які вивчають оптимальний варіант селекційного процесу: біологічний (в тому числі генетичний), методичний, технологічний, організаційно-економічний. Протиріччя у вимогах до селекційного процесу зі сторони цих факторів. Кількість зразків, розміри ділянок і інших показників, які визначають генетичний потенціал, точність і достовірність досліду, повноту характеристики селекційного матеріалу, ступінь механізації в схемі селекційного процесу. Основне протиріччя селекційного процесу: неможливість достатньої достовірності, точності і повної оцінки в ланках, які характеризуються різноманітністю генетичного потенціалу.

Селекційні посіви та їх призначення. Селекційні посіви поділяють на 3 групи: розсадники, сортовипробування і розмноження нових сортів. Розсадники: вихідного матеріалу, селекційні, контрольні, спеціальні. Сортовипробування: станційне, екологічне, спеціальне, динамічне, виробниче.

3.1.Фенологічні спостереження та визначення вегетаційних періодів.

Для того, щоб одержати виробнично достовірні результати досліду, необхідно при проведенні його домогтися виконання вимог типовості, точності й дотримуватися принципу єдиної відмінності (різниці).

Під типовістю досліду розуміють проведення його в грунтово-кліматичних і агротехнічних умовах того району або зони, в яких передбачається вирощування даного сорту чи гібриду.

Дотримання у досліді грунтово-кліматичних умов визначає грунтово-кліматичну типовість.

Під точністю досліду розуміють ступінь відповідності одержаних у досліді показників з показниками істинної дії умов (факторів) на рослини на ділянці, де проводиться дослід. Ступінь цієї відповідності визначається тими відхиленнями, погрішностями або просто помилками, які спостерігаються у досліді. Чим більше відхилень, погрішностей і помилок у досліді, тим точність його нижча.

Щоб закласти точний польовий дослід, необхідно знати, які можуть появитися помилки, і накреслити заходи по їх усуненню.

Основними причинами помилок у польовому досліді слід вважати строкатість родючості грунтів дослідного поля і недосконалість методики і техніки проведення робіт протягом періоду проведення досліду, недосконалість, а також неполадки приладів, машин, недостатня кваліфікація персоналу тощо.

Сходи 29.04 – 119;

Визрівання 19.07 – 200:

200-119=81 день

Тривалість вегетативного періоду становить 81 день. Даний сорт належить до середньостиглих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]