Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фонетика. Орфографія.docx
Скачиваний:
107
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
265 Кб
Скачать

6. Спрощення відбувається в усіх словах (цифрою позначено слово):

Після (1)кількатиж…невих дощів, туманів та мряк вперше стало на годині. (О. Гончар.) 2. Від швидкого бігу калатало (2)сер…це. (В. Собко.) 3. (3)Гіган…ські тіні таємничо затиснулись в ущелині. (О. Гончар.) 2. Як же чудно стало в хаті, неначе у (4)пус…ці! (М. Кропивницький.) 3. В великій, як макітра, (5)хус…ці Мотря була схожа на довгу швайку з здоровою булавою. (І.Нечуй-Левицький.) 4. Він вийшов надвір проходитись, побачив (6)невіс…чину хату і пригадав усе учорашнє. (Панас Мирний.) 4. Пан звелів коней зупинити коло (7)заїз…ного двору і повів свою молоду у кімнати. (Марко Вовчок.) 5. По (8)під'їз…них дорогах ешелони везли бетон, залізо і граніт. ( І.Первомайський.)

А 1, 2, 3, 7, 8 Б 1, 2, 7, 8 В 1, 3, 7, 8 Г 3, 4, 5, 6

7. Орфографічну помилку допущено в рядках: А швидкісний, якісний, улесливий, освідчитися, хвастливий, буревісник, п'ятдесят Б контрасний, щасливий, блискнути, агентство, словесний, виїзний, шістдесят, злісний В заїзний, їжджу, учасник, заздрісний, усний, випускний, хруснути, цілісний, у кістці Г стиснути, щотижня, студентський, очисний, капостний, журналістський, вартісний, якісний Д пристрасний, контрасний, прихвосні, сонце, чесний, местник, серце, яхтсмен, фашистський Е власний, очисний, дилетантський, доблесний, ровесник, свиснути, совісний, усний, шістнадцять

Подовження (подвоєння) приголосних звуків

Подовжені приголосні являють собою збіг двох фонем (звуків). Такі звуки вимовляються приблизно в півтора рази довше, ніж звичайні. На письмі вони позначаються подвоєнням букв.