Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lr1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
657.92 Кб
Скачать

10

Лабораторна робота № 1

Тема: Структура Робочого столу. Робота з клавіатурою. Запуск програм. Перегляд комп’ютерної презентації «Історія розвитку обчислювальної техніки».

Мета: Визначити основні можливості операційної системи Windows, правила роботи з графічним інтерфейсом, типи та структуру вікон Windows, навчитись користуватися командами головного меню системи для запуску програм і налаштовувати системи, створювати, копіювати, вилучати, переміщувати, перейменовувати об‘єкти та їх групи. Користуватися програмами Мій комп’ютер та Провідник для огляду файлової системи, роботи з файлами.

1 ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

    1. Робота з клавіатурою

Клавіатура - пристрій, призначений для введення інформації від користувача в комп'ютер (Рисунок 1.1). Звичайна клавіатура для персонального комп'ютера має більше ста клавіш, при цьому призначення клавіш не є постійним.

Рисунок 1.1 – Комп'ютерна клавіатура

Алфавітно-цифрові клавіші (Рисунок. 1.2) є групою клавіш, які найчастіше використовуються для введення інформації, до якої відносяться букви, цифри і розділові знаки. Саме до цих клавіш відноситься поняття розкладки клавіатури. Розкладка клавіатури - це закріплення за певними клавішами певних символів.

Рисунок. 1.2 – Алфавітно-цифрові клавіші

Перемикання між різними розкладками здійснюється шляхом клацання мишею на спеціальному індикаторі розкладки клавіатури, що знаходиться на панелі задач. Цей індикатор має різний вигляд, залежно від поточної розкладки - або . Ще одним способом перемикання розкладки клавіатури є натиснення комбінації її клавіш. Найчастіше для зміни розкладки використовується одночасне натиснення клавіші (Ctrl) і клавіші (Shift) які розташовані в лівій частині клавіатури.

Стрічні і прописні символи набирають, використовуючи одні і ті ж клавіші. При цьому використовується ще одна клавіша (Shift), що натискається одночасно з алфавітно-цифровою клавішею. Ці клавіші є одними з великої групи керуючих клавіш (Рисунок. 1.3).

Рисунок 1.3 - Керуючі клавіші

Якщо потрібно вводити багато тесту прописними буквами, можна зафіксувати клавіатуру в такому режимі. Для цього використовується клавіша (Caps Lock).

Головною керуючою клавішею комп'ютерної клавіатури можна назвати клавішу  (Enter). Найчастіше ця клавіша використовується для завершення введення команди комп'ютеру, перехід на новий рядок при введенні тексту або для вибору команди з меню.

Керуюча клавіша (Esc), розташована в лівому верхньому кутку клавіатури, широко використовується при управлінні програмами і служить для відміни яких-небудь дій. Також цю клавішу можна використовувати для закриття меню, діалогів і інших елементів управління.

Клавіша (Backspace) використовується для видалення введених символів, розташованих зліва від поточної позиції в тексті.

Клавіші, розташовані в ряд у верхній частині клавіатури, називаються функціональними і позначаються з (F1) по (F12). Призначення цих клавіш кожна програма може міняти на свій розсуд, проте існують деякі правила призначення функціональних клавіш в програмах. Наприклад, клавіша (F1) в більшості програм використовується для виклику довідкової інформації.

Клавіші, позначені стрілками (Рисунок 1.4) і розташовані в правій частині клавіатури, призначені для управління курсором. Курсором є особливий символ на екрані, який служить для вказівки чого-небудь.

Рисунок 1.4 - Клавіші управління курсором і редагування

До клавіш управління курсором відносяться і клавіші, розташовані вище за стрілки. Клавіші (Page Up), (Page Down), (Home) і (End) призначені для переміщення курсору при введенні тесту на одну сторінку вгору, вниз, в початок і кінець рядка, відповідно.

Клавіша (Delete) при роботі з текстом видаляє символи, що знаходяться праворуч від курсору. При роботі з об'єктами за допомогою цієї клавіші видаляють заздалегідь виділені об'єкти або групи об'єктів.

Справа на клавіатурі розташований блок додаткових клавіш (Рисунок 1.5). Їх призначення полягає в дублюванні деяких алфавітно-цифрових клавіш, що управляють, для спрощення введення цифр і математичних знаків. Крім того, ці клавіші можна використовувати як клавіші управління курсором і редагування.

Рисунок 1.5 - Блок додаткових клавіш

У якому режимі працює цей блок клавіш, визначається за допомогою спеціальної клавіші (Num Lock), що працює в режимі перемикача. При натисненні цієї клавіші на клавіатурі спалахує однойменний індикатор, і клавіатура переходить в режим набору цифр. Якщо індикатор не горить, клавіші даного блоку використовуються як керівники.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]