Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KKR_f_losof_ya_v_dpov_d.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
314.88 Кб
Скачать

дайте характеристику філософії як науки, розкрийте її предмет, структуру і функції.

Філософія - одна з найстародавніших і захоплюючих галузей людського знання. Зародилась ще в 7-6 ст. до н.е. в Індії, Китаї, Стародавній Греції. Термін “філософія” грецькою мовою дослівно означає “любов до мудрості”.

Філософія уявляє собою особливе, не буденне, інтелектуальне осягнення світу, засноване на служінні істині. Мета філософії - вивести людину із сфери буденності, повсякденності.

Філософія - одна з форм суспільної свідомості, але у певному сенсі елітарна, що потребує професійної виучки. Філософія - не дослідна наука, але спирається на досвід людства, історії.

предмет філософії - найбільш загальні закони розвитку природи, людського суспільства, мислення, всієї духовної культури.

Особливості філософії: загальність, ґрунтовність, гуманістичність, толерантність, національний та особистий характер.

Галузі філософського знання

  • Онтологія - вчення про буття, його сутність, форми, принципи і категорії.

  • Гносеологія - теорія пізнання; яка досліджує проблеми пізнання.

  • Методологія - вчення про методи пізнання.

  • Логіка - наука про форми правильного мислення.

  • Філософська антропологія - філософське вчення про людину.

  • Соціальна філософія - вчення про людське суспільство.

  • Етика - наука про норми моралі.

  • Естетика - “філософія мистецтва”.

  • Діалектика – теорія розвитку.

Функції філософії

Світоглядна

філософія сприяє формуванню наукового, теоретичного світогляду, що виховує критичне, різнобічне сприйняття дійсності, сприяє розумінню світу як єдиної системи

Гносеологічна (пізнавальна)

озброєння людини теорією наукового пізнання світу. Філософія вивчає, узагальнює, осмислює, оцінює явища природи, суспільства, мислення.

Методологічна

озброєння людини методами наукового пізнання світу; оснащення наук філософською діалектичною методологією; розробка системи засобів, методів пояснення, вивчення і перетворення світу.

Логічна

навчання людини формам і процедурам правильного мислення про світ.

Культурно-виховна

філософське знання сприяє формуванню цілісної особистості: визначення сенсу і мети життя, цінностей, принципів, життєвої позиції, пріоритетів, ідеалів, моделей поведінки.

Прогностична

Здібність людини бачити варіанти і напрямки майбутнього розвитку світу.

Проаналізуйте основне питання філософії. В чому полягає протилежність і єдність матеріалізму та ідеалізму?

Основне питання філософії: Що є первинним в сфері буття: матерія чи свідомість?

Однозначна відповідь на це питання не існує, прихильники первинності матерії (фізичне, природне, чуттєве начала) і вторинності свідомості (духовне начало) належать до матеріалізму, прихильники первинності свідомості і вторинності матерії – до ідеалізму.

Матеріалізм - тип і спосіб філософствування. який активну, творчу роль у світі відводить виключно об’єктивному, природному, фізичному, матеріальному началу, лише за ним визнаючи здатність до саморозвитку. Матерія - вищий рід буття, вона самоцінна, самодостатня, створює духовне в світі. Представники: Фалес, Демокріт, Бекон, Маркс, Фейєрбах.

Ідеалізм - тип і спосіб філософствування. який активну, творчу роль у світі відводить виключно духовному началу. лише за ним визнаючи здатність до саморозвитку. Матерія - нижчий рід буття, створений духом.

Об’єктивний ідеалізм: першооснова світу - зовнішнє по відношенню до людської свідомості, надприродне космічне начало (світовий дух, розум, воля, Бог). Представники: Платон, Аристотель, Гегель

Суб’єктивний ідеалізм: першооснова світу - свідомість, розум, мислення, почуття, воля, інтуїція людини. Представники: Нішце, Фрейд, Камю, Фіхте.

Розкрийте сутність світогляду як духовно-практичного феномену. Визначте його історичні типи

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]