Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет ІНДЗ Курорт.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
135.68 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

РІВНЕНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

65-

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до написання

ІНДИВІДУАЛЬНОГО НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНОГО ЗАВДАННЯ

з навчальної дисципліни „Основи курортології”

для студентів денної та заочної форми навчання

напряму підготовки 6.030601 “Менеджмент”

Затверджені на засіданні

кафедри менеджменту,

протокол

№ 1 від 1 вересня 2010 р.

Рівне - 2010

УДК 615.83 і 711.455 (073)

ББК 54.53 р

Методичні вказівки до написання індивідуального навчально-дослідного завдання з навчальної дисципліни „Основи курортології” для студентів напряму підготовки 6.030601 „Менеджмент” (Щесюк С.В. – Рівне: РДГУ, 2010. - 19 с.)

Упорядник: Щесюк С. В., ст. викладач кафедри менеджменту

Відповідальний за випуск: Микитин Т.М., к.т.н., доцент кафедри менеджменту

Рецензенти: Микитин Т.М., к.т.н., доцент кафедри менеджменту

Дейнега О.В. доцент кафедри маркетингу Рівненського

інституту слов’янознавства Київського славістичного університету

Зміст

Вступ.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3

1. Індивідуальне навчально-дослідне завдання як вид самостійного

наукового дослідження. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4

2. Підготовка до написання індивідуального навчально-дослідного

завдання . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

2.1 Мета та план дослідного завдання . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

2.2 Бібліографічний та електронний пошук джерел інформації. . . 6

2.3 Вивчення літератури та відбір матеріалу для опрацювання . . . 9

3. Компонування матеріалу індивідуального навчально-дослідного

завдання . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

4. Оформлення індивідуального навчально-дослідного завдання. . ..13

5. Захист та оцінювання індивідуального навчально-дослідного

завдання . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15

Додаток А Орієнтований перелік можливих тем для виконання

індивідуального навчально-дослідного завдання. . . . . . . 17

Додаток Б Орієнтований план індивідуального

навчально-дослідного завдання. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18

Додаток В Зразок оформлення титульної сторінки індивідуального

навчально-дослідного завдання . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

ББК 54.53

 С.В. Щесюк, 2010

 РДГУ, 2010

ВСТУП

За останнє сторіччя туризм отримав значний розвиток і став масовим соціально-економічним явищем міжнародного масштабу. Швидкому його розширенню сприяє розвиток політичних, економічних, наукових і культурних зв’язків між державами і народами світу. Для кращого розуміння вказаних процесів необхідно їх постійно досліджувати. А написання індивідуального навчально-дослідного завдання з даної дисципліни є узагальненням надбаних теоретичних знань.

У процесі виконання ІНДЗ студенти денної і заочної форми навчання удосконалюють уміння і навички діалектичного мислення, розкривають свій загальноосвітній та фаховий рівень, вміння застосовувати набуті знання при формуванні туристичного продукту на основі вивченого досвіду минулого.

Індивідуальне навчально-дослідне завдання покликане показати, як студент володіє методикою і технікою системного аналізу, вміє самостійно працювати з літературними джерелами і формулювати висновки.

Успішне виконання студентом ІНДЗ значною мірою залежить від того, наскільки він чітко уявляє собі основні вимоги щодо теоретичного рівня, змісту, структури, обсягу, форми викладення матеріалу та оформлення роботи.

Дані методичні рекомендації мають на меті надання студентам організаційно-методичної допомоги при виборі, обґрунтуванні і розкритті змісту індивідуально-дослідного завдання з фахової дисципліни з метою самоорганізації їх праці.

Індивідуальне навчально-дослідне завдання повинно містити теоретичні дослідження на основі обраної чи визначеної теми з метою глибшого розуміння сутності елементів подорожей та туризму минулого. Оскільки в такий спосіб студенти мають можливість не лише збагатитися досвідом відомих мандрівників, але і уникнути допущених ними помилок та хибних бачень.

Обсяг роботи приблизно повинен становити 15-20 сторінок друкованого тексту.

  1. Індивідуальне навчально-дослідне завдання як вид самостійного наукового дослідження.

ІНДЗ являє собою документально оформлений результат самостійної праці студента з певної дисципліни. Зміст такого завдання повинен мати внутрішню єдність і відображати хід і результати розробки обраної теми, яка повинні бути актуальною.

У індивідуальному навчально-дослідному завданні студент закріплює отримані в процесі вивчення дисципліни знання, робить спробу упорядкувати наукові факти, сформувати своє ставлення до них, довести наукову правоту, цінність своєї або чиєїсь позиції, спираючись на свідоме переконання в їх правильності або помилковості.

Рівень дослідного завдання залежить від творчої індивідуальності студента і розкриває рівень його знань, особистий досвід, погляди, що обумовлені суспільно-історичними умовами його підготовки.

У змісті індивідуального навчально-дослідного завдання з будь-якої теми наводяться вагомі і переконливі аргументи на користь обраної концепції, розкриваються протилежні точки зору. Форма викладу змісту індивідуального завдання характеризується високим ступенем абстрагування активним залученням засобів логічного мислення, аргументованістю суджень і точністю даних, що наводяться. Автору ІНДЗ не слід давати оцінку своєї позиції. Норми наукової комунікації суворо регламентують характер викладу наукової інформації, вимагаючи відмови від виразу власної думки в чистому вигляді, через що слід використовувати мовні конструкції, які виключають використання особового займенника «Я».

Індивідуальне навчально-дослідне завдання, хоча і являє собою самостійну працю студента, однак не може бути віднесене ні до повністю наукового дослідження, ні до роботи, в основі якої покладено викладання вже відомих висновків та узагальнень. Науковий рівень ІНДЗ повинен відповідати програмі навчання. Виконання індивідуального навчально-дослідного завдання служить свідченням того, що його автор навчився самостійно здійснювати інформаційний пошук, при необхідності вести професійну полеміку, обґрунтовувати свою позицію щодо певних історичних фактів та подій незалежно від того в який період часу мали місце такі.

  1. Підготування до написання індивідуального навчально-дослідного завдання

Вибір теми індивідуального навчально-дослідного завдання з дисципліни «Основи курортології» для студентів напряму навчання «Менеджмент» має виключно важливе значення. Вдалий вибір теми і наполеглива робота над нею можуть по-своєму, в певній мірі, відкрити можливості глибшого її опрацювання, розвитку та використання окремих матеріалів як основи курсової роботи, бакалаврської та дипломної робіт або їх окремих частин.

Під темою індивідуального навчально-дослідного завдання прийнято розуміти те головне, про що в ній говориться.

Тема ІНДЗ призначається вищим навчальним закладом, студенту протягом певного строку надається право вибору теми індивідуального навчально-дослідного завдання. При цьому можна скористатися темарієм, який рекомендує випускова кафедра і котрий щорічно переглядається та доповнюється (Додаток А). Студент має право запропонувати самостійно сформульовану тему обраного індивідуального навчально-дослідного завдання, попередньо узгодивши її з науковим керівником з метою правильності її формування, уникнення виходу за межі дисципліни та дублювання.

При виборі теми слід подумати про інтереси студента в цій області, його особистий досвід, наукові інтереси, можливості подальшого переростання теми в курсову, бакалаврську або дипломну роботи.

При виборі теми доцільно брати відносно вузьку тему для того, щоб можна було її глибоко опрацювати.

Суттєву допомогу при виборі теми надає попереднє ознайомлення з аналітичним оглядом і статтями в спеціальній періодиці, результати попереднього інформаційного пошуку, а також бесіди і консультації зі спеціалістами-практиками в процесі яких можна виявити такі питання, які ще мало вивчені, але потребують вирішення саме в даний час.

Також в процесі написання індивідуального навчально-дослідного завдання студент повинен консультуватися із керівником, з числа викладачів кафедри, що веде даний предмет та допомагає оцінити варіанти плану роботи, рішень, що пропонує студент. Однак за студентом залишається право остаточного рішення щодо формування змісту роботи.

У процесі виконання індивідуального навчально-дослідного завдання необхідно пояснити рівень досягнень з питань теми, виявити неповноту старих поглядів, пояснень відомих історичних фактів. Ці складності і проявляють себе у так званих проблемних ситуаціях, коли існуюче наукове знання виявляється недостатнім для вирішення нових завдань. Або зі зміною суспільно-політичної формації відбувається зміна поглядів на певні історичні події та факти, що були притаманними попередній, а деякі раніше невідомі науці напрями мають тепер свою довершену оцінку та практичне застосування.

Проблема виникає і в тій ситуації, коли старе знання вже виявило свою неспроможність, а нове знання ще не прийняло розвиненої форми. Таким чином, автор індивідуального навчально-дослідного завдання повинен знайти і підкреслити при розкритті теми такі факти, які явно не вкладаються в межі існуючих історичних уявлень.