Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
okhorona_pratsi_ta_bezpeka_v_nadzvichaynikh_sit...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

17. Вимоги охорони праці при роботі на комютері для учнів, співробітників навчальних закладів.

Пересвідчитись у справності обладнання, увімкнути електроживлення ПК, розпочати роботу, дотримуючись умов інструкції з експлуатації.

Відстань від очей користувача до екрану повинна становити 500-700 мм. Найбільш вигідне розташування екрану – перпендикулярно лінії зору користувача.

Робочий день користувача ПК повинен проходити в раціональному режимі праці та відпочинку, який передбачає дотримання регламентованих перерв та їх активне проведення (на початку перерв виконується гімнастика для очей, після чого рекомендується проведення загальної гімнастики).

Загальний час роботи за дисплеєм не повинен перевищувати 50% тривалості робочого дня. Під час роботи, яка виконується з великим навантаженням, слід робити 10-15 хвилинну перерву через кожну годину, для мало інтенсивної роботи такі перерви слід робити через 2 години.

Забороняється:

  • змінювати змінні елементи або вузли та проводити перемонтаж при ввімкнутому ПК;

  • з’єднувати та роз’єднувати вилки та розетки первинних мереж електроживлення, які знаходяться під напругою;

  • знімати кришки, які закривають доступ до струмопровідних частин мережі первинного електроживлення при ввімкненому обладнанні;

  • користуватися паяльником з незамуленим корпусом;

  • замінювати запобіжники під напругою;

  • залишати ПК у ввімкненому стані без нагляду.

14. Охорона праці під час проведення навчальних занять (за фахом). Під час роботи: а) в кабінеті біології:

  1. Розпочинайте виконувати завдання тільки після дозволу вчителя.

  2. Користуйтесь препарувальними інструментами. Забороняється працювати лезами.

  3. Не направляйте різальні і колючі частини інструментів на себе та своїх товаришів, щоб уникнути поранення.

  4. Дотримуйтесь правил пожежної безпеки (особливо ретельно – при роботі з легкозаймистими рідинами та газом).

  5. При користуванні спиртівкою не задувайте полум’я, а гасіть його, накриваючи спеціальним ковпачком; не витягуйте із спиртівки після її запалення пальник з гнітом; не запалюйте одну гвинтівку від іншої - все це загрожує пожежею.

  6. При роботі зі спиртівкою бережіть одяг і волосся від запалювання.

  7. Нагріваючи рідину в пробірці, користуйтесь лише спеціальним тримачем для неї, не направляйте отвір пробірки на себе і на своїх товаришів.

  8. Користуючись кислотами або лугами, наливайте їх тільки в скляний посуд. Не підливайте воду до кислоти, а навпаки, кислоту у воду.

  9. При використанні порошкоподібних хімічних речовин набирайте їх лише за допомогою спеціальної (не металевої) ложечки, не торкайтесь до порошку руками. Пам’ятайте, що більшість цих речовин отруйні. Теж стосується і добрив, які використовуєте для підживлення кімнатних рослин.

  10. Всі розчини, які залишились після дослідів, зливайте не у водопровідну раковину, а в скляні чашки, спеціально виставлені для цього.

  11. Обережно поводьтеся зі скляним посудом. Якщо він все-таки розбивається, не збирайте уламки руками, а змітайте їх за допомогою щітки і совка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]