Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция безпека 12.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
189.44 Кб
Скачать

Проблеми етики в міжнародних відносинах.

1. Трактування міжнародної моралі. Наявність етичних норм в Міжнародних відносинах очевидна, оскільки будь-які дії акторів завжди аргументуються етичними фактами. Однак, проблемою є різне трактування моралі в рамках окремих цивілізацій. При цьому в світовій практиці склалися два напрямки морального виправдання дій:

  • Стан переконання, коли сторони обґрунтовують свої дії виключно позитивними намірами, при цьому, якщо їх результат був негативним, то сторона звинувачує в усьому усіх, крім себе, оскільки, її дії мали найкращу мотивацію.

  • Етика відповідальності, коли за мотивацію дій беруть їх безпосередні наслідки. Актор виходить з того, що світ не досконалий, тому насилля є морально виправдане.

Питання проблеми етики в міжнародних відносинах визначають:

  1. Об’єктивним виконанням того, що для досягнення етичних цілей часто слід застосовувати не зовсім етичні засоби;

  2. Необхідність актора притримуватись державного егоїзму і дотримуватись саме власних інтересів, а не загальноприйнятих норм;

  3. Небезпека військового конфлікту взагалі відсуває питання моралі, як другорядні;

  4. Практика свідчить, що дотримання акторами моральних норм може посилювати агресію того актора, який їх не дотримується.

Проте, практика свідчить, що незважаючи на обмежений характер застосування етичних норм вони існують і є тенденція до збільшення їх кількості (зокрема, з’являються нові: охорона навколишнього середовища, подолання соціальної нерівності, дотримання прав людини в різних сферах життя).

2. Основні засади моральних норм. Незважаючи на відмінності в моральних нормах, з’являються універсальні цінності, активною з яких є збереження цілісності суб’єкта міжнародних відносин, тому в найбільшій мірі осуджуються саме військові дії, як основна загроза суверенітету, хоча війна залишається в арсеналі інструментів зовнішньої політики, що зумовлено:

  1. Певна особа саме через війну сприймає свою приналежність до певного політичного світу, тим більше, що саме війна є основним засобом виживання держави,

  2. Війна надає змісту існування людини, яка готова жертвувати своїм життям заради держави чи свободи,

  3. Вбивство озброєного противника ніколи не засуджувалось нормами моралі.

Однак, війна зазнає все більшого засудження через зростання своєї руйнівної сили, тому зусилля світової спільноти спрямовані на її відвернення.

3. Оскільки норми залежать від середовища, в якому живуть актори і, час від часу, для яких характерні певні вимоги етики, а також, від того, хто саме здійснює оцінку (лідер, населення країни, жителі регіону чи міжнародна спільнота). Основною нормою моралі в системі міжнародних відносин є Співвідношення своїх дій кожним актором з їх наслідками для суспільства, міжнародного середовища і загальнолюдських цінностей.

87 Цыганков П.Р.“ Международные отношения ” с. 263

88 Maly slovnik stosuncow miedzynarodovych Warszawa 1996, s 37

26

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]