Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1 Поняття, суть і завдання кримінального п...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
126.46 Кб
Скачать

2.З”язок та взаємодія кримінального процесу з іншими галузями права.

Кримінальний процес як вид державної діяльності, галузь права, як наука та навчальна дисципліна, тісно пов'язані і взаємо­діють з іншими галузями права, науками й навчальними дисциплінами.

  • Конституційним правом. У Конституції України закріп­ лено більшість принципів кримінального процесу, основні права й свободи громадян, судова система. У кримінально-процесуаль­ ному праві ці принципи відтворюються, конкретизуються, закріп­ люється система процесуальних гарантій їх здійснення, охорони прав і свобод громадян.

  • Кримінальним правом. Норми кримінального права діють і застосовуються органами досудового розслідування,прокурорами й судами стосовно осіб, які вчинили злочини, тільки у межах кримінального процесу. Своєю чергою, головні питан­ня предмета доказування в кримінальній справі визначаються складом того чи того злочину, сформульованого в криміналь­ному праві.

  • Законодавством про судоустрій, прокурорський нагляд і адвокатуру, у ньому встановлюються основні принципи органі­ зації й діяльності суду, прокуратури, органів дізнання та досудового слідства, адвокатури. Кримінальний процес визначає порядок діяльності цих органів щодо порушення, досудового розсліду­ вання, судового розгляду й вирішення кримінальних справ, а також участі адвокатів у цій діяльності.

  • Законодавством про виконання покарань. Цей зв'язок зумовлений, передусім, тим, що вид і міра покарання, вид установи виконання покарань визначаються вироком суду, і з моменту звернення вироку до виконання починають діяти норми законодав­ ства про виконання покарань.

  • Криміналістикою та судовою психологією. Всі органі­ заційні, тактичні, методичні й психологічні прийоми розслідування злочинів, які розробляються зазначеними науками, застосовують­ ся лише в межах кримінального процесу і не можуть суперечити нормам кримінально-процесуального права, тим правилам та прийомам розслідування злочинів, провадженням слідчих дій, що закріплені в ньому. Досягнення судової психології широко використовуються, зокрема, у проведенні судово-психологічної експертизи.

  • Кримінологією. Вивчаючи особу злочинця, причини та умови вчинення злочинів, розробляючи рекомендації щодо їх усунення, кримінологія ґрунтується й на нормах кримінально- процесуального права, аналізі діяльності органів досудового розслідування, прокуратури та суду у конкретних справах, на вивченні цих справ. Розробляючи пропозиції стосовно поліпшен­ ня вивчення особи підозрюваного, обвинуваченого, потерпілого, з'ясування причин і умов вчинення злочину та вжиття заходів щодо їх усунення при розслідуванні і судовому розгляді криміналь­ них справ, ця наука сприяє вдосконаленню процесуальної діяльно­ сті вказаних органів і кримінально-процесуального законодавства. Одночасно ці пропозиції мають повністю відповідати нормам процесуального права.

  • Судовою медициною й судовою психіатрією. Досягнення цих дисциплін використовуються, зокрема, при провадженні освідування, огляді трупа, призначенні судово-медичної та судово- психіатричної експертиз.

  • Законодавством про оперативно-розшукову діяльність. Завданням оперативно-розшукової діяльності (ОРД) є пошук і фіксація в інтересах кримінального судочинства фактичних даних про протиправну діяльність певних осіб та груп. Матеріали ОРД використовуються як приводи і підстави для порушення кримінальної справи або проведення невідкладних слідчих дій, отримання фактичних даних, які можуть бути доказами в криміналь­ ній справі.