Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnic.rtf
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
2.73 Mб
Скачать

3.2.2. Каталог цін

Для введення інформації у каталог цін вибирають пункт меню Нормативы/Цены/Каталог цен. Після цього на екрані з’являється вікно вибору Выбор объекта учета, в якому слід вибрати об’єкт обліку (порядок дій описано у розділі 3.2.1).

Після вибору на екрані відкривається вікно Цены объекта учета, яке складається з двох панелей. Верхня панель містить поля Тип, Группа, Объект учета, Денежная единица з довідковою інформацією про вибраний об’єкт. Поле Объект учета дає можливість перемикати об’єкти обліку.

Нижня панель має табличну форму і містить інформацію про ціни об’єкта у зазначеному році (поле Год). Для кожного об’єкта обліку можна ввести чотири ціни: планово-облікову, середню відпускну, фіксовану та пробну.

Фиксированная цена є незмінною протягом року і служить для проведення порівняльних розрахунків. Якщо фіксована ціна на об’єкт обліку у поточному році ще не задана, то вона автоматично вважається рівною першій планово-обліковій ціні.

Пробная цена служить для оперативних оціночних розрахунків і може у будь-який момент задаватися довільно.

Планово-учетная цена задається датою змінення і значенням. Планово-облікові ціни матеріалів і покупних комплектуючих виробів використовуються для планування витрат на поточний та майбутні періоди. Допускається 12 змінень цієї ціни протягом року. Планово-облікові ціни можуть бути або введені у базу даних з клавіатури, або розраховані за даними складських залишків. Для розрахунку є спеціальна функція, що викликається пунктом меню Нормативы/Цены/Расчет планово-учетных цен, яка, виходячи з цін матеріалів або покупних деталей у складських партіях, розраховує планово-облікові ціни за одною з п’яти стратегій розрахунку: LIFO, FIFO, ціна мінімальна, максимальна, середньозважена. Такий розрахунок можливий, якщо система ТЕП працює в комплексі з оперативним контуром “Галактики”.

Перше в обчислюваному році значення планово-облікової ціни автоматично записується на 1 січня. Ціни на 1 січня нового року можуть бути сформовані перенесенням останніх планово-облікових цін попереднього року. Для перенесення передбачена спеціальна службова функція Нормативы/Служебные функции/Перенос цен на новый год. Якщо на деякі об’єкти ціни у новому році вже задані, то перенесення цін для них виконуватися не буде.

Средняя отпускная цена — це середня ціна відпуску даного об’єкта обліку у виробництво за місяць. Вона розраховується в модулі за підсумком діяльності підприємства за звітний місяць. Для розрахунку передбачена спеціальна процедура (пункт меню Нормативы/Цены/Расчет планово-учетных цен). Ці ціни використовуються для розрахунку нормативних витрат на фактичний обсяг випуску за минулий місяць.

Для переключення інтерфейсу на інший рік слід встановити рік за допомогою пункту меню Нормативы/Служебные функции/ Установка года и месяца.

Крім названих, в модулі використовуються так звані поточні ціни. Поточна ціна — це планово-облікова ціна поточного місяця. Вона формується перенесенням з каталогу цін у каталог об’єктів обліку планово-облікової ціни, що діє у поточному періоді. Для перенесення ціни використовується спеціальна функція, що викликається за допомогою пункту меню Нормативы/Служебные функции/Установка текущих цен. Ця ціна використовується у довідкових звітах, де не вказується календарний період розрахунку.

Ціни виробів власного виробництва розраховуються за допомогою пункту меню Себестоимость/Расчет цен изделий на основі калькуляцій собівартості й вносяться у той же каталог, що й планово-облікові ціни покупних об’єктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]