Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0002.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
529.92 Кб
Скачать

2.3.2 Виробництво робіт

Перед збиранням сталевих труб під зварюванням необхідно:

  • очистити їх внутрішню поверхню від можливих засмічень (сміття,грунт).

  • перевірити геометричні розміри оброблення кроком, виправити плавні вм'ятини на кінцях труб глибиною до 3,5 % зовнішнього діаметра;

  • очистити до чистого металу кромки та прилягаючу до них внутрішню та зовнішню поверхню труб на ширину труб не менше 10 мм;

  • кінці труб, що мають тріщини, надриви, забоїни, задири фасок глибиною більше 5мм, слід обрізати.

Збирання труб виконується на інвентарних підкладках з застосовуванням центраторів. Для закріплення труб у фіксованому положенні, електродами, що застосовують для зварювання кореневого шва стику виконують три прихватки, так як 127х3 мм. висота прихватки 2 мм, довжина 60 мм. Прихватки виконуються зварниками тієї ж кваліфікації, які виконують основний шов.

Ручне дугове зварювання неповоротних і поворотних стиків труб при товщині стінок до 6 мм виконується не менше ніж у 2 шари, кожен, шар шва перед накладанням наступного має бути очищений від шлаку та бризок металу.

Для дугового зварювання труб застосовують такі типи електродів за ГОСТ - 9467, ГОСТ-9466. Є42-Р, Є46-р з рутиловим покриттям для зварювання всіх шарів шва труб І та ІІІ груп постійним струмом.

Перший шар зварюють струмом 120-150 А, наступний 220 - 240 А (для поворотних стиків). Зварювання нерухомих стиків виконують при з'єднанні секцій в траншеї. Його виконують тими ж електродами, що і поворотний струмом 110-140 А для першого шару; 170-180 А - для наступних, використовують пересувні електрозварні агрегата з двигуном внутрішнього згоряння.

2.3.3 Контроль якості зварних стиків.

Операційний контроль в процесі збирання та зварювання газопроводів виконується згідно вимог ДБН А.3.1-5. при цьому перевіряють відповідність стандартами:

-підготування труб (їх очищения), правки кінців;

-конструктивних елементів та розмірів зварних швів;

-числа, розмірів та розташування прихваток;

-порядку накладання окремих шарів шва, розмірів та форми шарів шва.

Стики зварені дуговим зварюванням за результатами зовнішнього огляду мають відповідати таким вимогам:

- шви та прилягаючі до них поверхні труб та відстані не менше 20 мм (по обидва боки) повинні бути очищені від шлаку, бризок металу, та інших забруднень; - шви не повинні мати тріщини, проломів, незаварених кратерів, пор, що виходять на поверхню, а також підрізів глибиною більше 5% товщини стінок труб і довжиною більше 1/3 периметра стику. Із загального числа зварених стиків відбираються стики для перевірки їх фізичними методами.

Стики – для механічних випробувань вирізають в період виконання робіт метою виключення "вварки" котушок. Допускаются стики для механічних випробовувань зварювати з відрізків труб в умовах об'єкта що будується.

Контроюь фізичними методами піддаються:

—допускні стики - радіографічним методом;

-відібрані для контролю за нормами таблиці 41 ДБН В.2.5-20.2001 стики зовнішніх газопроводів - радіографічними та ультразвуковими методами.

Контроль стиків радіографічним методом виконують за ГОСТ 7512, ультразвуковим –і за ГОСТ 14782.

Застосування ультразвукового методу допускається тільки за умови проведения дублюючої перевірки стиків радіографічним методом в огляді не менше 10% числа стиків не відібраних для контролю. При отриманні незадовільних результатів радіографічного контролю хоча б на одному стику обсяг контролю слід збільшити до 50%.

У випадку виявлення при цьому дефектів на стінах усі стики, зварені зварником на об'єкті протягом календарного місяця та перевірки ультразвуковим методом повинні бути піддані радіографічному контролю.

Фізичному методу контролю газопроводу низького тиску підлягає 10% стиків - 2 стики з них один та три стики у футлярі радіографічним методом .

За результатами перевірки радіофафічним методом стики бракуються при наявності таких дефектів:

-тріщин, проламів, незаварених кратерів;

-непровару в корені шва та між валиками понад 25 мм на кожні 300 мм довжини зварного з'єднання або понад 10% периметра при довжині зварного шва 300 мм;

-непровару в корені шва та між валиками глибиною більше 10% товщини стінки труби.

Результати перевірки стиків радіографічним методом оформляється протоколом за формою додатку У ДБН В.2.5-20-2001.

За результатами ультразвукового контролю стики слід бракувати при наявності дефектів, площа яких перевищує зазначену у ВСН 012 або площу отвору в стандартних зразках підприємства, що прикладається до ультразвукового апарату, а також при наявності дефектів довжиною більше 25 мм на 300 мм зварного шва або на 10% периметру при довжині зварного з'єднання менше 300 мм.

Результати перевірки оформляються протоколом за формою додатку Х ДБН В.2.5-20-2001. Виправлення дефектів шва (щодо розмірів) виконаного дуговим зварюванням допускається робити шляхом видалення дефектної частини та зварки її заново э наступною перевіркою усього стика радіографічним методом. Перевищення висоти посилення зварного шва щодо розмірів встановлених ГОСТ 16037 допускається усувати механічною обробкою.