Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0002.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
529.92 Кб
Скачать

Визначаємо вантажопідйомність автокрану при потрібному розрахунковому викиді стріли автокрану Rрозр :

Rрозр= Rмінмін /Rроз [2.15]

Рмін вантажопідйомність автокрану при найбільшому викиді стріли (Рмін=6.3 т)

Rрозр =6.3*3,3/5,4=3.08 т [2.16]

Прийнятий автокран підібраний правильно , так як може підняти при розрахунковому викиді стріли вантаж вагою 3,8т, а потрібно підняти лише 0.19т

2.6 Випробовування газопроводу на міцність та герметичність

Перед  випробовуванням   на  міцність  та  герметичність  закінчених будівництвом  зовнішніх  газопроводів  слід  виконати  продування  з  метою очищення їх внутрішньої порожнини. Спосіб продування повинен визначатися проектом виробництва робіт. Очищення порожнини внутрішніх газопроводів виконується перед їхнім монтажем. Продування газопроводів виконується потоком повітрям швидкістю 15-20 м/с робочим тиском. Час продування не менше 10 хвилин. Діаметр вихідного патрубка і крана на ньому повинен бути не менше 0,3 діаметра продуваючої ділянки.

Випробування на міцність та герметичність газопроводів повинна виконувати   будівельно-монтажна   організація   в   присутності   представника газового господарства. Допускається проведення випробувань на міцність без участі представника газового господарства за погодженням з ним.

Підземні поліетиленові газопроводи всіх тисків міцність та герметичність випробовуються повітрям.

Результати випробувань оформляються записом в будівельному паспорті.

Для    випробувань    на    міцність    та    герметичність    газопровід розділяється на окремі ділянки, обмежені заглушкою або лінійною арматурою (якщо довжини ділянок не встановлені проектом).

Лінійна арматура може бути використана як обмежувальний елемент, якщо пробний тиск при випробуванні не перевищує величини, допустимої для даного типу арматури та її герметичність не нижче класу 1 за ГОСТ 9544.

Для    проведення    випробувань    газопроводів    на    міцність    та герметичність використовують манометри класу точності не нижче 1,5. При випробувальному  тиску  до  0,01   МПа  необхідно  використовують  U-образні рідинні    манометри    з    водяним    заповненням.    Для    випробовування    на герметичність - пружинні манометри зразкові за ТУ 25-05-1664, пружинні манометри класу точності не нижче 1,0 за ГОСТ 2405 та дифманометри типу ДП-50.

Пружинні манометри, які використовують при випробовуванні, повинні мати корпус діаметром не менше 160 мм і шкалу з верхньою межею вимірів не менше 4/3 і не більше 5/3 від величини вимірюваного тиску.

Для вимірювання барометричного тиску застосовуються барометри-анероїди. Допускається дані щодо барометричного тиску отримувати від місцевих метеостанцій.

Випробовування на міцність та герметичність зовнішніх газопроводів, газових  вводів,  виконується   після  встановлення   відключаючої арматури, обладнання та контрольно-вимірювальних приладів.

Якщо арматура, устаткування та прилади не розраховані на випробовувальний тиск, то замість них на період випробовування встановлюються «котушки», заглушки, пробки.

Випробовування підземних газопроводів на міцність виконуються після їх монтажу в траншеї та присипанні на (20 - 25) см вище верхньої твірної труби

Допускається робити випробовування газопроводів на міцність після повного засипання траншей. Газопроводи низького тиску на міцність випробовують тиском 0,6 МПа протягом 1 год.

Результати випробовування на міцність вважаються позитивними, якщо в період випробовування тиск в газопроводах не змінюється (немає очевидного падіння тиску за манометром).

При пневматичних випробовуваннях газопроводів на міцність пошук дефектів допускається виконувати тільки після зниження тиску до норм, установлених для випробовування на герметичність.

Дефекти, виявлені в процесі випробовувань газопроводів на міцність та герметичність, усуваються лише після зниження тиску в газопроводі до атмосферного. При цьому дефекти, виявлені в процесі випробовувань газопроводів на міцність, повинні бути усунуті до початку їх випробовувань на герметичність.

Після усунення дефектів, виявлених у результаті випробовувань газопроводів на герметичність, слід повторно провести ці випробовування.

Випробовування   підземних     газопроводів      на     герметичність виконуються після повної засипки траншеї до проектної відмітки.

До початку випробовувань на герметичність підземні газопроводи після їхнього заповнення повітрям повинні витримувати під випробувальним тиском протягом часу, необхідного для вирівнювання температури повітря в газопроводі з температурою ґрунту. Мінімальна тривалість витримки газопроводу під тиском, встановлюється в залежності від умовного діаметру газопроводу: до 300 мм - 6 год

Після вирівнювання температури повітря в газопроводі з температурою грунту проводиться випробовування газопроводу на герметичність. Газопроводи низького тиску на герметичність випробовують тиском 0,1 МПа протягом 24 год.

Підземний     газопровід     вважається     таким,     що     витримав випробовування на герметичність, якщо фактичне падіння тиску в період випробовувань не перевищує величини, що визначається за формулою:

[2.17]

де - - допустиме падіння тиску,кПа

D – внутрішній діаметр газопроводу, мм;

Т – тривалість випробовувань, год

Фактичне падіння тиску в газопроводах , кПа, за час їхнього випробовування на герметичність визначається за формулою:

[2.18]

де: -надлишковий тиск в газопроводі на початку та в кінці випробовування за показниками манометра, кПа

- те ж показниками барометра, кПа

Газопровід пройшов випробування на герметичність.

2.7 Приймання закінчених будівництвом об’єктів систем газопостачання

Приймання закінченого будівництвом об'єкту системи газопостачан­ня, спорудженого згідно з проектом, повинно виконуватися приймальною комісією згідно з вимогами ДБН А.3.1-3, ДНАОП 0.00-1.20.

Замовник повинен не пізніше як за 5 днів повідомити орган Держгірпромнагляду і членів комісії про дату і місце роботи приймальної комісії.

В склад приймальної комісії входить :

1.Замовник голова комісії

2.Представник будівельно –монтажної організації.

3. Представник від газового господарства

4. Представник від Держгірпромнагляду.

5. Представник від енергозбереження

Крім проектної документації на будівництво об'єктів систем газопостачання, передбаченої ДБН А.3.1.3, приймальній комісії повинні бути подані такі документи:

  • сертифікати, паспорти або інші документи заводів-виготовлювачів (або їх завірені копії), які засвідчують якість труб, з'єднувальних деталей;

  • технічні паспорти заводів-виготовлювачів (ЦЗЗ, ЦЗМ) або їхні копії на обладнання, вузли, з'єднувальні деталі, ізоляційні покриття, ізолюючі фланці, арматуру діаметром понад 100 мм, а також інші документи, що засвідчують якість обладнання (виробів);

  • інструкції заводів-виготовлювачів з експлуатації газового обладнання та приладів;

  • будівельні паспорти: підземного газопроводу, газового вводу, а також протоколи перевірки зварних стиків поліетиленового газопро­воду;

  • схема зварних стиків;

  • акт розбивки та передачі траси (площадки) для підземного газопроводу журнал виробництва робіт (для підземних газопроводів протяжністю понад 100 м) - за вимогою замовника;

  • технічні свідоцтва на застосовані в будівництві газопроводів матеріалів і виробів закордонного виробництва;

  • протокол вхідного контролю всіх конструкцій, виробів та матеріалів, що застосовуються при будівництві;

  • протокол перевірки на атестатію обладнання, використаного при зварюванні поліетиленових труб;

  • копії дозволів Держгірпромнагляду України на застосування при будівництві труб, з'єднувальних деталей та арматури закордонного виробництва.

Приймальна комісія повинна перевірити представлену проектну, виконавчу документацію і відповідність змонтованої системи газопостачання наданій документації, вимогам нормативних документів.

Комісії надається право вимагати відкриття будь-якої ділянки газопроводу для додаткової перевірки якості зварювання і ізоляції а також проведення повторних випробувань.

Приймання закінченого будівництвом об’єкта системи газопостачання оформляється “Акт про приймання закінченого будівництвом об’єкта системи газопостачання” (додаток А). На підставі акту виконується пуск газу.

2.8 Приєднання новозбудованого газопроводу