Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0002.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
529.92 Кб
Скачать

До діючого і пуск газу.

Роботу з приєднання новозбудованого газопроводу до діючого, який експлуатує управління газового господарства, виконує служба або бригада цього підприємства.

Приєднання нових газопроводів до діючого виконується згідно типових інструкцій і наряду – допуску на проведення газонебезпечних робіт, який видається на основі “Акту про приймання закінченого будівництва об’єкту систем газопостачання”.

Приєднання газопроводів середнього тиску і пуск газу виконується за спеціальним планом. План організація роботи з врізки затверджує головний інженер газового господарства або його замісник.

В плані робіт вказується:

  • особи відповідальні за проведення газонебезпечної роботи, загальне керівництво і координацію робіт;

  • послідовність проведення робіт;

  • розташування працівників;

  • потреба в механізмах, обладнанні та матеріалах;

  • заходи, з техніки безпеки і охорони праці.

Перед врізкою необхідно перевірити і підготувати технічну документацію (паспорти і виконавче креслення діючого і побудованого газопроводів). Перед початком проведення газонебезпечних робіт особа, відповідальна за їх проведення, повинна перевірити відповідність виконавчого креслення фактичному розміщенню об’єкта на місці.

Схему побудованого газопроводу представляє будівельно-монтажна організація, підписаною і завіреною печаткою.

Експлуатаційна служба СПГГ наносить на схему напрямок потоку газу, вказує номер і адресу ГРП, на яких необхідно понижувати тиск газу перед врізкою, номер технологічної карти, згідно якої буде проводитись врізка. СПГГ представляє схему діючих газопроводів, діаметр і довжину діючого і приєднуючого газопроводу.

Перед здачею документів для отримання дозволу на врізку, будівельно-монтажна організація представляє особі, яка веде технічний нагляд від експлуатаційної організації, котловани і приямки для врізок згідно технологічних карт. Розкриті місця повинні бути огороджені, при необхідності повинно бути виконане кріплення і мати нічне освітлення. Поблизу місця робіт повинні вивішуватися попереджувальні знаки.

При передачі документів на врізку будівельно-монтажна організація гарантує готовність котловану до початку робіт. Розміри котловані повинні забезпечувати зручність виконання робіт які будуть проводитись в ньому.

До робіт з приєднання новозбудованих газопроводів до діючих допускаються висококваліфіковані робітники і інженерно-технічні працівники, які пройшли навчання і мають посвідчення на допуск до зварних робіт на газопроводах, здали екзамени з охорони праці і “Правил безпеки систем газопостачання України”, вміють користуватися засобами індивідуального захисту і надавати першу долікарську допомогу. Склад бригади з приєднання до діючих газових мереж повинен бути не менше трьох чоловік, які повинні бути забезпечені спецодягом, необхідним інструментом, засобами індивідуального захисту.

Всі газопроводи і газове обладнання перед їх приєднанням до діючих газопроводів повинні підлягати зовнішньому огляду і контрольному опресовуванню бригадою яка проводить пуск газу. Контрольне опресовування проводиться повітрям або інертним газом. Зовнішні газопроводи всіх тисків підлягають контрольному опресовуванню тиском 0,1 МПа. Падіння тиску не повинно спостерігатися протягом 10 хвилин. Результати контрольного опресовування заносяться в наряд-допуск.

Зниження тиску газу в діючому газопроводі при виконанні робіт з врізки, проводиться за допомогою вимикаючих пристроїв або регуляторів тиску.

З метою недопущення підвищення тиску газу на цій ділянці газопроводу, можливо використовувати наявні скидні газопроводи або встановлювати нові скидні трубопроводи з вимикаючим пристроєм. Скидний газ повинен спалюватися.

Перед початком зварних робіт в котлованах повинна проводитися перевірка повітря на наявність горючого газу. Об’ємна частка газу в повітрі не повинна перевищувати 1/5 НМВ. Проби повинні відбиратися з не вентильованих зон.

Газове різання і зварювання на діючих газопроводах при приєднанні до них новозбудованих газопроводів, повинні проводитися при тиску газу 40-150 даПа. Наявність вказаного тиску повинна перевірятися протягом всього часу виконання робіт. При зниженні тиску нижче 40 даПа і підвищенні його понад 150 даПа зварювання слід припинити. Для контролю за тиском в місці проведення робіт повинен встановлюватися та використовуватися манометр, розміщений на відстані не більше 100 м від місця проведення робіт.