Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Blok1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
143.36 Кб
Скачать

7. Електрообладнання автомобіля: джерела електроенергії та споживачі

Електрообладнання автомобіля служить для запуску двигуна, внутрішнього освітлення автомобіля, освітлення дороги, звукової і світлової сигналізації, живить електричним струмом контрольно-вимірювальні прилади і систему запалювання. Електрообладнання автомобіля поділяється на дві групи. Джерела електричної енергії: генератор і акумуляторна батарея. споживачів - це всі інші прилади електрообладнання. Електрообладнання автомобіля виконане по однопровідній схемі тобто до споживача електричної енергії підходить тільки один провід «+» . Другим проводом є всі металічні частини автомобіля так названа «маса» «-» . Акумуляторна батарея призначена для живлення електричним струмом усіх споживачів електричної енергії, коли двигун не працює або працює на холостому ході а також для запуску двигуна стартером Найбільше розповсюдження отримали свинцево-кислотні акумуляторні батареї Генератор призначений для живлення електричним струмом споживачів електричної енергії при працюючому двигуні Генератори бувають постійного та змінного струму. На сучасних автомобілях застосовують генератори змінного струму які більш дешеві в виготовлені та не важкі в обслуговуванні. Система запалення призначена для перетворення низької напруги (12В) в високу напругу (24 -30 тис вольт) і підводу її до свічок запалення в порядку роботи двигуна Системи запалення бувають: Батарейна, контактно-транзисторна, безконтактна (електрона) Стартер призначений для запуску двигуна. Стартер собою представляє   електродвигун постійного струму який перетворює електричну енергію в механічну роботу. Стартери можуть бути різної потужності в залежності від двигунів, та 12 або 24 вольтові  Контрольно-вимірювальні прилади автомобіля призначені для контролю за станом і роботою двигуна і його систем. На сучасних автомобілях застосовують такі контрольно-вимірювальні прилади: амперметр; покажчик температури охолодної рідини; аварійний сигналізатор температури охолодної рідини в системі охолоджування; покажчик тиску масла в системі мащення двигуна; аварійний сигналізатор зниження тиску масла в системі мащення двигуна; покажчик рівня палива в паливному баці; спідометр; тахометр.

8. Силова передача, механізми ведучих коліс

Трансмісія автомобіля призначена для передачі крутного моменту і тягового зусилля від двигуна до ведучих коліс автомобіля . При передачі крутний момент змі­нюється за величиною і за напрямком, розподіляючись одночасно між ведучими колесами автомобіля. Трансмісії поділяються на механічні, комбіновані (гідромеханічні), електричні та гідрооб'ємні. Найбільшого поширення на автомобілях на­були механічні трансмісії. Механічна трансмісія складається:

зчеплення

коробки передач

роздавальної коробки (якщо в автомобіля два ведучих моста)

головної передачі

диференціала

півосей

колісного редуктора (якщо головна передача рознесена)

Зчеплення призначене для тимчасового роз’єднання та плавного з’єднання двигуна з коробкою передач Коробка передач призначена для зміни обертального моменту і величини тягового зусилля на ведучих колесах, від’єднання двигуна від ведучих коліс автомобіля на необмежений час, та руху заднім ходом Карданна передача передає обертальний момент від коробки до головної передачі під певним кутом, який може змінюватися. Головна передача значно збільшує обертальний момент, який до неї підводиться, і через диференціал передає його під прямим кутом на півосі ведучих коліс. Диференціал дає можливість ведучим колесам обертатися з різною частотою, що необхідно під час руху автомобіля по нерівній дорозі і на поворотах. Півосі передають обертання до ведучих коліс: Ведучий міст автомобіля ГАЗ-53 складається з картера, одинарної гіпоідної  головної передачі , диференціала та півосей. Головна передача автомобіля складається з малої ведучої шестерні(хвостовика) виготовленої разом з валом, яка знаходиться в постійному зачепленні з великою веденою шестерною (планітаркою) прикріпленою до коробки диференціала, яка через підшипники встановлена в картері ведучого моста. Диференціал складається з коробки диференціала, хрестовини на яку надіваються 4 сателітних шестерні. Сателітні шестерні входять в зчеплення з 2-ма шестернями півосей які через шліцьове з’єднання з’єднуються з півосями а півосі з’єднані з маточинами ведучих коліс. Для мащення деталей ведучого моста використовують трансмісійне масло «Нігрол» або його замінювач ТАП -17 Працює ведучий міст так: Через кардану передачу обертальний момент передається від коробки передач до малої ведучої шестерні головної передачі , яка змушує обертатися і велику ведену шестерню головної передачі разом з коробкою диференціала. Разом з коробкою диференціала обертається і хрестовина с сателітами. Якщо автомобіль їде по прямій то навантаження на обидва ведучи колеса одинакові і сателітні шестерні не обертаються навколо шипів а служать клинами між корпусом диференціала і шестернями півосей. При повороті автомобіля навантаження на ведучі колеса різне (більше на том колесі в яку здійснюється поворот) це змушує сателітні шестерні обертатися, змушуючи обертатися шестерню півосей менш навантаженого колеса с більшою частотою, а отже і ведуче колесо протиполежне напрямку повороту обертатися с більшою частотою

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]