Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші і кредит 7 лекція.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
68.1 Кб
Скачать
  1. Функції цінних паперів6

1. Інвестиційна визначальна функція. В ній цінні папери слугують інструментом довгострокових вкладень капіталів у розвиток і вдосконалення сфер та галузей економіки. Вони допомагають акумулювати і спрямовувати у господарський оборот розрізнені тимчасово вільні кошти населення та фінансовий капітал і приносити інвестиційний дохід, який складається з двох частин:

1) дивідендів та відсотків, що пов´язані з ефективною діяльністю емітентів;

2) курсової різниці, яка виникає внаслідок ризикових спекулятивних угод.

2. Функція переливу інвестиційних і кредитних ресурсів у найприбутковіші виробництва реалізується шляхом купівлі-продажу цінних паперів. При цьому напрям руху цінних паперів виконує роль об´єктивного індикатора розподілу і перерозподілу суспільного капіталу у найефективніші проекти, сфери, галузі й види діяльності, а також сприяє підвищенню ефективності не тільки цих галузей, а й усієї економіки.

5. Операції з цінними паперами охоплюють розрахункові та облікові операції з паперами власної емісії і отриманими.

Папери власної емісії охоплюють операції емісії, продажу, обміну, випуску, оплату дивідендів (процентів). Їх випуск проводиться з метою формування статутного фонду шляхом емісії й розміщення власних акцій. Для збільшення статутного фонду емітенти вдаються до облігацій, депозитних і ощадних сертифікатів, векселів та похідних цінних паперів.

З отриманими (чужими) цінними паперами (папери невласної емісії) здійснюються операції купівлі, продажу, зберігання, отримання платежів.

Надзвичайно важливою є операція емісії цінних паперів. Важливо оволодіти положеннями щодо сукупності вимог до емітента, знаннями правила: цінні папери забезпечуються реально існуючою вартістю, яка виконує роль заставленого майна в іпотечній формі кредиту. Строк перебування цінного паперу в обігу визначається на основі розрахунку економічної ефективності кредитованого проекту та терміну окупності вкладень.

Привілейовані цінні папери надають їх власникам певні привілеї на відміну від власників звичайних цінних паперів цього ж емітента. Прийняття рішення про випуск в обіг високоліквідних чи неліквідних цінних паперів, зумовлене, переважно двома причинами: по-перше, отримати додаткові кошти для забезпечення зростання обсягів і якості продукції; по-друге, приватизація підприємств та переведення їх на комерційну основу функціонування. Важливо визначати розмір номінальної вартості і кількості одиниць емітованих цінних паперів. 

Портфель цінних паперів - це всі цінні папери, що їх має інвестор у своєму розпорядженні. Портфель формується внаслідок вкладання інвестором (фізичною або юридичною особою) власних і позикових коштів, майнових та інтелектуальних цінностей у довгострокові вкладання капіталу. Він складається із сукупності таких цінних паперів, які насамперед відображають цілі та характер діяльності інвестора. Вкладання коштів у цінні папери завжди пов´язане з певним ризиком.

Портфель вважається збалансованим тоді, коли досягнуто оптимальне поєднання:

1)    Безпеки - невразливості інвестицій від потрясінь на фондовому ринку і стабільності отримання доходу;

2)    Доходності - здатності цінних паперів приносити їх власнику кошти у грошовій формі (проценти, дивіденди);

3)    Зростання капіталу на основі збільшення вартості цінних паперів;

4)    Ліквідності - здатності швидко і без втрат в ціні перетворюватися у готівкові кошти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]