Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кур. роб. ФП Облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
278.53 Кб
Скачать

МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Житомирський національний агроекологічний університет

Кафедра фінансів і аудиту

Методичні вказівки

для виконання курсової роботи

з курсу «Фінанси підприємств»

(для студентів спеціальності 7.050106 “Облік і аудит”

денної форми навчання)

Житомир - 2009

Методичні вказівки підготували: доцент Дема Д.І., доцент Філімоненков О.С.

Рецензент:

Схвалено і рекомендовано до друку Вченою радою економічного факультету, протокол № ___ від «___»___________ 2009р.

Зміст

Вступ

  1. Вибір теми курсової роботи та вимоги щодо її виконання

  2. Зміст курсової роботи та її обсяг

  3. Загальні вимоги щодо оформлення курсової роботи

  4. Оформлення основної частини курсової роботи

  5. Вимоги щодо оформлення списку використаної літератури

  6. Підготовка до захисту та захист курсової роботи

  7. Тематика курсових робіт та структура окремих їх тем

  8. Таблиці, рекомендовані для розкриття питань другого розділу роботи

  9. Список рекомендованої літератури

  10. Додатки

ВСТУП

Навчальна дисципліна «Фінанси підприємств» є однією з профілюючих при підготовці фахівців економічного профілю, які навчаються на рівні спеціаліста. Вивчення дисципліни «Фінанси підприємств» допомагає студентам здобути знання у сфері організації фінансової роботи на підприємствах.

Метою курсової роботи є закріплення знань, набутих студентами в освоєнні теоретичного курсу та практичних занять і формування вмінь, необхідних для оволодіння майбутньою спеціальністю.

Методичні рекомендації допомагають - надати студенту необхідну методичну допомогу в організації раціональної й ефективної роботи з накопичення матеріалу, його обробці, написання й захисту курсової роботи. Виконання курсової роботи покликано:

• поглибити, систематизувати й закріпити знання, набуті протягом вивчення дисципліни "Фінанси підприємств"; пов’язати теоретичні знання з практичної вирішення досліджуваних питань;

• розвинути вміння вести науковий пошук, узагальнювати різні методичні підходи та концепції, чітко аргументувати власну точку зору з досліджуваної проблеми;

• виявляти здібності студента, підбирати, систематизувати та аналізувати необхідну інформацію про об'єкт дослідження;

• поглиблено вивчити зарубіжний досвід та думки вітчизняних вчених-економістів по вивчаємій проблемі.

І. Вибір теми курсової роботи та вимоги щодо її виконання.

Підготовка курсової роботи починається з вибору її теми.

Вибір теми курсової роботи студентом здійснюється з тематики, наведеною в методичних рекомендаціях. Однак, студент може запропонувати власний варіант теми, орієнтуючись на программу курса «Фінанси підприємств» та обов’язковим погодженням вибраної теми з викладачем, ведучим даний курс. Вибрана тема курсової роботи закріплюється кафедрою за студентом за допомогою складання та затвердження кафедрою відповідного списку.

Після затвердження теми студент підбирає відповідну літературу, фактичний матеріал та складає проект плану виконання роботи, орієнтуючись на зразок плану, наведеного по окремих темах в даної методичці. Складений проект плану роботи надається керівнику для його узгодження та затвердження.

Курсова робота повинна бути виконана самостійно на комп’ютері або написана від руки, без скорочення термінів (крім загальновизначених), на аркушах паперу стандартного формату. При цьому, на одній сторінці аркуша повинно бути 28-30 рядків тексту. Всі сторінки роботи повинні бути пронумеровані арабськими цифрами внизу аркуша в його середині. На останній сторінці роботи студент зазначає дату закінчення виконання роботи та ставить свій підпис.

Курсова робота повинна мати чітку й логічну структуру. Якщо в ній наводяться окремі цитати з наукових статей чи монографій, то слід вказати автора роботи, її назву, місце і рік видання, сторінку. Те саме стосується й тих цифрових даних, які наводяться в курсовій роботі. Якщо аналізується практичний матеріал, то слід вказати конкретний об'єкт аналізу.

Особливу увагу слід приділяти правильній побудові і наочності таблиць, графіків і діаграм. Вони мають бути логічним продовженням викладених теоретичних положень і слугувати основою для відповідних висновків. Заголовки таблиць, схем, графіків і діаграм повинні відображати основний зміст викладеного матеріалу. У таблицях мають бути вказані одиниці виміру, назва об'єкта і часовий простір дослідження, а в графіках та діаграмах - масштаб. Таблицям та іншим видам графічного матеріалу рекомендується давати окрему нумерацію.

ІІ. Зміст курсової роботи та її обсяг

Курсова робота повинна складатися з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків

У вступі обґрунтовується актуальність вибраної теми, її наукове та практичне значення, формується мета й завдання курсової роботи, зазначається об'єкт, предмет та інформаційна база дослідження.

У першому розділі розкриваються теоретичні питання досліджуваних проблем. При цьому варто звернути увагу на найновітніші теоретичні матеріали. Студент повинен висловити своє ставлення до розглядуваних проблем . Цей розділ повинен містити теоретичні питання теми дослідження, та складатися з 3-4 питань. Серед цих питань повинні бути питання, по розкриттю теоретичної суті досліджуваного питання, характеристики нормативно-правової бази відносно розглядуємих питань, питання, огляду наукової літератури по темі дослідження та інші.

У другому розділі дається виробничо-економічна та фінансова характеристика підприємства, як бази дослідження. Цей розділ повинен містити наступні питання:

Розділ 2. Виробничо-економічна та фінансова характеристика підприємства, як бази дослідження.

2.1. Організаційно-економічна характеристика підприємства, як бази дослідження (т.1)

2.2. Фінансовий стан підприємства, його зміст, показники та їх аналіз (т.2)

2.3. Фінансові ресурси підприємства, їх склад, структура та аналіз (т.3)

2.4. Розрахунок та аналіз фінансової стійкості та платоспроможність підприємства (т.4,5)

У третьому розділі розкривається порядок вирішення питань теми на прикладі конкретного підприємства з наведенням відповідних розрахунків, у яких повинні бути використані (при можливості) дані, зазначені у додатках. Окрім цього, у даному розділі повинні бути розкриті питання покращення вирішення розлядаємої теми.

У висновках та пропозиціях автор формує результати і підводить підсумки виконаної роботи. При цьому слід уникати глобалізації у підсумках і висновку, необхідно їх конкретизувати відповідно до питань, розкриваємих теми курсової роботи. Рекомендовано формувати висновки до кожного з підрозділів (по 1-2 тези до підрозділу) та до курсової роботи в цілому. Загальний обсяг курсової роботи 40-45 сторінок.

Перелік джерел наукової, методологічної, статистичної інформації, використаної під час виконання курсової роботи, є невід'ємною її частиною.

В розділі "Список використаної літератури" наводиться перелік сучасної літератури (нормативна та законодавча, підручники, посібники, монографії, методичні вказівки, газетні та журнальні статті тощо), яка використовувалась при написанні курсової роботи, на яку є посилання у тексті роботи, або яка використовувалася під час курсового дослідження. Обсяг використаної літератури повинен бути не менше 25-30 найменувань. Докладніше про порядок укладання та оформлення списку літератури йдеться у наступному розділі цих методичних вказівок.

Додатки. В складі додатків повинні бути як загальнообов’язкові додатки так і додатки, які відносяться до теми роботи. При цьому в складі загальнообов’язкових додатків повинні бути: Ф.№1 «Баланс» підприємства; ф.№2 «Звіт про фінансові результати» підприємства та інші за 3 останні роки.

Дані, наведені в додатках повинні бути використані при розкритті відповідних питань теми.

Кожний розділ курсової роботи має самостійне значення, але всі вони повинні бути підпорядковані основному напрямку теми й органічно взаємопов'язані. При розробці заходів і нововведень слід використовувати теоретичні положення, які характеризують стан і перспективи розвитку предмета, що досліджується, існуюче законодавство.

Виконана курсова робота здається студентом на кафедру у визначений навчальним планом строк - за два тижні до закінчення сесії. Після перевірки роботи вирішується питання про допущення її до захисту перед комісією, склад якої затверджується рішенням кафедри. 1. Назва таблиці, їх зміст надано в розділі VІІ даної методичці.