Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова никитенко.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
259.9 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Житомирський національний агроекологічний університет

Кафедра моніторингу НПС

КУРСОВА РОБОТА з дисципліни

«Нормування антропогенного навантаження на природне середовище» на тему:

«Розробка нормативу ГДВ від котельні Полонської ЗОШ №1 Полонського району Хмельницької області»

Підготував:

студент 3 курсу 4 групи

екологічного факультету

Никитенко О.В

Перевірив: проф. Запольський А.К

Житомир 2012

Міністерство аграрної політики Україні

Житомирський національний агроекологічний університет

Екологічний факультет

Кафедра моніторингу НПС

Завдання

На курсову роботу з дисципліни «нормування антропогенного навантаження на природне середовище» Студента 3 курсу 4 групи

Тема курсової роботи:

«Розробка нормативу ГДВ від котельні Полонської ЗОШ №1

Перелік питань для виконання:

1. Розробка нормативу гранично допустимого викиду.Визначення гранично допустимого викиду.

2. Розрахунок максимальної концентрації забруднюючої речовини на відстані Xm від трубии котелні

3. Визначення меж санітарно - захисної зониі

4. Визначення категорії небезпечності котельні

Завдання прийняв до виконання: __ ______ 20__р.

Терміни здачі курсової роботи: __ _______ 20__р. _______________

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………4

Розділ 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРНІХ ДЖЕРЕЛ З ТИМИ ПИТАННЯ, ЩО ДОСЛІДЖУЄТЬСЯ…………………………………………………….…6

1.1. Оцінка якості атмосферного повітря району розташування котельні.6

1.2. Класифікація та характеристика основних забруднювачів повітря………………………………………………………………………….9

Розділ 2. ОБЄКТ ДОСЛІДЖЕННЯ………………………………….11

2.1. Програма досліджень……………………………………………….11

2.2. Методики оцінки впливу котельні на атмосферне повітря…….....12

2.3. Коротка природо-кліматична характеристика району розташування котельні…………………………………………………………………………19

2.4. Склад котельні,технічні характеристики………………………....…20

2.5. Результати досліджень………………………………………………..23

Розділ 3. РОЗРОБКА НОРМАТИВУ ГРАНИЧНО ДОПУСТИМОГО ВІКИДУ…………………………………………………………………………25

3.1. Розробка нормативу гранично допустимого викиду………………..25

3.2. Розрахунок максимальної концентрації забруднюючих речовин на відстані Xm від трубии котельні………………………………………………..26

3.3. Оцінка санітарного стану повітря на відстані Xm від котельні…….28

3.4. Визначення категорії небезпечності котельні……………………...30

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ……………………………………………31

ЛІТЕРАТУРНІ ДЖЕРЕЛА……………………………………………....32

ВСТУП

Актуальність проблеми, що досліджується. Атмосферне повітря — це життєво важливий компонент навколишнього природного середовища, який являє собою природну суміш газів, що знаходиться за межами житлових, виробничих та інших приміщень.

Повітряна оболонка Землі, її атмосфера є однією з найголовніших умов життя. Без їжі людина може прожити місяць, без води — тиждень, а без повітря не може прожити й двох хвилин. Атмосфера має величезне екологічне значення. Вона захищає живі організми від згубного впливу космічних випромінювань та ударів метеоритів, регулює сезонні й добові коливання температури, є носієм тепла й вологи. Якби на Землі не існувало атмосфери, то добові коливання температури на ній досягли б ±200 °С. Через атмосферу відбуваються фотосинтез та обмін енергії й інформації — основні процеси біосфери. Атмосфера спричиняє ряд складних екзогенних процесів (вивітрювання гірських порід, діяльність природних вод, мерзлоти, льодовиків тощо). Для деяких організмів (бактерії, літаючі комахи, птахи та ін.) атмосфера є основним середовищем життя.

В результаті антропогенної діяльності відбувається забруднення атмосфери, що призводить до зміни хімічного складу атмосферного повітря.[2]

В повітряний простір України щороку надходить з джерел більше 15 млн. тон забруднюючих речовин. Основні викиди дають металургійні підприємства (33%), енергетика (30%), вугільна промисловість (10%) та хімічна промисловість (7%).

Захист атмосферного повітря є однією з найбільш актуальних проблем в сучасному технологічному суспільстві, оскільки науково-технічний прогрес і розширення виробництва пов'язане зі зростанням негативних антропогенних впливів на атмосферу.[2]

Обєкт дослідження – парникові гази.

Суб’єкт-котельня.

Предмет дослідження – стаціонарні джерела викидів в атмосферу забруднюючих речовин обумовлені роботою котельні житлово-комунального господарства.

Мета роботи полягає у розробці нормативу гранично допустимого викиду від котельні Полонської ЗОШ №1.

Розділ 1. Огляд літературніх джерел з тими питаннями, що досліджуються

1.1. Оцінка якості атмосферного повітря району розташування котельні

Забруднення атмосфери має як природний, так і антропогенний характер. Впливати на природні забруднення атмосфери людина не може, але регулювати характер забруднень в результаті власної діяльності людство не тільки може, але і повинно. Необхідно пам'ятати, що в атмосферу попадають як матеріальні забруднювачі (гази, рідини, тверді речовини), так і енергетичні (шум, вібрації, електромагнітне, радіоактивне випромінювання).

Джерелом забруднень атмосфери є практично всі види людської діяльності — від побутової до виробничої. В основному існують три основні джерела забруднення атмосфери: промисловість, побутові котельні, транспорт.

За агрегатним станом усі забруднювальні речовини поділяють на тверді, рідкі та газоподібні. Саме газоподібні забрудники становлять 90 % загальної маси речовин, що надходять в атмосферу.

Забруднення атмосфери неоднакове по регіонах. В індустріально розвинених районах воно може бути в тисячу разів більшим за серед-ньопланетарні значення. У світі щороку спалюють понад 10 млрд т. органічного палива, переробляють близько 2 млрд рудних і нерудних матеріалів. Лише при спалюванні вугілля и атмосферу щороку потрапляє близько 120 млн. т. попелу, а разом з іншими видами пилу — до 300 млн. т. За приблизними підрахунками, в атмосферу за останні 100 років надійшло 1,5 млн. т. арсену, 1 млн. т. нік

В цілому по області стан атмосферного повітря у 2009 році залишається стабільним і в порівнянні з минулим роком значно не погіршився. Щоправда спостереження якості атмосферного повітря ведуться лише в м.Хмельницькому на двох стаціонарних постах лабораторією гідрометеоцентра. За минулий рік не було виявлено екстремальних рівнів забруднення з причин аварій техногенного походження та несприятливих природних явищ. Не було, також, встановлено наднормативних викидів стаціонарними джерелами підприємств, які б суттєво вплинули на стан атмосферного повітр. Починаючи з 2005 по 2008 рік в області спостерігалось постійне зростання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, як стаціонарними так і пересувними джерелами. У 2009 році викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря скоротились і склали 81.434 тис.тонн, в тому числі від стаціонарних джерел - 17.778 тис.тонн, від рухомих джерел – 63,656.

У 2009 році викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами по Хмельницькій області скоротились на 6,734 тис.тонн і вийшли на рівень 2006 року. Скорочення відбулось по всіх містах та районах області, за виключенням Дунаєвецького (+0,326 тис.тонн) та Теофіпольського районів. (+0,160 тис.тонн).Як і в минулі роки найбільшими забруднювачами в області (48,1% від загальної кількості викидів) залишається ВАТ "Подільський цемент”, викиди якого у 2009 році склали 8,566 тис.тонн і зменшились відносно 2008 року на 5,630 тис. тонн, в зв'язку із скороченням обсягів виробництва та Красилівське лінійно виробниче управління магістральних газопроводів викиди якого склали 3,296 тис.тонн (18,5 % від загальної кількості викидів) і зменшились на 216,4 тонни.На виконання Спільної програми спостережень та оцінки розповсюдження забруднення повітря на великі відстані у Європі (програма ЕМЕП) до Конвенції про транскордонне забруднення повітря на великі відстані (Женева, листопад1979р.) викиди СО2., NOх і летучих органічних сполук за 2009 рік,обмеження яких передбачається Конвенцією, не перевищують відповідних минулорічних показників.Спостереження за станом атмосферного повітря проводилися Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології на двох стаціонарних постах в м. Хмельницькому за 10 інгредієнтами (пил, двоокис сірки, сульфати, оксид вуглецю, двоокис азоту, оксид азоту, фенол, хлороводень, аміак, формальдегід), облСЕС здійснювали відбори проб повітря в місцях житлової забудови та відпочинку міських поселень області, а ВП "Хмельницька АЕС”- за двома забруднюючими речовинами (окисли сірки та азоту) в м. Нетішині.

За результатами досліджень спостерігається сезонність у концентраціях забруднюючих речовин в атмосферному повітрі м.Хмельницького. Пік забруднення припадає на липень та серпень місяць, у зимові місяці йде зниження рівня забруднення. По всіх інгредієнтах спостерігалося збільшення середньомісячних концентрацій у літні місяці з травня по вересень, що підтверджує те, що все-таки основним забруднювачем атмосферного повітря м.Хмельницького є автотранспорт.

Протягом 2009 року міськрайсанепідстанціями області досліджено 2050 проб атмосферного повітря житлової забудови та місць відпочинку міських поселень (2008р. – 2256), перевищення ГДК встановлені у 15 пробах (2008р- 62), що становить 0,73 % (2008р.- 2,7%), у сільських населених пунктах досліджено 396 проб атмосферного повітря (2008 р.- 317 проб), відхилення виявлені у 12 випадках (2008 р.- 8), що становить 3,0%( 2008р.- 2,5%).За даними досліджень відхилення від нормативів за окремими інгредієнтами становили, зокрема, сірчистому газу – 1,8%, та діоксиду азоту -1,5% .

Основним джерелом забруднення атмосфери населених пунктів були автотранспорт, кількість якого щороку збільшується, котельні окремих підприємств, підприємства, які в виробництві використовують полімери, а також спалювання сміття та опалого листя.З метою зменшення впливу викидів забруднюючих речовин на якість атмосферного повітря підприємствами області у 2009 році було заплановано виконання 10-ти заходів кошторисною вартістю 3,968 млн. грн. Фактично затрачено на виконання цих заходів 3,969 млн. грн. Зменшення викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря після впровадження заходів становило 24,6 тонн.