Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СБОРКА_РМ_пособие.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
4.64 Mб
Скачать

3.2 Відпрацювання конструкції редуктора на технологічність

Відпрацювання конструкції редуктора на технологічність спрямована на підвищення продуктивності праці, зниження витрат і скорочення часу на проектування, технологічну підготовку виробництва, виготовлення, технічне обслуговування та ремонт виробу при забезпеченні необхідної його якості.

Складальна одиниця редуктора розчленовується на раціональне число складових частин з урахуванням принципу агрегатування (вузлове складання по окремих операціях).

Конструкція складальної одиниці забезпечує можливість компоновки зі стандартних і уніфікованих частин (кріплення, ущільнення, підшипники).

Складання виробу не вимагає застосування складного технологічного обладнання, за винятком підготовки і складання з'єднань з натягом.

Види використовуваних сполук, їх конструкції і місце розташування відповідають вимогам механізації і автоматизації складальних робіт – застосовується механізоване оснащення під час складання різьбових з'єднань і з'єднань з натягом.

Конструкція редуктора передбачає базову складову частину, яка є основною для розташування інших складових частин (корпус).

Базовою деталлю є корпус редуктора, встановлений при складанні на свою конструкторську базу. Вона не є вимірювальною для вузла в цілому.

Компонування конструкції складальної одиниці дозволяє проводити складання при незмінному базуванні складових частин, без розбирання на проміжних етапах.

У конструкції базової складової частини передбачається можливість використання конструктивних складальних баз в якості технологічних і вимірювальних. Компонування складальної одиниці забезпечує загальне складання без проміжного розбирання і повторного складання складових частин.

Висновок: конструкція редуктора в цілому технологічна.

    1. Вибір організаційної форми складальних робіт

Складання редуктора виконується в серійному виробництві. Номенклатура вузлів, що збираються на ділянці – досить широка. Вони відрізняються за розмірами, конструкцією і за трудомісткістю. Тому для ділянки складання (точніше – відділення на ділянці цеху), що проектується, приймається стаціонарне складання з поділом складальних операцій. Базова деталь – корпус залишається на складальному місці в постійному положенні.

Складальна технологія поділяється на окремі операції. Диференціація складальних операцій дозволяє організувати незалежне складання на етапах реалізації складальної технології. При цьому операції складання вузлів можуть виконуватися одночасно на власних спеціалізованих робочих місцях. Ухвалене рішення організації складання дозволяє отримати такі переваги:

- зниження циклу складання;

- зниження вимог у кваліфікованих кадрах (вузька спеціалізація робітників);

- зниження трудомісткості і вартості складання при підвищенні рівня механізації та технологічної підготовки виробництва;

- застосування спеціалізованого оснащення для типових операцій складання деталей, різьбових з'єднань, підшипників і зубчастих з'єднань редуктора;

- зниження завантаження і виробничих площ складальної ділянки.