Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
44.14 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Луганський національний університет

Імені Тараса Шевченко

Кафедра економічної теорії та прикладної статистики

Реферат

По дисципліні «Макроекономіка»

На тему: «Економічна суть і історія виникнення грошей»

Виконала: студентка І курсу

Група ПСТ

Сущенко Ірина

Перевірив: Ларин Василій Миколаєвич

м. Луганськ 2010

Зміст

Вступ

І.Суть и історія виникнення грошей.

1.1. Історія виникнення грошей.

1.2. Суть грошей.

ІІ. Функції і види грошей в ринковій економіці.

2.1. Функції грошей.

2.2. Види грошей.

ІІІ. Роль грошей в сучасній ринковій економіці.

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

Гроші - це, мабуть, один з найбільш великих винаходів людської думки. У жвавій природі аналогій не знайти. Мабуть, вся структура сучасної економіки зумовлена існуванням грошей. Як же вони з'явилися і що стало причиною їх народження?

Гроші народила торгівля, а оскільки встановлено, що торгівля - одне з самих древніх занять людства, то в ту ж сиву старизну вирушає коріння і грошової системи, хоча пристрій її (як і вид самих грошей) то в ту же седую старину отправляется корня и денежной системы, хотя устройство ее (как и вид самих денег).

За допомогою грошей досягається величезна економія витрат на вимірі цінності благ. економіці, досягнута згода з приводу загального еквіваленту, індивіди можуть з легкістю складати обмінні пропорції. Якщо відома ціна двох товарів, то їх відносна цінність очевидна.

Гроші - це одна з тих речей, яка супроводжує нас впродовж всього життя. «Гроші зачаровують людей. Із-за них вони мучаться, для них вони трудяться. Вони придумують найбільш майстерні способі витратити їх. Гроші єдиний товар, який не можна використовувати інакше, окрім як звільниться від них.»

Гроші виконують в економіки виконують важливу роль . За допомогою грошей відбувається освіта і перерозподіл національного доходу через державний бюджет, податки, позики і інфляцію.

На перший погляд гроші – це лише якісь папірці чи шматки металів, але за допомогою них відбувається оборот в економіки будь-якої країни, особливо при обігу товарів та послуг.

І. Суть і історія виникнення грошей.

1.1. Історія виникнення грошей.

Своєю загадковістю дії гроші та їх походження завжди хвилювали думки людей. Гроші виникли так давно, що й на сьогодні цей процес викликає чисельні перекази і легенди, а також багато нерозв’язаних запитань у економіці й політиці, теорії та практиці організації функціонування грошово-кредитної сфери.

Первісні люди не знали, що таке гроші. Вони просто обмінювалися один з одним різними предметами. Гончарі міняли горщики і глеки. Ковалі - наконечники для стріл, ножі, сокири. Землероби - зерно, рослинна олія, вино. Скотарі - биків, овець, шерсть і шкіри. Воїни-переможці - своїх полонених.

Але обмінюватися дуже складно. Адже цінність речей і продуктів різна. Вона залежить від того, скільки праці витрачено, щоб виготовити ту або іншу річ або продукт, або ж які труднощі, а деколи і небезпеці потрібно здолати, щоб їх добути. За одного барана, наприклад, можна було отримати дві сокири, або одні штани, або чотири глеки. А за намисто з іклів і кігтів леопарда - човен або пару биків.

Щоб спростити обмін, люди зачали думати, який предмет найбільш личить для цього. Перепробували багато що: і худоба, і продукти, і хутра, і шматки тканини. Але які, же це були незручні гроші! Овець і биків потрібно десь тримати і годувати, продукти від зберігання псуються. Хутра псує міль. Тканина протирається ...

Поступово люди зрозуміли, що гроші мають бути не тимчасовими, а постійними. Вони не повинні псуватися при зберіганні і при переході з рук в руки. Потрібно, щоб гроші легко було носити з собою і навіть мала їх кількість дорівнювала по цінності і бикові, і будинку, і кораблю, і ділянці землі. Необхідно, щоб вони легко ділилися на дрібні частки - адже не всі купують бика або корабель. Зазвичай чоловік купує шматок м'яса, коровай хліба, черевики, сорочку…

Одними з перших грошей, які хоч частково відповідали всім цим. Їх просвердлювали і нанизували на мотузочок, як намиста. Але коштували вони не дуже дорого - за одного бика потрібно було відлічити тисячі раковин.

Найзручнішими грошима виявилися металеві. Монета – це шматок металу певної ваги. На кожній монеті коштує позначка про те, де вона випущена.

Перші монети були випущені в VII столітті до н.е. лідійцамі ці перші монети виготовлялися з електрона – сплаву, що містить 75 відсотків золота і 25 відсотків срібла. Розміром і формою вони нагадували квасолю і були відомі під назвою стартери або стандартів.

Пізніше комусь прийшла в голову думка про те, що обіцянка заплатити гроші, якщо можна довіряти тому, хто обіцяє, здатна грати ту ж роль, що і гроші. Тому ювеліри, купці і лихварі зачали виготовляти письмові зобов'язання, які обіцяли заплатити гроші на першу вимогу.

Оскільки ця ''бумажная валюта'' була папером, з нею було простіше і безпечніше, ніж із золотом. Поскольку эта "бумажная валюта" была бумагой, с ней было проще и безопаснее, чем с золотом. Так з'явилися паперові гроші.

Паперові грошові знаки бувають двох видів: державні, такі, що випускаються казначейством (білети державних скарбівниць ) і банками(банківські квитки або банкноти - bank notes). Білети державних скарбівниць прийнято називати просто паперовими грошима на відміну від банкнотів, які за своєю природою являються кредитними грошима. Історично паперові гроші виникли раніше кредитових. Банкноти з'являються з розвитком кредитних стосунків.

У фінансовій практиці низки країн широко використовуються чеки. Банк виписує їх власникам своїх вкладів на суму, що не перевищує розмір вкладу. Здійснюючи покупку, володар чекової книжки підписує її і проставляє в ній ціну. Потім продавець пред'являє чек до оплати в банк, після чого сума вкладу покупця зменшується на розмір ціни покупки. Чеки зручні в обігу, оскільки не треба тягати з собою товсті гаманці. Їх незручність - у відносній обмеженості використання, «прів'язке» до певного рахунку в банці.