Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
44.14 Кб
Скачать

2.2. Види грошей.

Виходячи з природи матеріалу, можна виділити два основні види грошей: натуральні і символічні гроші.

Натуральні (речові) гроші, їх нерідко називають дійсними грошима, включають всі види товарів, які були загальними еквівалентами на початкових етапах розвитку звернення, а також гроші з дорогоцінних металів (золоті і срібні).

Характерна особливість натуральних грошей полягала в тому, що вони могли існувати не лише як гроші, але і як товар. Номінальна вартість грошей даного вигляду відповідала їх реальній вартості (вартості золота або срібла). Номінальна вартість символічних грошей значно вища, ніж вартість того матеріалу, з якого вони виготовлені.

Символічні гроші називають знаками вартості, замінниками натуральних (речових) грошей. До символічних грошей відносяться паперові і кредитні гроші.

Паперові гроші і різні монети (з міді і алюмінію і інших металів) з'являються тоді, коли в операціях, що часто повторюються, безпосередня присутність самих благородних металів стає необов'язковою.

Монети - це металеві гроші. Кожна монета несе на собі важливі відомості. Сторона, на якій змальовується герб, - це лицьова сторона, або аверс, оборотна сторона - реверс. Напис на монеті - легенда. Вартість монети - номінал. Ребро чеканної монети - гурт.

Появление кредитных денег связано с развитием кредитных отношений, когда покупка-продажа здійснюється в кредит, з розстрочкою платежу. Кредитні гроші виникають і діють поряд із золотими грошима, поступово набираючи силу і витісняючи їх. Кредитні гроші виступають як у вигляді відповідним образом оформлених паперів (банкнотів, чеків, векселів), так і у вигляді відповідних записів на рахівницях.

Банкноти робляться з паперу і є банківськими квитками, що випускаються центральним банком держави. По суті банкноти є векселем державного банку. Теоретично банкноти мають бути забезпечені дорогоцінними металами і іншими активами державного банку. Банкноти не обмінюються на золото і по економічній природі не відрізняються від білетів державних скарбівниць.

Білети державних скарбівниць - це паперові гроші, що випускаються казначейством, тобто урядовою установою, касового виконання державного бюджету, що володіє. Випуск білетів державних скарбівниць характерний для слаборозвинених країн.

Електронні гроші означають переказ грошей з рахунку на рахунок, нарахування відсотків і інші операції за допомогою передачи электронных сигналов без участия бумажных носителей денег. Пользование электронными деньгами проводиться за допомогою електронного гаманця. Електронний гаманець - це будь-яка пластикова карта або функція карти що містить реальну цінність у формі електронних грошей, які власник карти заплатив заздалегідь. Зняття готівки може бути проведене через банкомат. Банкомат - це автоматична каса машина, що видає готівку, надає інформацію або послуги клієнтові, що має пластикову карту.