Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори інвестdoc(теорія).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
984.58 Кб
Скачать

88.Назвіть проблеми та основні напрями подальшого розвитку інвестиційного кредитування фізичних осіб в Україні.

На ринку інвестиційного кредитування фізичних осіб протягом останнього місяця кількість банків, що видають кредити готівкою, зменшилася до чотирьох. Товари в кредит наразі продає лише один банк. Утім, через збільшення кредитних ставок, банківські продукти стали майже недоступними для українців. Аналітики ж прогнозують поновлення кредитних програм не раніше осені. А раніше прогнозували пожвавлення кредитного ринку навесні цього року.

На кредитному ринку триває скорочення кредитних продуктів та зменшення кількості банків, що надають позики.

Наразі майже всі банки перестали видавати кредити через поглиблення кризи в банківському секторі. Кредитні програми банки "заморозили" як для населення, так і для юридичних осіб. Ті банки, які кредитують, — це переважно банки з іноземним капіталом, які прагнуть до збільшення своєї частки на ринку. Втім, на швидке повернення кредитів позичальникам не варто розраховувати найближчим часом з огляду на кризу та зниження платоспроможності громадян. "Тому великі банки, які вже видали кредити, працюватимуть зі своїми клієнтами для погашення заборгованості, й масова активізація кредитування може розпочатися лише восени цього року. Якщо банки й надають кредити, то їхні ставки дуже високі: це може бути 30 відсотків у гривні і 20 — у валюті.

Банкіри виправдовуються, наголошуючи, що, мовляв, через курсові стрибки та кризу ліквідності, банки зазнають збитків. Тож усі ризики від кризи вони перекладають на своїх клієнтів. Відбувається це не за рахунок платоспроможних клієнтів — ставки підвищують усім позичальникам. Це вже спричинило різкий спалах ускладнень із виплатами коштів по кредитам. Так, за даними столичних фінансових компаній, наразі вже у майже 80 відсотків позичальників серйозні проблеми з погашенням кредитів.

Кредитні союзи зараз активно надають позички готівкою, щоправда, під процент вище банківського.

І все ж таки ситуація з кредитуванням у спілок краща, чим в банківській сфері. На початок березня позички готівкою (без застави) згодні були видати "Харківська каса взаємодопомоги", "Азовська кредитна компанія", "Фортеця", "Златоград", "Альянс Україна", "Народний кредит", "Сімейний кредит" та інші спілки.

Щоправда, коштують "кризові" позички недешево. Переплата по кредиту може досягати за рік 30-48% в гривнях (що еквівалентно ефективній ставці в 60-90%). Добре хоч, що щомісячні комісії кредитні спілки масово не підняли, та й і початкові внески залишилися в межах 20-100 грн.

89.Розкрийте зміст іпотеки та її роль у системі іпотечного кредитування.

Згідно з законом України “Про іпотеку” іпотека - вид забезпечення виконання зобов'язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов'язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до з-ну Укр. «Про іпотеку» предметом іпотеки можуть бути повязана з землею будівля,споруда,квартира,підприємство,а також інше майно,віднесене законодавством до нерухомого.Відповідно до ст. 181 Цив.Кодексу до нерухомого майна належать земельні ділянки,а також об’єкти,розташовані на земельній ділянці і невід’ємно пов’язані з нею,переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Кредиторами з іпотеки можуть бути іпотечні банки або спеціальні іпотечні компанії, а також комерційні банки. Позичальниками можуть бути юридичні та фізичні особи, які мають у власності об'єкти іпотеки, або мають поручників, які надають під заставу об'єкти іпотеки на користь позичальника

Інвестиційне кредитування під заставу нерухомості є самостійною сферою кредитування,яка суттєво відрізняється від ін. видів банк. кредитів,бо має,як правило,чітке цільове призначення. Інвестиційні

іпотечні позики в суч. умовах найчастіше використовуються для фінансування інвест. проектів в агропром. комплексі,придбання,побудови і перепланування житлових і виробничих приміщень,а також освоєння земельних ділянок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]