Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

2.1 ЕкономічнІ нормативи діяльності ат «отп Банк»

З метою забезпечення стабільної діяльності банків та своєчасного виконання ними зобов'язань перед вкладниками, а також запобігання неправильному розподілу ресурсів і втраті капіталу через ризики, що притаманні банківській діяльності, Національним банком було затверджено Інструкцію про порядок регулювання діяльності банків в Україні (постанова НБУ № 368 від 28.08.2009).

Ця Інструкція встановлює порядок визначення регулятивного капіталу банку та такі економічні нормативи, що є обов'язковими до виконання всіма банками:

  1. нормативи капіталу:

  • мінімального розміру регулятивного капіталу (Н1);

  • адекватності регулятивного капіталу/платоспроможності (Н2);

  • співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів (Н3);

  1. нормативи ліквідності:

  • миттєва ліквідність (Н4);

  • поточна ліквідність (Н5);

  • короткострокова ліквідність (Н6);

  1. нормативи кредитного ризику:

  • максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7);

  • великих кредитних ризиків (Н8);

  • максимального розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих одному інсайдеру (Н9);

  • максимального сукупного розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих інсайдерам (Н10);

  1. нормативи інвестування:

  • інвестування в цінні папери окремо за кожною установою (Н11);

  • загальної суми інвестування (Н12).

Політика банку з управління капіталом полягає в визначенні ефективного рівня капіталу, максимально збільшуючи довгострокову цінність для акціонерів, а саме, встановлення цілей та директив з управління капіталом банку так, щоб оптимізувати вимогу акціонерів щодо прибутку від їхніх інвестицій з урахування наступних обмежень:

– дотримання вимог до капіталу, які встановлені наглядовими органами;

– відповідності рівня капіталу вимогам інвесторів та рейтингових агентств з метою забезпечення доступу банку до фінансування на міжнародні та внутрішні ринки капіталу.

Банк з метою визначення реального розміру капіталу з урахуванням ризиків у своїй діяльності постійно оцінює якість своїх активів і позабалансових зобов’язань (здійснює їх класифікацію, визначає сумнівні та безнадійні щодо погашення); здійснює відповідні коригування їх вартості шляхом формування резервів для покриття очікуваних (можливих) збитків за зобов’язаннями контрагентів.

Станом на кінець дня 31.12.2010 регулятивний капітал АТ «ОТП Банк» склав 4,8 млрд. грн. Значення нормативів капіталу, які розраховані з урахуванням коригуючи проводок, були наступними:

  • норматив адекватності регулятивного капіталу/платоспроможності (Н2) дорівнював 22,11% при нормативному значенні не менше 10%;

  • норматив (коефіцієнт) співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів (Н3) становив 17,44% при нормативному значенні не менше 9%.

У звітному періоді платоспроможність АТ „ОТП Банк” згідно коефіцієнтів, встановлених Національним банком України, знаходилася в межах допустимих значень. Коефіцієнт поточної ліквідності становив 64,58% при нормативній вимозі не менше 40%.

Протягом звітного періоду банк дотримувався нормативів кредитного ризику, встановлених НБУ, які знаходилися в межах допустимих значень і на кінець дня 31.12.2010 року були наступними:

  • максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) дорівнював 10.32% (при нормативному значенні не вище 25%);

  • великих кредитних ризиків (Н8) був 20.53% (при нормативному значенні не вище 800%);

  • максимального розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих одному інсайдеру, (Н9) дорівнював 1,20% (при нормативному значенні не вище 5%);

  • максимального сукупного розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих інсайдерам, (Н10) складав 2.92% (при нормативному значенні не вище 30%).

Нормативи інвестування:

  1. Норматив інвестування в цінні папери окремо за кожною установою (Н11) встановлюється для обмеження ризику, пов'язаного з операціями вкладання коштів банку до статутних фондів установ, що може призвести до втрати капіталу Банку і визначається як співвідношення розміру коштів, які інвестуються на придбання акцій (паїв, часток) окремо за кожною установою, до регулятивного капіталу Банку.

Н11 = 0,9% при нормативному значенні не більше 15%.

  1. Норматив загальної суми інвестування (Н12) встановлюється для обмеження ризику, пов'язаного з операціями вкладання (прямого чи опосередкованого) коштів банку до статутних фондів будь-яких юридичних осіб, що може призвести до втрати капіталу банку і визначається як співвідношення суми коштів, що інвестуються на придбання акцій (паїв/часток) будь-якої юридичної особи, до регулятивного капіталу банку.

Н12 = 1,09% при нормативному значенні не більше 60%.

Ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції Банку (Л13-1) встановлюється для обмеження ризику, пов'язаного з проведенням операцій на валютному ринку, що може призвести до значних втрат банку і визначається як співвідношення величини перевищення обсягу вимог за іноземною валютою та банківськими металами над обсягом зобов'язань у гривневому еквіваленті до регулятивного капіталу банку.

Л13-1 = 17,5863% при нормативному значенні не більше 20%

Ліміт загальної короткої відкритої валютної позиції Банку (Л13-2) встановлюється для обмеження ризику, пов'язаного з проведенням операцій на валютному ринку, що може призвести до значних втрат банку і визначається як співвідношення величини перевищення обсягу зобов’язань за іноземною валютою та банківськими металами над обсягом вимог у гривневому еквіваленті до регулятивного капіталу банку.

Л13-2 = 0,1156% при нормативному значенні не більше 10%

Враховуючи вищенаведене можемо зробити висновок, що станом на кінець дня 31 грудня 2010 року фінансовий стан ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА АКЦІОНЕРНОГО КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ «ОТП БАНК» задовільний і відповідає вимогам Національного банку України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]