Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkizivki_do_organizatsiyi_samostiyno...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
105.47 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

АНТРАЦИТІВСЬКИЙ КОЛЕДЖ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЕКОНОМІКИ

РОЗГЛЯНУТО: ЗАТВЕРДЖЕНО:

на засіданні циклової комісії Заступник директора

та рекомендовано до затвердження з навчальної роботи

Голова _________ Пашевіна О.М. _______ А.М.Кравченко

«__» _________ 200__ р.

Протокол № _______

Від «___» ____________ 200___ р.

Методичні вказівки

до виконання САМОСТІЙНИХ РОБІТ

З ДИСЦИПЛІНИ

„Економічна теорія"

Розробив викладач:

Гусєва А.О.

м. Антрацит – 2010 р.

АНОТАЦІЯ

Курс “Економічна теорія” вивчає загальні закономірності економічної організації суспільства, ринковий механізм господарювання, організаційно-правові форми підприємництва, роль і функції держави в ринковій економіці, проблеми перехідної економічної системи, форми міжнародних економічних відносин у контексті інтернаціоналізації та глобалізації господарського життя в сучасному світі.

Сучасні реалії суспільного життя потребують економічних знань, всебічного осмислення нових економічних процесів, що відбуваються в економіці країни.

Для формування сучасного економічного мислення студенти повинні опанувати навчальний матеріал в повному обсязі, що передбачає і самостійну роботу.

Навчальна дисципліна «Економічної теорія» передбачає на самостійну роботу студента:

- 22 годин для спеціальності КВОРП

Теми, що внесені на самостійний розгляд та вивчення середнього ступеню важливості і є цілком доступні для студентів вищезгаданих спеціальностей.

Зазначимо, що навчальний матеріал, за яким виконуються самостійні роботи у повному обсязі відображає обрані теми і дозволяє їх вивчити на достатньо великому рівні.

Наявно у бібліотеці технікуму основна література (1,2,3,4) та додаткова література (5,6,7,8,9,10,11,12) дозволяє вивчити заявлені теми у заданому обсязі. Контроль засвоєнню вивченого матеріалу проводиться на уроці, після вивчення відповідного матеріалу у формі письмового опитування, або студенти здають зошити із виконанням завданням на перевірку. Окрім того, для контролю вивчення матеріалу можуть використовуватись години консультації.

Перелік самостійних робіт для студентів спеціальності «КВОРП»

№ з/п

Назва самостійної роботи

Кількість годин

Економічний лад суспільства

4

Відносини власності

3

Інфляція: суть, причини та види

3

Монополія: причини виникнення та сутність

2

Організаційно-правові форми підприємств

4

Система розподілу доходів

2

Економічний зміст податкової системи

2

Економічні аспекти глобальних проблем

2

Всього годин:

22

Тема 1. Економічний лад суспільства

Кількість годин : 4

Мета вивчення: надати загальну характеристику економічної системи суспільства та її структурних елементів.

Методичні вказівки

Система - це сукупність взаємопов'язаних і розміщених у належному порядку елементів повного цілісного утворення. При цьому кожній системі притаманні такі властивості як цілісність, упорядкованість, стійкість, саморух та загальна мета.

Економічну систему можна визначити як сукупність взаємопов'язаних і відповідним чином упорядкованих елементів економіки, що утворюють певну цілісність, економічну структуру суспільства. Це сукупність усіх видів економічної діяльності людей у процесі їх взаємодії, спрямованих на виробництво, обмін, розподіл і споживання товарів та послуг, а також регулювання такої діяльності відповідно до мети суспільства.

Важливою характеристикою економічної системи визначення її структурних елементів. Економічна система складається з трьох основних ланок: продуктивних сил, виробничих (економічних) відносин і механізму господарювання.

Продуктивні сили - це сукупність засобів виробництва, працівників з їхніми фізичними і розумовими, здібностями (робочої сили), науки, технології, інформації, методів організації та управління, виробництвом, що забезпечують створення матеріальних і духовних благ, необхідних для задоволення потреб людей. Продуктивні сили, як сукупність особистого (робоча сила) та речового (засоби та предмети праці) факторів виробництва становлять матеріально - речовий зміст економічної системи, найважливішим показником досягнутого ним рівня НТП і продуктивності суспільної праці.

Економічні (виробничі) відносини - це відносини між людьми з приводу виробництва розподілу, обмін і споживання матеріальних і нематеріальних благ. Система економічних відносин складається з :

- техніко-економічних відносин - це відносини між людьми з приводу використання ними знарядь та предметів праці у процесі виробництва, за допомогою яких вони впливають на сили природи і створюють блага,

- організаційно - економічних відносин - це відносини між людьми приводу застосування способів і методів організації та управління суспільним виробництвом:

- соціально - економічних відносин - насамперед це відносини власності в економічному значенні; вони визначають головне в економічний системі - спосіб поєднання працівників з засобами виробництва а також історичну специфіку економічної системи, її соціальні владну структуру.

Господарський механізм - це сукупність форм і методів регулювання економічних і суспільних процесів на основі використання економічних законів та важелів, правових норм для забезпечення динамічної рівноваги в суспільному виробництві.

Зазначимо, що історії відомі різні економічні системи, які можна класифікувати за двома ознаками : за формою власності на засоби виробництва та за способом управління господарською діяльністю. На основі цього розрізняють такі типи економічних систем: адміністративно –командна економіка, ринкова економіка епохи вільної конкуренції та сучасна ринкова економка.

Завдання : прочитати, скласти конспект, підготуватися до семінару.