Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР_Фотошоп_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
160.77 Кб
Скачать

1.2.1. Маска і поняття альфа-канала

Кількість колірних каналів визначається кількістю базових кольорів у використовуваній колірній моделі. Так, зображення у форматі Grayscale має один канал, в колірних моделях RGB і L*a*b - три канали, а в моделі CMYK - чотири канали. У растрових редакторах колірні канали генеруються автоматично при створенні або відкритті зображення. У Photoshop доступ до них реалізується за допомогою палітри Канали (мал. 3), для відображення якої необхідно вибрати команду Window?Show Channels (Вікно?Показать канали). Подібні засоби, але під іншими назвами використовуються і в інших растрових редакторах.

Поряд з колірними каналами, число яких жорстко визначене типом використовуваної колірної моделі, в растрових редакторах можливе використання додаткових каналів (альфа-каналов), кількість яких обмежена лише можливостями комп'ютера. Даний різновид каналів широко використовується для ретушування, компоновки і локальної корекції зображень.

Мал. 3. Канали

Призначення альфа-каналов тісно пов'язане з поняттям маски. Більш того, фактично кожен такий канал є маскою. Тому створення маски приводить до одночасного створення альфа-канала, в який поміщається "сіре" зображення маски.

Щоб чіткіше розкрити зв'язок цих двох понять, варто зупинитися на фізичній природі маски. Зовні маска нагадує трафарет. Кажучи технічною мовою, маска сама є зображенням. Це зображення створюється в моделі Grayscale (Градації сірого) і поміщається поверх іншого зображення, над фрагментами якого потрібно виконати певні операції. Для будь-якого піксела маски значення відтінку сірого кольору можна змінювати в межах 256 градацій сірого (від 0 до 255). Область маски із значенням кольору пікселів, рівного 0 (чорний), повністю захищає зображення від змін. Область, піксели якої мають значення 255 (білий), повністю відкрита для проведення змін. Як вже наголошувалося, така область називається вибраною (виділеною).

Як і колірні, альфа-канали зберігаються в палітрі Канали. На приведеному вище мал. 5 відображують три монохромні колірні канали: червоний, зелений і синій, і один альфа-канал, використовуваний для зберігання відповідної йому маски. Для роботи з альфа-каналамі передбачений ряд інструментів, доступ до яких здійснюється за допомогою набору кнопок, розміщених в нижній частині палітри Канали. Короткий коментар до призначення даних кнопок представлений в таблиці 1.

Таблиця 1

Кнопка №

Найменування

Призначення

1

Завантажити канал як виділення

Створює шар - маску

2

Зберегти виділення як канал

Створена за допомогою інструментів виділення маска є тимчасовим об'єктом, який пропадає після закриття зображення. Натиснення даної кнопки дозволяє зберегти маску у вигляді каналу для подальшої роботи з нею

3

Створити новий канал

Створює новий канал, у момент відкриття що є суцільною маскою, в якій за допомогою інструментів виділення створюється область виділення

4

Видалити поточний канал

Видаляє активний в даний момент альфа-канал

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]