Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до СРС Релігієзнавство.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
50.17 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КОНОТОПСЬКИЙ ІНСТИТУТ

Методичні вказівки

для організації самостійної роботи студентів

з дисципліни «Релігієзнавство»

для студентів всіх спеціальностей

заочної форми навчання

Конотоп

2008

Методичні вказівки для організації самостійної роботи студентів з дисципліни «Релігієзнавство» для студентів всіх спеціальностей заочної форми навчання. / Укладач М.О. Корж. – Конотоп, 2008. – 12 с.

Кафедра фундаментальних та загальнонаукових дисциплін

І. Мета і завдання вивчення курсу

Наукове релігієзнавство є складовою частиною широкого кола філо­софських дисциплін, які згідно з державними стандартами вищої освіти в Україні повинні обов'язково вивчати студенти всіх факультетів та форм навчання. Адже в сучасних умовах все більш зростають вимоги до знань студентів у галузі суспільно-гуманітарної підготовки.

Релігія як складне духовне утворення і суспільно-історичне явище життя людей не завжди вкладається в однозначні визначення і характерис­тики. Актуальність проблем релігієзнавства визначається тим, що при фо­рмуванні наукового світобачення і світорозуміння майже виняткова роль належить викладачам, особливо кафедри філософії, їх знанням і переко­нанням. Студенти повинні глибоко опанувати курс наукового релігієзнавс­тва, чітко розуміти і орієнтуватися в складній багатоконфесійній релігійній ситуації в Україні та на місцях.

Релігія - це складний соціально-культурний феномен, властивий історії людства на всіх етапах його розвитку, і тому потребує ґрунтовного наукового вивчення. Оволодіння науковими знаннями про релігію є необхідною умовою зростання рівня освіченості та культури фахівця будь-якого профілю.

Навчальний курс „Релігієзнавство" дозволяє студентам здобути необ­хідні систематизовані знання з філософії, психології, соціології та релігії, знання про функції релігії як специфічної форми суспільної свідомості, як вагомого соціально-історичного феномену. Саме тут студенти мають змогу вивчити причини і чинники виникнення й існування релігії, ідеологію і культ, типологію світових релігій і дізнатись про участь міжнародних релі­гійних організацій в екуменічному, миротворчому і екологічному рухах сучасності, а також ознайомитись з основними положеннями українського законодавства про свободу совісті та релігійні організації.

Метою вивчення курсу релігієзнавства є оволодіння знаннями за до­помогою всіх наукових дисциплін, які вивчають релігію як духовне і соці­альне явище, як культурологічний феномен людства.

Завдання курсу полягає у формуванні у студентів певних вмінь і нави­чок, а саме:

  • розуміння самого феномену релігії як явища суспільного буття;

  • оволодіння знаннями в одній із важливих галузей світової і вітчизня­ної культури;

  • ґрунтовне засвоєння основних понять дисципліни, напрямів релігій­них вірувань;

  • визначення добровільно і свідомо власної світоглядної позиції, духо­вних інтересів та ціннісних орієнтацій;

  • розуміння сутності ідеології утвердження й ідеології спростування релігії;

  • вміння грамотно і толерантно проводити світоглядний діалог, навчи­тися розуміти інших людей, незалежно від їх ставлення до релігії.

Вивчення релігієзнавства покликане сприяти становленню у суспільс­тві духовного клімату взаєморозуміння, поліпшенню міжрелігійних відно­син та гармонізації людських стосунків в сфері свободи совісті громадян, утвердженню соціальної стабільності в суспільстві.