Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до СРС Релігієзнавство.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
50.17 Кб
Скачать

II. Тематичний план курсу

Найменування теми

Кількість годин

всього

лекції

самост.

1

Релігія, як філософія свідомості, її предмет і функції.

13

1

12

2

Релігійно – філософські системи стародавнього світу

13

1

12

3

Етнонаціональність, світові на національні релігійні системи

14

1

13

4

Свобода совісті та толерантність.

14

1

13

Всього

54

4

50

Тема 1. Релігія, як філософія свідомості, її предмет і функції.

1.Предмет курсу "Релігієзнавство".

2 .Теорії походження релігії.

3.Сутність, визначення, структура і функції релігії.

4.Типологія і класифікація сучасних релігій.

5. Географія сучасних релігій.

Методичні вказівки

Релігієзнавство - галузь гуманітарних знань. Мета і завдання курсу. Структура ре­лігієзнавства. Релігієзнавство і теологія. Теоретична і практична-функції релігієзнавства. Релігієзнавчі концепції. Визначення, структура і функції релігії.

Типи релігій за етнічною ознакою: родо-племенні національні, світові. За рівнем розвитку релігії поділяються на: ранні форми релігії (анімізм, фетишизм, магія, тотемізм, культ предків), політеїстичні (всі національні, за винятком іудаїзму і сикхізму, і світову релігію буддизм); монотеїстичні (християн­ство, іслам, іудаїзм, сикхізм).

Синкретичні форми релігії: афрохристиян­ські релігії (церква Херувимів і Серафимів); ісламо-християнські секти (алавіти, відгалуження ісмаїлітів); буддо-китайські секти (дзен-буддизм, хао-хао); іудео-християнські (мормони).

Нетрадиційні форми релігії (церква уніфікації, рух Харе-Крішна, церква сайситології, неомістицизм).

Особливості розповсюдження релігій у країнах Західної Європи, Азії, Африки, Латин­ської Америки, США, на території України, Ро­сії, Білорусії.

Розглядаючи визначені питання, слід підкреслити, що предметом курсу є релігія - скла­дне соціальне та духовне явище. Релігієзнавст­во - комплексна дисципліна, яка включає філо­софію релігії, соціологію релігії, психологію релігії. Важливо зосередити увагу на основних релігієзнавчих концепціях: матеріалістичній, марксистській, об'єктивно і суб'єктивно ідеа­лістичній, натуралістичній, соціологічній. Ре­лігійний комплекс включав: релігійні ідеї та уявлення; релігійний культ (релігійні дії, вчинки); релігійні почуття; релігійні органі­зації. Релігія – поліфункціональне явище (ілю­зорно-компенсаторна, світоглядна, інтегративна, комунікативна функції).

Необхідно звернути увагу на досить скла­дну типологізацію і класифікацію релігійних вірувань, розглядати їх з початків і до сьогодення. Важливо буде зазначити, як розповсюд­жувались релігії у країнах світу.

Література: [10, с. 99 - 101], [5, с. 24,29-34], [8 с. 25-28, 73-126]