Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
71.17 Кб
Скачать

Тема 12. Міжнародні кредитні операції: нові форми міжнародного кредитування

  1. Факторинг у кредитуванні експортно-імпортних операцій.

  2. Особливості форфейтингових операцій.

  3. Суть і види міжнародного лізину.

  4. Проектне фінансування у системі міжнародного кредитування.

Рекомендована література:

  1. Бойцун Н.Є., Стукало Н.В. міжнародні фінанси: Навчальний посібник. – 2-ге вид. – К.: ВД “Професіонал”, 2005. – С. 62 – 94.

  2. Козак Ю.Г., Ковалевський В.В., Ржепішевський К.І. Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях: Навчальний посібник. – К.: “Центр навчальної літератури”, 2004. – с. 295-297.

  3. Міжнародні фінанси в питаннях та відповідях: Навчальний посібник / за ред.. Ю.Г.Козака, В.В.Ковалевського, К.І.Ржепішевського. – Київ: ЦУЛ., 2003. – С. 37-55.

  4. Міжнародні фінанси: Підручник / О.І.Рогач, А.С.Філіпенко, Т.С. Шемет та ін..; за ред.. О.І.Рогача. – К.: Либідь, 2003. – С. 332-341, 569-586, 601 - 608.

  5. Рут Френклін Р., Філіпенко А. Міжнародна торгівля та інвестиції: Пер. з англ. - К.: Основи, 1998. - С. 320-325.

  6. Школа І.М., Козменко В.М, Бабінська О.В. Міжнародні економічні відносини: Підручник / За ред.. І.М.Школи. – Київ: КНТЕУ, 2003. – С. 341-350.

1. До нових форм міжнародного кредиту відносять факторинг, форфейтинг і лізинг.

З початку 50-х років XX ст. американський банк “First National Bank of Boston” впроваджує новий різновид торговельно-комісійних операцій - факторинг. Факторингова угода передбачає переуступку банкові або факторинговій компанії клієнтом-постачальником несплачених платіжних документів (рахунків-фактур) за поставлені товари або надані послуги.

Факторинг - це вид фінансової діяльності, пов’язаний із придбанням прав вимоги щодо оплати фінансових зобов’язань здебільшого дебіторських рахунків на поставлені товари або надані послуги. (Це операція з продажу зарубіжних рахунків до отримання постачальниками експортної продукції комерційним банкам або спеціалізованим компаніям).

Популярність факторингу пов’язана з можливістю забезпечення постачальникові своєчасної оплати відвантажених товарів, виконаних робіт.

У міжнародних розрахунках використовується міжнародний факторинг, який може бути:

- двофакторним (взаємним) - передбачає взаємодію двох факторингових компаній або банків: у країні експортера та у країні імпортера;

- прямим імпортним - базується на укладанні експортером угоди про факторинг послугу в країні імпортера;

- прямим експортним - експортер укладає угоду у своїй країні. Тоді фінансова установа, яка надає цю послугу, бере на себе кредитний ризик, пов’язаний із кредитоспроможністю платника. Тому вона взаємодіє з подібними установами країни імпортера, надають інформацію щодо кредитоспроможності імпортера здійснюють інкасацію вимог.

На відміну від форфейтингу факторингові угоди можуть укладатися з правом регресу (обороту) документів на попереднього власника або без такого права. Стабільні підприємства-експортери, які мають постійні тривалі контакти з банками з приводу отримання факторингових послуг, яку правило, укладають угоду про повне обслуговування, що передбачає переуступку постачальником усіх боргів платників і забезпечення стабільного надходження коштів.

Факторинг з правом регресу означає, що за невиконання умов угоди фінансова організація, яка купила рахунки, може відшкодувати збитки з компанії, що продала їх. Однак за звичаєм факторинг зарубіжних рахунків до отримання здійснюється без права регресу.

Відмінні особливості факторингу:

  • приймаються вимоги угод до 1 року,

  • немає обмежень щодо суми;

  • використовуються в основному на внутрішньому ринку;

  • можливий регрес вимог на покупця;

  • використовується широке коло валют;

  • не завжди потребуються додаткові гарантії.

Факторингові послуги звичайно надають факторингові компанії, багато з яких належать банкам. Вони скуповують рахунки у експортерів зі скидкою. Вони можуть негайно сплатити готівкою до 85% номінальної вартості рахунків експортерів. Решта суми виплачується після сплати рахунків імпортерам. Вигода для імпортера полягає в тому, що він отримує можливість не мати справу з акредитивом.

Експортер уникає загрози кредитного і валютного ризиків. Він не повинен очікувати моменту, коли імпортер оплатить товар.

Факторингова компанія або факторинговий відділ банку

к упівля платіжних вимог

та аналіз платоспроможності

оплата продукції оплата вимог

Постачальник (кредитор, клієнт)

Покупець (дебітор)

поставка товару (послуг)

Рис. 12.1. Організація факторингової операції

Міжнародні факторингові операції координуються спеціально створеною міжнародною організацією “Фекторз Чейн Інтернейшенл”. Цією організацією розроблено спеціальний кодекс проведення факторингових операцій, в якому визначені зобов’язання факторингової компанії в країні експортера і відповідної компанії в країні імпортера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]