Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК політекономія.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
60.46 Кб
Скачать

15.Еволюція форм вартості та сутність грошей. Функції грошей. Закон обігу грошей.

Єдиного і такого, що б визнавалося економістами всіх теоретичних шкіл і напрямів, визначення сутності грошей не існує. Відповідно до марксистської концепції гроші є товар, що стихійно виділився з маси всіх інших товарів і виконує роль загального еквівалента. Але найбільш поширеним є наступне визначення: Гроші - загальновизнаний засіб платежу, який без будь-яких обмежень приймається в обмін на товари та послуги, а також при сплаті боргових зобов’язань; сукупність фінансових активів, які використовуються для проведення розрахунків при здійсненні різноманітних операцій.

У міру розвитку ринку, розширення і поглиблення грошових відносин ускладнювалися вимоги з боку ринку до грошей. У відповідь на це гроші змінювали свою форму.

Спочатку грішми були найбільш ходові товари (худоба, сіль, риба, хутро, прикраси тощо). Згодом на роль грошей були висунуті дорогоцінні метали, і гроші набули форми зливків металів, яка мала величезні переваги перед попередньою їх формою. Подальша еволюція форм грошей пов’язана з процесом демонетизації золота, тобто втрати благородними металами (сріблом, золотом) грошових функцій. Другим етапом демонетизації золота стало подальше послаблення не тільки фактичного, але й формального зв’язку паперових грошей з офіційним золотим запасом. Згодом витиснення золота кредитними грошима набуло подальшого розвитку у порівняно новому явищі — процесі усунення з обороту значної частини носіїв грошових функцій (банкнот, чеків і т. п.) і впровадження кредитних карток.

В економіці гроші виконують певні функції, а саме: засобу обігуяк засіб обігу гроші є посередником при обміні товарами і послугами. Виконуючи цю функцію, гроші безперервно переміщуються від одного суб’єкта економіки до іншого. Такий рух, що обслуговує реалізацію суспільного продукту, називається грошовим обігом; міри вартості засобу кількісного виміру та порівняння відносних вартостей товарів та послуг. Саме в грошових одиницях встановлюються товарні ціни і ведуться рахунки; засобу нагромадження – збереження і збільшення багатства , шляхом тимчасового вилучення з грошового обігу, щоб бути використаними у майбутньому для здійснення закупівель чи грошових угод;засобу платежу - здійснення операцій,за яких рух грошей не супроводжується зустрічним рухом товарів; світових грошей - обслуговування міжнародного товарообігу шляхом безготівкових платежів, взаємних заліків та інші форми платежів.

Закон грошового обігу полягає в дотриманні в економіці необхідної кількості грошей. Закон грошового обігу виражається рівнянням Мф=Мн, де Мф - фактична грошова маса в обігу, а Мн – об’єктивно необхідна для обігу маса грошей. Коли Мф>Мн, в обігу знаходяться зайві гроші, а якщо Мф<Мн - існує нестача грошей в обігу. За умов золотомонетного обігу рівновага грошового обігу забезпечувалась автоматично, що пояснювалось виконанням золотом грошової функції засобу нагромадження.

Зростання значення безготівкових грошей за сучасних умов робить непридатним даний метод визначення необхідної кількості грошей. Тепер для цього широко застосовується рівняння американського теоретика І.Фішера , яке має такий загальний вигляд: MV=PQ.

Із закону грошового обігу випливає його важливий принцип – грошова маса повинна відповідати потребам обігу. Порушення закону грошового обігу - закону рівноваги грошової маси - призводить до макроекономічної нестабільності.