Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
По оо і звітності.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
520.19 Кб
Скачать

1.12. Організація власного капіталу

Власний капітал за ПСБО 2 «Баланс» - це частина в активах підприємства, що залишилася після вирахування його зобов’язань.

Сума власного капіталу ТОВ «Агрокомплекс «Немирів ЛТД» - абстрактна вартість майна, вона не є ні поточною ринковою,ні іншою оцінкою підприємства для його власників.

Виділяють такі основні функції власного капіталу:

  • довгострокового фінансування - перебуває у розпорядженні підприємства необмежено довго;

  • фінансування ринку - власний капітал використовується для фінансування ризикованих інвестицій, на що можуть не погоджуватись кредитори;

  • самостійності і влади - розмір власниого капіталу визначає ступінь незалежності і впливу його власника;

  • розподілу доходів і активів-частки окремих власників у капіталі є основою при розподілі фінансового результату та майна в разі ліквідації підприємства. Узагальнена інформація подається до журналу – ордеру № 7 с.-г.

Фінансова звітність ТОВ «Агрокомплекс «Немирів ЛТД» має надавати інформацію про джерела капіталу підприємства,правові обмеження щодо розподілу дивідендів, пріоритетність прав на майно підприємства, в разі його ліквідації.

Джерелами власного капіталу є:

  • внески власників підприємства у вигляді грошових коштів та інших активів;

  • накопичення суми нерозподіленого прибутку, що залишився на підприємстві.

Для обліку капіталу підприємства використовується рахунок класу 4:

40-власний капітал

41-пайовий капітал

42-додатковий капітал

43-резервний капітал

44-нерозподілений прибуто

45-вилучений капітал

46-неоплачений капітал

47-забезпечення наступних витрат і платежів

48-цільове фінансування і цільове надходження

49-страхові резерви

Формуючи облікові номенклатури в організації обліку власного капіталу, слід брати до уваги організаційно-правову форму підприємства. Саме на етапі первинного обліку важливим є факт добору облікових номенклатур. Під час визначення обікових номенклатур на етапі первинного обліку складають перелік усіх об’єктів обліку,які мають бути задіяні в обліковому процесі.

Організаційно-правова форма господарювання - це форма здійснення господарської діяльності з відповідною правовою основою,яка визначає характер відносин між засновниками, режим майнової відповідальності за зобов’язаннями підприємства, порядок cтворення,реорганізації,ліквідації, управління, розподілу одержаних прибутків, можливі джерела фінансування діяльності тощо.

Згідно з Положенням Про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку всі операції з власного капіталу мають бути документально-оформлені. Організація документального обліку капіталу на підприємстві- це перелік усіх носіїв облікової інформації, виконавців,терміни складання та проходження носіїв відповідними інстанціями в послідовному порядку,що відповідає методиці обліку власного капіталу.

Щодо ТОВ «Агрокомплекс «Немирів ЛТД», то його власний капітал на початку періоду становив 136 тис.грн., а в кінці року зріс на 3088 тис. грн.. В тому числі, інший додатковий капітал склав 0 тис.грн. на початок року і 625 тис.грн. на кінець, статутний капітал- 42 тис.грн. на початок і не змінився на кінець 2010 року. Нерозподілений прибуток на кінець періоду склав 2557 тис.грн.(додаток 7).