Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практична 4 5 прилади раіац та хімічн1робота з...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
399.87 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Херсонський державний морський інститут

Кафедра Судноводіння.охорони праці та навколишнього середовища

Шифр ____________

Реєстр. № _________

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до проведення практичних занять № 4.

Прилади радіаційної, хімічної розвідки

та дозиметричного контролю

з дисципліни«Охоронні заходи і цивільна оборона на судні»

факультет «Судноводіння та енергетики суден»

підготовки бакалавра

галузь знань 0701 «Транспорт і транспортна інфраструктура»

напрям 6.070104 «Морський та річковий транспорт»

галузь знань 0501 «Електротехніка та електромеханіка»

напрям 6.050702 «Електромеханіка»

курс другий (другий семестр)

форма навчання денна (заочна

Херсон - 2010

Методичні вказівки до проведення практичних занять з дисципліни «Охоронні заходи і цивільна оборона на судні» розробив у відповідності з навчальною програмою завідуючий кафедри Судноводіння.охорони праці та навколишнього середовища д.т.н., професор Леонов В.Є. та доцент кафедри к.с-г. наук Чабан В.О.

Методичні вказівки розглянуто й ухвалено на засіданні кафедри Судноводіння.охорони праці та навколишнього середовища

від ____ ___________ 2010___ р.,

протокол № _____.

Завідувач кафедри Судноводіння.охорони праці та навколишнього середовища , д.т.н., професор В.Є. Леонов

____ ___________ 2010___ р.

Схвалено навчально-методичним відділом інституту

Начальник навчально-методичного

відділу В.В Черненко

____ ___________ 2010___ р.

Вступ

У наш час Женевські конвенції та Додаткові протоколи до них є основними документами міжнародного гуманітарного права про захист постраждалих у надзвичайних ситуаціях (НС) та жертв збройних конфліктів. Майже всі розвинені держави світу мають систему цивільного захисту населення та систему Цивільної оборони (ЦО).

Згідно із Конституцією України, забезпечення життя та здоров’я людини є обов’язком держави, адже людина та її здоров’я є найбільшою цінністю. З цією метою та на виконання вимог концепції ООН “Про сталий людський розвиток”, а також відповідно до Законів України: "Про цивільну оборону України" від 3 лютого 1993 р. № 2974-ХІІ (із змінами і доповненнями); "Про захист населення і територій в надзвичайних ситуаціях техногенного та природного характеру" від 8 червня 2000 р. № 1809-ІІІ; Положення "Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 серпня 1998 р № 1198; Положення про функціональну підсистему "Освіта і наука України" від 17 січня 2002 р. № 27 передбачається вивчення студентами нормативної дисципліни “Цивільна оборона”.

Однією з необхідних умов організації навчального процесу за кредитно-модульною системою є наявність робочої навчальної програми з кожної дисципліни, виконаної за модульно-рейтинговими засадами і доведеної до відома викладачів та студентів.

Рейтингова система оцінювання (РСО) є невід’ємною складовою робочої навчальної програми і передбачає визначення якості виконаної студентом усіх видів аудиторної та самостійної навчальної роботи та рівня набутих ним знань та вмінь шляхом оцінювання в балах результатів цієї роботи під час поточного, модульного та семестрового (підсумкового) контролю, з наступним переведенням оцінки в балах у оцінки за традиційною національною шкалою та шкалою ECTS (European Credit Transfer System).

Практичне заняття № 4.5. Тема роботи. Прилади радіаційної, хімічної розвідки та дозиметричного контролю

Мета роботи:

1. Вивчити призначення, основні тактико-технічні характеристики приладів радіаційної і хімічної розвідки та дозиметричного контролю.

2. Навчити готувати прилади до роботи і проводити вимірювання.

Порядок виконання роботи:

1. Ознайомитися із загальними положеннями.

2. В ході заняття група розподіляється на декілька підгруп по 4–5 чоловік. На кожну підгрупу виділяється один з приладів і студенти самостійно вивчають:

- призначення і основні тактико-технічні характеристики приладів;

- підготовку приладів до роботи і проведення вимірювання;

- в конспективній формі записують в зошит відповіді на питання, які зазначені на с. 22;

- через15 хвилин підгрупи обмінюються приладами.

3. За 15 хвилин до закінчення заняття кожний студент одержує тестові питання, результати відповідей записує у контрольну картку за зразком, який наведений нижче.

Зразок заповнення контрольної картки:

Дата

Тема

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

14.09.08

Прилади

Вар. № 2

1

1

3

4,5

4

3

1

5

2

1

1. Класифікація, призначення і принцип дії приладів

Для виявлення та вимірювання радіоактивних випромінювань, радіоактивного забруднення різноманітних предметів, місцевості, продуктів харчування, фуражу, води застосовуються прилади радіаційної розвідки; для вимірювання поглинених доз опромінення - прилади дозиметричного контролю.

Наявність отруйних речовин (ОР) у повітрі, на місцевості, техніці та в інших середовищах визначається за допомогою приладів хімічної розвідки. Для виявлення сильнодіючих отруйних речовин використовуються прилади типу "Сирена".

За призначенням прилади радіаційної розвідки та дозиметричного контролю розподіляються на групи, а саме: індикатори, рентгенометри, радіометри, дозиметри.

Індикатори - найпростіші прилади радіаційної розвідки. За допомогою цих приладів вирішуються завдання виявлення випромінювання та орієнтовної оцінки потужності дози, головним чином β - та γ -випромінювання.

За допомогою індикаторів можна встановити збільшується чи зменшується потужність дози. До цієї групи відноситься прилад ДП-64, а з побутових СИМ-01, СИМ-03 та інші.

Рентгенометри - призначені для визначення потужності дози рентгенівського або γ - випромінювання. Їх діапазон виміру складає від сотої долі рентгена до декількох сот рентгенів на годину (Р/год). До цієї групи приладів можна віднести ДП-5А (5Б,5В); ІМД-1Р, ІМД-1С, ККТ-2, "Кактус" та інші.

Із побутових приладів використовуються прилади типу "Прип'ять", "Белла", "Сосна", "Синтекс" та інші.

Радіометри (вимірювачі радіоактивності) - призначені для визначення ступеня радіоактивного забруднення (головним чином α та β - частинками) поверхонь обладнання, техніки, одягу, взуття, об'ємів повітря, продуктів харчування, фуражу.

За допомогою радіометрів можливе вимірювання невеликих рівнів γ - випромінювання

. До них відносяться – прилади ДП-100, «БЕТА».

Дозиметри призначені для визначення сумарної дози опромінення (головним чином γ – випромінювання), яку отримує особовий склад формувань за час перебування в районі дії. На цей час застосовуються комплекти індивідуальних дозиметрів: ДК-02, ДП-22В, ДП-24, ІД-І,ІД-1І,ІД-02 та інші.