Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИЧНІ РОБОТИ по екології.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
240.13 Кб
Скачать

33

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 1

Тема: « Основні положення Міжнародної Конвенції

МАРПОЛ- 73/78 щодо запобігання забруднення моря нафтою»

Мета: Вивчити матеріали Додатка І Міжнародної Конвенції

МАРПОЛ- 73/78 та застосовувати їх на практиці.

Теоретичне обгрунтування теми:

Для прийняття подальших заходів з питань попередження забруднення Світового океану Асамблеєю ІМО було прийняте рішення про скликання Міжнародної конференції для підготовки нової угоди щодо обмеження забруднення моря з суден. Так, у 1973 році, в Лондоні, відбулась Міжнародна конференція, на якій була прийнята Міжнародна конвенція щодо попередження забруднення з суден (МАРПОЛ). У 1978 році вона була змінена і доповнена Протоколами № 1 і № 2 і отримала скорочену назву МАРПОЛ-73/78. У ній передбачені заходи щодо скорочення і попередження забруднення морського середовища нафтою та іншими речовинами, що перевозяться суднами, або утворюються у процесі їх експлуатації. Конвенція охоплює усі технічні аспекти забруднення з суден і розповсюджується на всі типи суден. Правила, які охоплюють основні джерела забруднення з суден, містяться в шести Додатках до МАРПОЛ-73/78.

Основний текст Конвенції МАРПОЛ-73/78 містить в собі зобов’язання держав-сторін конвенції здійснювати положення Конвенції і Додатків до неї щодо попередження забруднення морського середовища.

Додаток І – Правила попередження забруднення моря нафтою.

Додаток ІІ - Правила попередження забруднення моря шкідливими рідкими речовинами, що перевозяться наливом.

Додаток ІІІ - Правила попередження забруднення моря шкідливими речовинами, що перевозяться в упаковці.

Додаток ІV - Правила попередження забруднення моря шкідливими речовинами, що перевозяться в упаковці.

Додатка V - Правила попередження забруднення моря стічними водами.

Додаток VІ - Правила попередження забруднення атмосфери при експлуатації суден.

Основний текст Конвенції МАРПОЛ-73/78 містить в собі зобов’язання держав-сторін конвенції здійснювати положення Конвенції і Додатків до неї щодо попередження забруднення морського середовища.

Міжнародна Конвенція МАРПОЛ-73/78 застосовується:

а) до суден, що плавають під прапором держави – сторони Конвенції;

б) до суден, що не плавають під прапором держави – сторони Конвенції, але діючим під юрисдикцією іншої сторони Конвенції.

Будь-яке порушення Конвенції забороняється.

Якщо порушення здійснене, то санкції за таке порушення установлюються у відповідності із законодавством держави – місця порушення. У такому випадку:

а) порушується переслідування у відповідності із законодавством держави – місця порушення, або

б) проводиться розслідування порушення , і доказові матеріали направляються Урядові держави, прапор якого несе судно, для притягнення до відповідальності винних осіб.

Заходи покарання повинні бути достатньо суворими, щоб попередити порушення Конвенції і про них повинно бути проінформований Уряд держави місця порушення.

Кожне судно зобов’язане мати Свідоцтво, яке підтверджує відповідність Конвенції його конструкції і обладнання, воно може бути проінспектовано у портах заходу. Портова влада може прийняти заходи до того, щоб судно не відходило до тих пір, поки воно зможе вийти в море, не маючи великої загрози морському середовищу.

Кожне судно, що потрапило в інцидент, пов’язаним із забрудненням морського середовища (аварія, посадка на мілину, зіткнення, пробоїна в корпусі і т.п.), зобов’язане терміново передати повідомлення про інцидент у відповідності з Протоколом І до Конвенції на адресу організації, указану у «Переліку національних пунктів оперативного зв’язку, відповідальних за прийом, передачу і обробку термінових повідомлень про інциденти, пов’язані зі скидом нафти та інших шкідливих речовин з суден», приведених у Додатку І до Плану надзвичайних мір по боротьбі із забрудненням нафтою (SOPEP).

Протокол І 1978 року до Конвенції МАРПОЛ -73/78 містить в собі Положення, які стосуються повідомлень про інциденти, пов’язані зі скидом шкідливих речовин, у ньому проводиться стандартна форма і порядок повідомлень з суден.

Протокол ІІ 1978 року до Конвенції МАРПОЛ -73/78 містить у собі процедуру Арбітража у випадку виникнення спорів між сторонами Конвенції.

ДОДАТОК І до КОНВЕНЦІЇ МАРПОЛ-73/78

Правила попередження забруднення моря нафтою

І. Обладнання:

Для цілей Додатка І Конвенції МАРПОЛ-73/78 кожне судно вмістимістю 400 рег.т. і більше, нафтовий танкер вмістимістю 150 рег.т. і більше, повинні мати на борту:

  1. Фільтрувальне обладнання, що забезпечує очистку нафтовмісні води до залишкового вмісту нафти на скиді за борт менше 15 мг/л.

  2. Прилад контролю вмісту нафти на скиді – (АСС - автоматична система сигналізації або САЗРІУС – система автоматичного заміру, реєстрації і управління скидом с самозписцем), який забезпечує сигнал про перевищення 15 мг/л і команду на автоматичне затворне обладнання.

  3. Автоматичне затворне обладнання – (як завжди, трьохходовий електропневмоклапан), що забезпечує припинення скиду за борт води з вмістом нафти більше, ніж 15 мг/л (за сигналом приладу контролю).

  4. Танк для збору нафтовмісних вод машинно-котельного відділення з автономною системою видачі на берег на обидва борти з міжнародними фланцями і пультом дистанційної зупинки насосів у районі цих фланців. Використання інших систем для скиду за борт і здачі нафтовмісних вод на берег забороняється.

  5. Танк для збирання нафтових залишків і відходів (шлам, залишки від миття фільтрів і т.п.) з системою підігріву і трубопроводом видачі нафтових залишків на берег. Трубопровід видачі залишків нафти повинен бути автономним, не мати прямого з’єднання з бортовим отвором, не повинен мати з’єднання з осушувальною або будь-якою системою; він повинен бути обладнаний шнековим насосом для перекачування високов’язкого шламу. При наявності на судні інсенератору – повинен бути трубопровід подачі шламу до нього і вузол підготовки шламу до спалювання; танк для змішування шламу з паливом, з підігрівом і збовтуванням, гомогенізатор.

  6. Трубопровід переливу і переливна цистерна на бункерній системі або стаціонарні, переносні піддони або перегородки (100-300 л.) під повітряними трубами паливних і масляних танків.

  7. Механічне герметичне закриття палубних шпигатів.

ІІ. Нормативи скиду

Акваторії Світового океану, що омивають побережжя регіонів з найбільш високою щільністю населення по Конвенції МАРПОЛ-73/78 виділені особливі райони.

Поза особливими районами забороняється скид у море нафтовмісних сумішей, за винятком випадків, коли одночасно дотримуються наступні умови:

1) Для танкерів:

Танкер на відстані не менше 50 миль від берега, в дорозі, миттєва інтенсивність скидання не перевищує 30 літрів нафти на милю ходу, загальна кількість скинутого не перевищує 1 / 30000 загальної кількості вантажу, на судні діє САЗРІУС і відстійний танк.

2) Для суден місткістю 400 рег.Тн. І більше, а також з льял

МКО танкерів:

судно за 12 мильною зоною, в дорозі, вміст нафти в скиданні менше 15 мг / л, на судні в дії АСС.

Враховуючи, що скидання в море нафтових залишків і відходів (шламу) категорично заборонено в будь-якій точці Світового океану, кожне судно повинне мати танк для зберігання на борту і здачі на берег нафтових залишків і відходів (шламу). Контролюючі органи в портах заходу виходять з того, що для легкого пального - 0,5% і для важкого палива -1.5% від спаленого становить шлам.

Особливі райони. Середземне, Балтійське, Чорне, Червоне моря, Карибське море з Мексиканською затокою, Північне море з Ірландським, Кельтським морями і Англійським каналом, район заток (Перська, Аденська) і район Антарктики.

Координати, що обмежують особливі райони, наведені у тексті Конвенції МАРПОЛ 73/78.

В особливих районах забороняється скидання в море нафтовмістовної суміші, за винятком випадків, коли одночасно виконуються наступні умови:

1) Для танкерів: Забороняється скидання нафтовмісного баласту.

2) Для суден місткістю 400 рег.Тн. І більше, а також з льял мко танкерів:

судно за 12 мильною зоною, в русі, вміст нафти в скиді менше 15 мг / л. на судні в дії фільтруюче обладнання, прилад контролю (АСС) та автоматичний запірний пристрій,забезпечує припинення скиду при перевищенні 15 мг / л.

У районі Антарктики забороняється будь-яке скидання нафтовмістовної суміші.

Ізольований баласт - це забортна вода, прийнята в ізольовані баластні танки, що мають автономну систему викачування і окремі, тільки для цієї мети насоси, скидається за борт без обмеження.

Чистий баласт - це забортна вода, прийнята в ізольовані баластні танки або ретельно вимиті вантажні танки, що викачується за борт через загальну баластну систему загальними баластними насосами, поза особливими районами, на ходу судна, за 12 мильною зоною.

Нафтозабруднений баласт - це забортна вода, прийнята у вантажні танки, і викачуються за борт через загальну баластову систему загальними баластними насосами поза особливими районами, за 50 мильною зоною через відстійний танк, під контролем САЗРІУС.

Виняток: судна, що здійснюють постійні рейси між портами особливого району, можуть мати тільки танки для збору і зберігання на борту нафтовмістовної води, ємністю, достатньої для збору цієї води за весь період переходу, за умови, що порти заходу мають берегові приймальні пристрої.

Всі операції з баластом, бункером, мастилами в МКО, танкером і судном, що не є танкерами, заносяться в журнал нафтових операцій, частина I., всі операції з вантажем, баластом на нафтових танкерах заносяться до журналу нафтових операцій, частина II.

ІІІ. Документи:

Відповідно до вимог Додатка I до Конвенції МАРПОЛ 73/78, окрім документів з Додатком IV та V, кожне судно повинне мати на борту:

  1. «Свідоцтво про типове випробування фільтруючого обладнання». Видається заводом-виробником в ксерокопії з оригіналу акта випробувань головного зразка класифікаційним товариством.

  2. «Свідоцтво про типове випробування приладу контролю» Видається заводом-виробником в ксерокопії з оригіналу акта випробуванні головного зразка класифікаційним товариством.

  3. «Міжнародне свідоцтво про запобігання забруднення нафтою». Видається класифікаційним товариствомна на 5 років зі щорічним повторним оглядом. У доповненні «А» до цього свідоцтва вказується все обладнання з очищення нафтовмісних вод, номера та вмісткістю збірних танків, система накопичення і ліквідації шламу.

  4. «План надзвичайних заходів по боротьбі із забрудненням нафтою». (SOPEP). Розробляється для кожного судна в залежності від його обладнання, призначення судна, екіпажу російською та англійською мовами. Повинен бути схвалений класифікаційним товариством. У Додатку до Плану приводиться «Перелік національних пунктів» зв'язки, відповідальних за прийом, передачу і обробку термінових повідомлень про інциденти, пов'язані зі скидом нафти та інших шкідливих речовин з суден, що видається ІМО щорічно. Необхідно мати на судні найсвіжіший варіант «Переліку».

  5. Журнал нафтових операції, частина I «Операції в машинних приміщеннях» для всіх суден (включаючи танкера) і «Журнал нафтових операцій», частина II, «Баластове-вантажні операції» для танкерів місткістю 150 рег.т. і більше. Журнал посторінково підписується капітаном, зберігається на судні в доступному для перевірки місці, пред'являється портовій владі на їх вимогу, копії записів завіряються капітаном, журнал зберігається на судні 3 роки після внесення останнього запису. У журналі повинні бути пронумеровані сторінки, він завірений капітаном порту.

Хід роботи:

Опрацювати теоретичний матеріал даної роботи та дати відповіді на наступні питання:

1. Де і коли відбулась Міжнародна конференція по запобіганню забруднення моря з суден і який важливий документ був на ній прийнятий?

2. Скільки і які Додатки включає Міжнародна Конвенція Марпол- 73/78» ?

3.Дати визначення поняттю «особливий район» і які акваторії до них відносяться згідно Додатка І Міжнародної Конвенції Марпол- 73/78» ?

4. Що таке САЗРІУС, САЗРІУС-Л, САЗРИУС-Т?

5. Дати визначення різним видам баласту.

6. Яке обладнання повинно бути на судні згідно Додатка І ?

7. Які умови скиду баласту з танків нафтового палива?

8. Які умови скиду нафтовмісних сумішей з суден, що не є танкерами?

Домашнє завдання:

1. Вивчити матеріали Додатка І Міжнародної Конвенції Марпол- 73/78» .

2. Підготуватися до захисту практичної роботи

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 2

Тема: « Основні положення Міжнародної Конвенції

МАРПОЛ- 73/78 щодо запобігання забруднення моря шкідливими речовинами, що перевозяться наливом»

Мета: Вивчити матеріали Додатка ІІ Міжнародної Конвенції

МАРПОЛ- 73/78 та застосовувати їх на практиці.

Теоретичне обгрунтування теми: