Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
161.79 Кб
Скачать

Тема 5 «Застосування ризик орієнтованого підходу для побудови ймовірнісних структурно-логічних моделей та розвитку НС»

ЛЕКЦІЯ 5

Тема «Застосування ризик орієнтованого підходу для побудови ймовірнісних структурно-логічних моделей та розвитку надзвичайних ситуацій»

МЕТА: дати студентам знання щодо понять „небезпека” та «ризик», визначити класифікацію небезпек, сутність концепції допустимого ризику. Розвивати уміння визначати небезпеки у сучасному життєвому середовищі, попереджати їх виникнення та уникати їх негативного впливу. Виховувати почуття уваги, розуміння необхідності володіти знаннями з безпеки життєдіяльності задля запобігання небезпек в процесі життєдіяльності.

Питання для розгляду:

  1. Концепція прийнятного ризику.

  2. Етапи кількісного аналізу та оцінки ризику.

  3. Визначення наявних проблем з безпеки та захисту об’єктів господарства у надзвичайних ситуаціях

Питання для самостійного вивчення:

  1. Методичні підходи до визначення ризику.

  2. Управління безпекою

Ключові поняття та терміни

-Концепція допустимого ризику - Ризик

-Види ризиків -Зона руйнувань

Рекомендована література:

  1. Желiбо Є.П., Заверуха Н.М., Зацарний В.В. Безпека життєдіяльності: Навчальний посiбник для студентiв вищих закладiв освiти України I-IV рiвнiв акредитації / За ред. Е.П. Желiбо i В.М. Пiчi. – Київ: «Каравела», Львiв: «Новий Свiт – 2000», 2001. – 320 с.

  2. Желібо Є.П., Заверуха Н М., Зацарний В.В. Безпека життєдіяльності: Навч. посіб. / За ред. Є.П. Желібо. 5-е вид. – К.: Каравела, 2007. – 344 с.

  3. Желібо Є.П. Безпека життєдіяльності: Підручник / Є.П. Желiбо, В.В. Зацарний. – К.: Каравела, 2007. – 288 с. (С. 25-50)

  4. Лапiн В. М. Безпека життєдіяльності людини. Навчальний посібник / В. М. Лапін.- 6-те вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2007. – 332 с. (С. 32-39)

1. КОНЦЕПЦІЯ ДОПУСТИМОГО РИЗИКУ

У вересні 1990 р. у м. Кьольн відбувся Перший Всесвiтнiй конгрес з безпеки життєдіяльності, як навчальної дисципліні. Він проходив під девізом «Життя у безпеці». Спецiалiсти із різних країн у своїх докладах використовували поняття «ризик».

Характеристикою небезпек є:

  • кількісна оцінка шкоди, заподіяної небезпекою – збиток. Він залежить від багатьох чинників (кількості людей, що перебували у небезпечній зоні, кількості і якості матеріальних цінностей, природних ресурсів). Кожен окремий збиток має своє кількісне вираження (кількість загиблих, поранених, площа зараженої території, вартість зруйнованих споруд тощо). Найбільш універсальний кількісний спосіб визначення збитку – це вартісний, тобто в грошовому еквіваленті. Наприклад, за різними дослідженнями, людське життя коштує від 650 тис. до 7 млн. доларів США.

  • частота, з якою небезпека реалізується, або ймовірність небезпеки.

РИЗИК – це частота реалізації небезпек, тобто кiлькiсна оцінка небезпек. Він визначається ймовірністю прояву небезпеки та ймовірністю присутності людини в зоні дії небезпеки.

Ризик є супутником будь-якої активної діяльності людини. Необхідно розрізняти правомірний, допустимий ризик, який є виправданим при багатьох видах діяльності, і неправомірний ризик.

Ризик визначається ймовірністю прояву небезпеки та ймовірністю присутності людини в зоні дії небезпеки.

R = n / N

Ризик (R) визначаться як відношення кiлькостi подій з небажаними наслідками (n) до максимально можливої їх кiлькостi (N) за конкретний період часу.

Згідно з ДСТУ 2293-99 «ризик – це ймовірність заподіяння шкоди з урахуванням її тяжкості». Чисельно ризик визначається як добуток ймовірності виникнення небезпеки на очікуваний розмір збитку, що може завдати реалізована небезпека:

R = PA ·D,

де PА – ймовірність виникнення небезпеки; D – очікуваний розмір збитку, що може завдати реалізована небезпека.

Оскільки ймовірність – величина безрозмірна, то одиниця вимірювання ризику і потенційного збитку будуть однакові. Найчастіше ризик вимірюють тією ж самою величиною, що й вражаючий чинник ( опромінення – у зівертах; у відповідній валюті тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]