Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PMK_uprav_prod.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
498.18 Кб
Скачать

8.2. Виконання навчальних завдань.

Завдання 1. Особливості та специфіка споживання на ринку організацій-споживачів та споживчого ринку, основні відмінності. Працюючи на ринку організацій-споживачів, підприємство має враховувати особливості роботи на ньому. Спробуйте сфор­мулювати основні відмінності досліджень на споживчому ринку та ринку організацій-споживачів. При відповіді дотримуйтесь за­пропонованої таблиці 8.2:

Табл. 8.2

№ п/п

Основні відмінності

Споживчий

ринок

Ринок організацій

1

Споживачі

2

Концентрація споживачів

3

Розміри ринку

4

Потреби споживачів

5

Характер попиту

6

Можливе придбання

7

Прийняття рішення про придбання

Завдання 2. Із запропонованого далі переліку продукції вироб­ничого призначення виберіть товари з високим, середнім, низьким, найнижчим рівнем прийняття рішень щодо їх придбання: будівельна цегла, папір для друку, потужний трансформатор, сира нафта, дріт, невеликі електродвигуни, стаціонарні будівлі, ручний інструмент, генератори низької потужності, автонавантажувачі, фарби, офіси, великі комп’ютери, фасонні вироби ливарного виробництва, підйомники, цвяхи, мастильні матеріали, віники, завод, невеликі електродвигуни, шини, залізна руда, факс, верстат із числовим програмним управлінням, літак для вантажо-пасажирських пере­везень, ливарний цех, вугільні брикети, верстаки столярні, універсальне верстатне обладнання, свердла, конвеєрні лінії, щітки для прибирання приміщень.

Завдання 3. Перерахуйте якомога більше відмінностей між видами робіт у сфері роздрібної торгівлі і у сфері промислового продажу. Які привабливі сторони кожного з цих видів робіт? Які сторони кожного з цих видів робіт здаються|видаються| вам не дуже|занадто| привабливими? Перерахуйте стереотипи, пов'язані з кожним з цих видів робіт. У чому причина виникнення кожного з цих стереотипів?

Завдання 4. Процедури закупівлі, організовані по методу "точно в строк" (just-in-time), вже широко використовуються в більшості крупних|великих| фірм. Як такий приклад|зразок| може служити Permatech (www.permatech.net), філіал|філія| компанії ALCOA. ALCOA, використовуючи спеціальний продукт, що випускається Permatech, поставляє алюмінієве литво|лиття| компанії Briggs & Stratton, яка відразу ж заливає його в спеціальні форми ливарень. Як позначаються процедури закупівлі, організовані по методу "точно в строк", на продажу і діях по управлінню продажем?

8.3. Завдання для самоперевірки.

1) Яке з понять найбільш правильно відображає маркетингове поняття ринку:

а) ринок - це група споживачів, які купують у нас товар;

б) ринок - це населення даної держави;

в) ринок - це місцезнаходження споживачів зі схожим попитом;

г) ринок - це середній обсяг реалізації за останні п'ять років.

2) Стратегічне господарське поле – це:

1.) «підприємство в підприємстві», яке конкурує зі своїми конкурентами, має свого керуючого, який відпо­відає за реалізацію маркетингової програми.

2.) надання товару (підприємству, послу­зі) властивостей, відмінних від інших конкурентних пропозицій.

3.) діяльність підприємства, що домінує на ринку, на захист своїх ринкових позицій.

3). Якщо підприємство обирає цільовим ринком один сегмент і поставляє для нього групу товарів, то цей тип цільового ринку називається:

а) ринкова спеціалізація;

б) товарна спеціалізація;

в) вибіркова спеціалізація.

4) Місткість ринку – це:

а) визначання особливих, найсприятливіших місць товарних пропозицій підприємства у сприйнятті їх споживачами цільо­вого ринку;

б) кількість продукції, яка може бути реалізована на даному ринку в конкретний період в одному і тому ж ринковому се­редовищі в межах конкретної маркетингової програми.

5) Визначте що входить до складу готової продукції:

а) сировина;

б) комплектуючі;

в) напівфабрикати;

г) допоміжні матеріали;

д) послуги;

є) технологічні пристрої.

6) У торгівлі між компаніями беруть участь такі типи клієнтів:

а) продаж реселерам (перепродавцям);

б) продаж користувачам бізнесу;

в) продаж установам;

г) продаж реселерам (перепродавцям), продаж користувачам бізнесу, продаж установам;

д) продаж користувачам бізнесу, продаж установам;

ж) продаж реселерам (перепродавцям), продаж користувачам бізнесу.

7) Якщо, виробник X продає матеріали або деталі виробнику Y, який використовує їх для виготовлення якогось іншого товару, або торговий представник компанії Xerox продає юридичній конторі копіювальний апарат, який буде потім використовуватися цією юридичною конторою для ведення свого бізнесу, то це :

а) продаж реселерам (перепродавцям);

б) продаж користувачам бізнесу;

в) продаж установам.

8.4. Есе-дослідження щодо маркетингу корпоративних відносин (письмова робота з індивідуальною позицією автора у невимушеному викладі).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]