Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Аналіз даних за допомогою функцій табличн...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Тема:Аналіз даних за допомогою функцій табличного процесора.

Мета: ознайомитися з основними типами та видами діаграм та їхнім застосуванням; навчити студентів створювати діаграми та графіки в середовищі MS Excel; розвивати логічне мислення, увагу, пам’ять, вміння порівнювати набуті знання виховувати інформаційну культуру студентів.

Вид заняття: практичне заняття

Матеріально-технічне забезпечення та дидактичні засоби: ПК з встановленою ОС Windows, пакет MS Office.

Основна література:

  1. Гаєвський О.Ю. Інформатика 7-11 кл.: Навч. Посібник. – К.: А.С.К., 2007. – 512 с.

  2. Інформатика: Підручник для 10-11 кл. загальноосвітніх навчальних закладів / І.Т. Зарецька, А.М. Гуржій, О.Ю. Соколов. – К.: Форум, 2004. – 392 с.

Додаткова література:

1. Руденко В. Д. та ін. Базовий курс інформатики / В. Д. Руденко, О. М. Макарчук, М. О. Патланжоглу; Зазаг. ред. В. Ю. Бикова: [Навч. посіб.]. - К.: Вид. група ВНУ. - Кн. 1: Основи інформатики. - 2005. - 320 с: іл.

Хід заняття:

    1. Організаційна частина.

    2. Перевірка домашнього завдання.

  • Що називають посиланням?

  • В чому полягає різниця між відносним та абсолютним посиланням?

  • Які типи операторів використовують в середовищі MS Excel?

  • Дати означення поняттю «функція».

  • Яким чином відбувається введення функції в MS Excel?

  • Які логічні функції Вам відомі? З якою метою їх використовують?

    1. Повідомлення теми, формулювання мети та основних завдань, мотивація навчальної діяльності.

    2. Ознайомлення з основними теоретичними положеннями, технологічними прийомами.

Діаграма — це зручний спосіб подання да­них таблиці в графічному вигляді, що доціль­но використовувати для аналізу й порівняння даних.

У програмі Excel термін «діаграма» викорис­товується для позначення усіх видів графічного подання числових даних — діаграм та графіків. Діаграма пов'язана з даними, на основі яких вона створена, і автоматично оновлюється під час зміни даних.

Типи діаграм

Microsoft Excel пропонує велику кількість стандартних (79 видів із 14 типів) і нестандартних (20 видів) діаграм, але основою всіх їх є три основні різновиди: кругова діаграма, стовпчикова діаграма і графік.

Кругова діаграма — це круг, розділений на сегменти. Кожний сегмент пропорційний відповідним процентним часткам величин у загальній сумі.

На стовпчиковій діаграмі кожна величина подається у вигляді стовпчика, висота якого про­порційна значенню цієї величини.

Графік у Microsoft Excel — це набір точок, які часто сполучені лініями, положення яких визначається парою координат.

ОСНОВНІ ЕЛЕМЕНТИ ДІАГРАМИ

Область діаграми, крім області побудови, де розміщена сама діаграма, містить й інші елементи, які служать для надання наочності діаграмі.

Рядом даних називається набір пов'язаних між собою елементів даних, які відображені на діаграмі. Кожному ряду даних на діаграмі відповідає окремий колір або спосіб позначення, що зазначений у легенді діаграми. Діаграми всіх типів, крім кругової, можуть містити декілька рядів даних.

Підписи значень — підпис з додатковими відомостями про маркер даних, який представляє одну точку даних або значення клітинки аркуша.

Маркер даних — смуга, ділянка, точка, сег­мент чи інший об'єкт на діаграмі, що відпові­дає одному значенню однієї клітинки аркуша. Маркери даних одного кольору на діаграмі утворюють ряд даних.

Осі діаграми є лініями, що призначені для обрамлення ділянки побудови діаграми, на­несення розмітки (шкал), яким відповідають основні значення елементів даних і категорії. Для більшості плоских діаграм використовують­ся первинні (основні) і допоміжні осі.

Легенда — підпис, який визначає візерунок або колір рядів або категорій даних на діаграмі. Легенда містить для кожного ряду даних ключ і поле — назву. Ключ легенди повторює колір і візерунок, заданий для елементів даних ряду. Легенда може створюватися в автоматичному режимі, якщо під час побудови діаграми інтер­вал клітинок включав назви рядів. Якщо імена рядів явно не задані, то легенда використовує стандартне ім'я Ряд (номер).

Створення діаграм

Створення діаграм відбувається за допомо­гою Майстра діаграм або кнопки - на панелі Диаграмма. Майстер діаграм викликається командою меню Вставка, Диаграмма або кнопкою Мастер диаграмм на стандартній панелі інс­трументів.

Майстер діаграм виконує побудову діаграми для виділеного діапазону клітинок в інтерак­тивному режимі за чотири кроки.

Крок 1. Тип діаграми. Вибір типу і вигляду діаграми, яка найкраще подає результат.

Крок 2. Джерело даних діаграми. Вибір і вказівка діапазону даних для побудови діа­грами:

  • задания діапазону даних, для яких будується діаграма. Якщо діапазон клітинок не був вибраний, виділити необхідний діапазон клітинок (адреса автоматично відобразиться в рядку діапазон);

  • вказівка розміщення даних — за ряд­ками або стовпцями будуватиметься діаграма. У вікні зразка відображатиметься вибраний тип діаграми для заданого діапазону даних.

Крок 3. Параметри діаграми. Задания па­раметрів діаграми у вікнах вкладок Подписи данных, Заголовки, Оси, Линии сетки, Легенда, Таблица данных.

Крок 4. Розміщення діаграми. Вибір розміщення діаграми як укоріненої або на аркуші діаграми.

Аркуш діаграми — це окремий робочий аркуш з діаграмою, що має власне ім'я.

Укорінена діаграма — це графічний об'єкт на робочому аркуші, який зберігається як частина аркуша, на якому він створений.

У діалоговому вікні Мастер диаграмм встано­вити вид розміщення діаграми на окремому чи вже існуючому аркуші та натиснути на кнопку Готово.