Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наконец_то_332.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
107.06 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Національний авіаційний університет

Домашня контрольна робота

з дисципліни: «Економічна теорія»

Тема :

«Роль і місце маркетингу в сучасній організації»

Виконала:

студентка гр.306 ФКС

Смоляр Катерина

Київ 2012 р.

Зміст

Вступ________________________________________________________3

  1. Аналітична частина___________________________________________4

  2. Характеристика компанії ТОВ «Проктер енд Гембл» та аналіз маркетингової діяльності _____________________________________7

Висновки____________________________________________________19

Перелік використаної літератури________________________________21

Вступ

Організація маркетингу на підприємстві

Досягнення цілей підприємства залежить в основному від трьох чинників: обраної стратегії, організаційної структури і від того, яким чином ця структура функціонує.

Організаційна структура маркетингової діяльності на підприємстві може бути визначена як схема, на основі якої здійснюється управління маркетингом, інакше кажучи - це сукупність певним чином підпорядкованих і взаємопов'язаних служб, відділів, підрозділів, які здійснюють маркетингові функції.

Маркетингова структура має вирішальне значення для успішної реалізації концепції маркетингу. Для організації маркетингу не існує універсальної схеми.

Відділи маркетингу можуть бути створені на різних засадах. Часто вони є частиною комерційної сфери діяльності підприємства. В інших випадках на підприємствах, які виробляють специфічну продукцію, ці відділи стають елементом технічної сфери. При цьому деякі фірми взагалі не мають спеціалізованих підрозділів маркетингу. Це, зазвичай, невеликі підприємства, де керівник - він же часто і власник - виконує деякі з маркетингових функцій, такі, як підтримання зворотного зв'язку з клієнтами, просування товару, формування цінової політики тощо.

Але в більшості випадків в умовах загострення конкурентної боротьби керівники фірм приходять до висновку про необхідність створення спеціалізованих маркетингових відділів. Кожне підприємство створює службу маркетингу з таким розрахунком, щоб вона найкращим чином сприяла досягненню маркетингових цілей. Водночас маркетингові структури в значній мірі залежать від розміру підприємства, специфіки продукції, ринків, на яких вона реалізується. Разом з тим можна виділити кілька типових моделей. Серед них перш за все слід назвати інтегровані і не інтегровані маркетингові структури.

Аналітична частина

Роль і місце маркетингу в сучасній організації

На сьогоднішній день, маркетинг відіграє важливу роль у стратегічному плануванні. Він надає необхідну інформацію для розробки стратегічного плану. Стратегічне планування, у свою чергу, визначає роль маркетингу в організації. Стратегічне маркетингове планування складається з трьох стадій:

- Стратегічного плану;

- Управління маркетингом;

- Реалізації плану.

Навіть формальне планування має ряд переваг. Воно спонукає керівництво постійно думати про майбутнє. Воно змушує компанію чіткіше визначати свої цілі й політику, приводить до кращої погодженості в роботі і дає об'єктивні показники ефективності роботи. Ретельне планування допомагає компанії передбачати зміни середовища й оперативно реагувати на них, а також завжди бути готовою до непередбачених обставин.

Процвітаючі компанії звичайно складають річні, довгострокові і стратегічні плани.

Річний план являє собою короткостроковий план, що описує поточну ситуацію, цілі компанії, стратегію на майбутній рік, програму дій, бюджет і форми контролю.

Довгостроковий план описує основні фактори і сили, які будуть впливати на організацію протягом наступних декількох років. Він містить довгострокові цілі, основні маркетингові стратегії, які будуть використані для їх досягнення, і визначає необхідні ресурси. Такий довгостроковий план повинний щорічно обновлятися з метою внесення коректив відповідно до змін, що.

Стратегічний план створюється для того, щоб допомогти компанії використовувати у своїх інтересах можливості в постійно змінному середовищі. Це процес встановлення і збереження стратегічної відповідності між цілями і можливостями компанії, з одного боку, і мінливими можливостями ринку - з іншого.

Основні стратегії розвитку підприємства

Поняття сегментації та микросегментации ринку

Головною метою підприємства є, як відомо, отримання прибутку та вирішення соціальних проблем шляхом своєчасної та вигідної реалізації виготовленого товару. Для досягнення цієї мети підприємству доводиться встановлювати й реалізовувати свої конкурентні переваги, виробляти конкурентоспроможну продукцію та визначати свою нішу на ринку, конкретну групу споживачів.

Робота з визначення групи споживачів за цільовими сегментами ринку, кількості, цін та строків поставки товарів і технологій задоволення потреб називається сегментацією ринку. Стратегічні питання сегментації розглядаються при стратегічному плануванні.

На стадії стратегічного маркетингу і стратегічного планування формується стратегія фірми, прогнозуються нормативи конкурентоспроможності товарів, визначається стратегія охоплення базового ринку. На стадії реалізації цієї стратегії для споживчих товарів проводиться мікросегментация за такими етапами:

1) «Розбиття» ринків товару на однорідні сегменти з точки зору бажаних переваг товару і відмінні від інших сегментів;

2) Вибір цільових сегментів, виходячи із завдань фірми і її специфічних можливостей, позицій конкурентів;

3) позиціювання товару в кожному цільовому ринку;

4) Розробка цільової маркетингової програми.

Перший етап - розбивка ринків товару на однорідні сегменти - може виконуватися такими способами:

- На основі соціально-демографічних характеристик споживачів

- На основі вигод, які шукають в товарі потенційні споживачі

- На основі стилю життя, описаного в термінах активності, інтересів і думок (соціально-культурна сегментація);

- На основі характеристик поведінки при купівлі

Після «розбиття» ринків товару на однорідні сегменти здійснюється уточнення вибраних на стадії стратегічного маркетингу цільових сегментів.

Метод вибору цільових сегментів визначається іміджем фірми, її конкурентоспроможністю і наявними ресурсами. Ефективність аналітичної роботи по сегментації залежить від того, якою мірою одержувані сегменти піддаються вимірам, виявляються доступними, солідними і придатними для проведення в них цілеспрямованих дій. Потім продавцю необхідно відібрати один або декілька самих вигідних для себе сегментів ринку.

Вибір конкретного ринку визначає і коло конкурентів фірми, і можливості позиціонування товару (тобто забезпечення товару конкурентного положення на ринку). Після вивчення позицій конкурентів на ринку фірма вирішує, зайняти місце, близьке до позиції одного з конкурентів, або спробувати заповнити виявлену на ринку незаповнену "нішу"Позиціонування товарів

Після вибору цільових сегментів фірма проводить позиціонування товарів у кожному сегменті. "Розробка і створення іміджу товару таким чином, щоб він зайняв у свідомості покупця гідне місце, відмінне від становища товарів - конкурентів".

Питанням про роль маркетингу в організації, займалися такі економісти: К. Боумен, Ф. Котлера, А. Томпсон, Дж. Стрікленд, І. Ансоффа