Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарная политика.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
219.65 Кб
Скачать

1) Товар набір спожив­чих якостей, втілений у матеріальні та духовні продукти або послуги, які здатні задовольнити потреби і запити споживачів і які можна отримати шляхом обміну.

2) Маркетингова товарна політика — це комплекс заходів зі створення й управління продукцією підприємства для задоволення потреб споживачів та досягнення підприємством власних цілей.

3) Конкурентоспроможність продукції — здатність продукції відповідати вимогам даного ринку в розглянутий період. Конкурентоспроможність товару - показує ступінь привабливості для здійснюючу реальну покупку споживача.

4) Якістькатегорія, властива не тільки ринковій економіці. конкурентоспроможність товару носить більше динамічний і мінливий характер і ширше понять “якість товару”. З позицій якості порівнянні лише однорідні товари. Оскільки сутність поняття конкуренції - це суперництво, то виникає необхідність у використанні відносного показника конкурентоспроможності - «рівня конкурентоспроможності».

5) Життє́вий цикл това́ру — час, упродовж якого товар життєздатний на ринку і забезпечує досягнення цілей продавця. Від життєвого циклу товару залежить рівень прибутку на кожній із його стадій:Впровадження товару на ринок;Зростання обсягу продажу внаслідок визнання товару покупцями;Стадія зрілості, яка характеризується максимальною прибутковістю;Стадія аристократична. Товар загальноприйнятий та наситив ринок; Характеризується мінмальними затратами при значних прибутках.Спад обсягу продажу і прибутку.

6) Ціна - сума цінностей, які споживач віддає в обмін на право мати або використовувати товар або послугу.

7) Попит — це запит фактичного або потенційного покупця, споживача на придбання товару за наявних у нього коштів, що призначені для цієї покупки. Попит відображає, з одного боку, потребу покупця в деяких товарах або послугах, бажання придбати ці товари або послуги в певній кількості і, з іншого боку, можливість сплатити за покупку по цінах, що знаходяться в межах «доступного» діапазону.

8) Потре́би — це необхідність для людини таких умов, що забезпечують її існування і самозабезпечення.

9) Новатор - той, хто вносить і здійснює нові, прогресивні ідеї, прийоми і т. п. в якій-небудь області діяльності. ініціатор, творець нового, прогресивного в науці, техніці, виробництві, мистецтві; зачинатель нових методів праці.

10) Консерватор - прихильність до всього застарілого, віджилому, відсталої; ворожість і протидія прогресу, всьому новому.

11) Товарний асортимент (товарна лінія) - група однойменної продукції (за назвами, видами, розмірами, артикулами, гатунками), наприклад, наручні чоловічі годинники середньої вартості, які виготовляються конкретним підприємством.

12) Виробничий асортимент - номенклатура товарів, що випускаються підприємствами. Як правило, підприємства, що виробляють товари, випускають вузький асортимент. Це дозволяє їм впроваджувати передову технологію виробництва, вдосконалювати асортимент, поліпшувати їх якість.

13) Ма́ркетингові дослі́дження — збір, опрацьовування й аналіз інформації та можливостей, розроблення рекомендацій на підставі цих даних.

14) Ма́ркетинг — це діяльність, спрямована на створення попиту та досягнення цілей підприємства через максимальне задоволення потреб споживачів.

15) Концентрований маркетинг - одна зі стратегій охоплення ринку, при якій компанія прагне охопити велику частину одного або кількох субринків. Концентрований маркетинг. Одна зі стратегій охоплення ринку, при якій компанія прагне охопити велику частину одного або кількох субринків.

14…………….

1. Сутність і значення товарної політики

Для виживання в умовах швидкозмінюючого зовнішнього оточення господарюючих суб'єктів важливою проблемою є формування оптимальної товарної політики. У випадку відсутності стратегічних зусиль по її формуванню й реалізації, структура асортиментів виробляючих і реалізуючих підприємств стає досить нестійкої під впливом різних зовнішніх (а іноді й внутрішніх) факторів, що може привести до комерційного провалу на ринку.

Товарна політика є ядром маркетингових рішень, навколо якого формуються інші маркетингові рішення, пов'язані з умовами придбання товару й методами його просування від виробника до споживача.

Товарна політика – маркетингова діяльність, пов'язана з вивченням, плануванням і здійсненням мер по підвищенню конкурентоспроможності що випускає (реалізованої) підприємством продукції, її якісних характеристик, що відповідають запитам кінцевих споживачів, створенню нових товарів, оптимізації їхніх асортиментів, подовженню життєвого циклу.

Товарна політика - це комплекс заходів, спрямованих на орієнтацію виробництва на задоволення потреб і запитів споживачів і отримання на цій основі прибутку.

Мета товарної політики:1)забезпечення прибутку;2)збільшення товарообігу;3)збільшення частки ринку, на якому діє організація; 4)підвищення іміджу; 5)розсіювання ризику.

Основною функцією товарної політики є – розробка товарів і планування асортиментів з орієнтацією на вимоги ринку.

Основним завданням товарної політики є – знаходження ідеї й реальне створення ексклюзивного товару, по відношенню, до якого інші фактори маркетингу носили б винятково додатковий (обслуговуючий) характер.

Напрямки маркетингової товарної політики підприємства:1.Розробка й створення нових товарів;

2.Підвищення якості й конкурентоспроможності товару (обслуговування);3.Оптимізація асортименту;4.Подовження життєвого циклу товару.

При рішенні завдань товарної політики необхідно враховувати наступні умови:

-залучення й збереження тих споживачів в обраних ринкових сегментах, які забезпечують стабільне положення на ринку в цей час і на перспективу;

- оцінка можливих варіантів максимального загального прибутку.

Відповідно до концепції маркетингу товарна політика підприємства (які товари, якої якості, у якій кількості слід виробляти) має бути орієнтована на виробництво й просування на ринку конкурентоспроможних товарів, що відповідають запитам споживачів, її суть - формування ефективного з економічного погляду товарного асортименту. Товари слід розглядати як сукупності споживчих властивостей, які повинні відповідати запитам споживачів. У першу чергу будуть купуватися ті товари, які мають більший ступінь такої відповідності. На основі цього визначають товари, що мають перспективи на ринку, і ті, які слід знімати з виробництва.

Оцінку ступеня відповідності характеристик товару потребам і запитам споживачів виконують поетапно: попередньо, під година аналізу функціональних карт у процесі сегментації ринку; потім шляхом порівняння його характеристик і товарів-конкурентів, а також складових комплексу маркетингу.

Товарна політика підприємства передбачає управління товарною номенклатурою, товарним асортиментом, окремими товарами .

Управління товарною номенклатурою передбачає:

модифікацію товарної номенклатури (створення нових чи ліквідацію існуючих асортиментних груп);

модифікацію асортиментних груп (витягнення чи скорочення асортиментних ліній).

Виведення на ринок нового товару (товарної марки) є досить ризикованим, однак у випадку успіху прибуток, як підтверджує практика, буде значно більшим, ніж при виведенні нової модифікації товару в рамках існуючих асортиментних груп. За наявними даними, із загальної кількості проектів з розробки й виведення на ринок нової продукції зазнають невдачі 40% проектів, пов'язаних з виробництвом товарів широкого споживання, 20% - товарів промислового призначення й 18% - послуг. При цьому 46% витрат на створення й просування на ринку припадає на товари, які так і не знаходять попиту.

Інноватори-лідери хоча й функціонують в умовах підвищеного ризику, алі при вдалій реалізації нового продукту формують запас «економічної міцності», який проявляється в наявності портфелю нової конкурентоспроможної продукції й характеризується більш низькими порівняно йз середніми питомими витратами виробництва. їхні послідовники ризикують менше, алі умови конкуренції для них більш складні, відповідно гірші і їхні економічні показники.

Нова продукція доповнює товарний асортимент підприємства й надає йому можливості конкурувати з продукцією інших виробників, пропонуючи споживачам більше, ніж конкуренти, як з погляду різноманітності товарів, так і з погляду способів і розумів їх реалізації, а також передпродажного й післяпродажного сервісу. Слід також врахувати ті обставини, що підприємство, яку постійно здійснює технологічні й технічні зміни чи зрушення на ринках, не буде захопленим зненацька, коли існуючий товар застаріє. Якщо підприємство випускає більш-менш широку номенклатуру продукції, при цьому окремі товари (асортиментні групи) перебувають на різних стадіях життєвого циклу й оновлення продукції відбувається постійно, те практично завжди буде забезпечене завантаження його виробничих потужностей і стабільність прибутку. Більше того, виробництво різноманітних за призначенням, а також сферами їх застосування товарів дозволяє при зміні кін' -юнктури споживчого попиту отримувати більш-менш стабільний прибуток по черзі за рахунок різних товарів.

Природно припустити, що при пошуку (розробці) нової продукції, на якові варто орієнтувати роботові підприємства, у першу чергу слід звернути увагу на існуючі на ринку товари, на які є незадоволений чи попит очікується різке зростання попиту в найближчому майбутньому. При цьому враховується попит, підкріплений платіжною спроможністю фактичних чи потенційних споживачів, причому не поодиноких, а в кількостях, що забезпечують прибуткову роботові підприємства-виробника хоча б у найближчому доступному для аналізу періоді.