Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РПС(питання...6).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
20.35 Кб
Скачать
  1. Які особливості населення ер?

Частка сільських жителів і на сьогодні у Карпатському регіоні становить 51%. Середня густота сільського й в цілому всього населення одна з найвищих серед економічних районів — 115 осіб на км кв, що значно перевищує пересічну для країни. Львівська область, де в містах проживає 61% мешканців, займає четверте місце за густотою населення в Україні (125 осіб на км кв).

Своєрідний район і тим, що зараз у ньому одна з найвищих часток (понад 85%) українського населення, добре виражені етнографічні групи корінних жителів краю зі своєрідним побутом та культурними традиціями. Представники національних меншин (росіяни, євреї) проживають у містах, а угорці, словаки, поляки, румуни, молдавани — переважно у прикордонних районах.

  1. Які специфічні риси егп Західного соціально-економічного району?

До складу Західного соціально-економічного району входять вісім областей (Львівська, Закарпатська, Чернівецька, Івано-Франківська, Тернопільська, Волинська, Рівненська та Хмельницька). Знаходячись у західній частині України, район займає центральні терени Європи і виходить до кордонів України з Білоруссю, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією і Молдовою. Ці країни з перехідною економікою мають власні проблеми, але за рівнем розвитку окремих галузей помітно випереджають нашу державу, атому є вигідними економічними партнерами. Західний регіон перетинають важливі міжнародні транспортні магістралі (трубопроводи, залізниці, шосейні дороги), раціональне використання яких сприяє його економічному зростанню.

  1. На яких ресурсах базується господарський комплекс району?

У межах Західного соціально-економічного району знаходиться Передкарпатська паливно-сировинна база країни. Отже, він багатий на мінеральні ресурси. Важливе місце серед запасів паливних ресурсів належить Львівсько-Волинському кам'яновугільному басейну, де переважає газове вугілля (придатне для газифікації й коксування) з домішками сірки. У Закарпатті, Передкарпатті та Придністров'ї є буре вугілля, яке залягає малопотужними пластами. Поклади нафти та газу зосереджені в основному у Передкарпатському нафтогазоносному басейні.

За запасами мінеральної хімічної та будівельної сировини район один з найба-гатших у країні.

Найбагатший район на водні, гідро- та лісові ресурси. Густа річкова сітка, багато штучних водойм, великі запаси підземних вод. Гірські річки хоч невеликі, але завдяки швидкій течії мають значні запаси гідроенергії. Основні масиви лісів зосереджені у Карпатах та на Поліссі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]