Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САМОКОНТРОЛЬ ШПОРА.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
2.69 Mб
Скачать

Тема 11: Держава та її економічні функції Питання для самоконтролю

  1. Як змінилось місце держави в ринковому механізмі в процесі еволю­ції ринкової системи?

з розвитком ринкової економіки економічні функції держави значно розширилися.. ". У відповідності з класичним підходом держава повинна забезпечувати безпеку життя людини і його власності, вирішувати суперечки, тобто робити те, що індивідуум або не в змозі виконати самостійно, Економічний лібералізм - напрям в економічній теорії, який заперечує необхідність суттєвого державного втручання в економічні процеси. Сучасна модель регулювання, яка діє у більшості провідних країн з ринковою економікою, є своєрідним синтезом кейнсіанських і неоліберальних (монетарних) форм і методів, що говорить про неможливість суворого дотримування виключно однієї концепції.

  1. Які основні напрямки втручання держави в економічне життя ви зна­єте?

Серед методів державного регулювання, виокремлених на основі такої ознаки, як засіб впливу, необхідно передусім виділити правове регулювання економіки. Ліцензії являють собою дозволи, які видають відповідні органи господарюючим суб'єктам. Квоти - це певні кількісні обмеження, які держава встановлює стосовно виготовлення, споживання або вивозу (ввозу) товарів на територію держави. Норми - це певні, як правило, науково обгрунтовані норми витрат сировини, матеріалів, праці на виготовлення продукції, а також норми споживання. Стандарти - це ті самі норми, але вони жорстко встановлені стосовно найважливіших характеристик виробів чи послуг. Санкції - це заходи, які вживає держава з метою покарання суб'єктів ринку Ціни Податки - це обов'язкові платежі в державний бюджет (як у центральний, так і в місцевий), які сплачують усі громадяни. Грошово-кредитна політика держави є системою заходів, які держава спрямовує на стабілізацію економічного зростання

  1. Які основні форми державного регулювання економіки застосовую­ться в сучасних ринкових умовах?

фінансове регулювання (через систему податків з фірм і населення і державні фінанси);

грошово-кредитне регулювання (через регулювання грошової маси і ставки процента);

цінове регулювання (корекція рівня цін товарного ринку);

структурне регулювання (через зміну структури економіки і, відповідно, структури попиту і пропозиції на ринку);

  1. Яка роль фіскальної політики в економічному регулюванні? Які еле­менти вона включає?

Фіскальна політика – це урядовий вплив на економіку через оподаткування, формування обсягу і структури державних витрат з метою забезпечення належного рівня зайнятості, запобігання й обмеження інфляції та згубного впливу циклічних коливань Податки і державні видатки – основні знаряддя фіскальної політики.

  1. Як виникає державний борг?

Державний борг – сума заборгованості держави кредиторам. Державний борг – це й заборгованість держави за кредитні операції, зобов'язання держави щодо внутрішніх та зовнішніх позик, які залишаються після відрахування погашеної їх частини, сума накопичених за попередні роки дефіцитів державного бюджету мінус його позитивне сальдо.

Державний борг виникає через брак у держави коштів, необхідних для виконання її функцій. Тому вона змушена мобілізувати додаткові кошти для покриття своїх видатків. Збільшення державного боргу – джерело фінансування урядових програм.

  1. Що таке дефіцитний бюджет?

Дефіцитний бюджет- це недофінансування в першу чергу соціального середовища- охорони здоров'я, культури, невиплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери, відсутність ресурсів для фінансування програм державного рівня .

  1. Які ви знаєте адміністративні форми державного впливу на економі­ку?

Можна виділити кілька основних напрямів адміністративного регулювання ринкової економіки: 1) державний контроль над монопольними ринками (антимонопольне регулювання); 2) державний контроль над небажаними ефектами системи вільного підприємництва (встановлення відповідних правил і норм ринкової поведінки, забезпечення екологічної безпеки і раціонального використання природних ресурсів); 3) забезпечення мінімально допустимого рівня добробуту і соціального захисту населення (встановлення гарантованого мінімуму заробітної плати і пенсій, меж робочого дня, виплати по безробіттю і інвалідності, допомога багатодітним і неімущим тощо); 4) захист національного ринку (адміністративне регулювання експорту і імпорту, встановлення митних обмежень, тарифів і квот тощо); 5) реалізація цільових програм економічного, соціального і науково-технічного розвитку; 6) забезпечення дотримування національних стандартів усім учасниками суспільного виробництва ("екологічна чистота" і якість продукції, санітарні норми тощо). Адміністративне регулювання стало невід'ємним атрибутом ринкового механізму, воно не перешкоджає зростанню ефективності виробництва і добробуту нації. 

  1. Що таке державний сектор в економіці і яка його роль в ринковій економіці?

Державний сектор у традиційному розумінні — це сукупність державних підприємств. У світовій економічній науці поняття державного сектору пов’язано не так з державною власністю, як із сукупністю форм присутності та участі держави у виробництві, розподілі, обміні й споживанні. У такому розумінні державний сектор є основою, спираючись на яку держава здійснює свою діяльність. У сфері розподілу питома вага держави дуже велика, у виробництві втручання держави значно менше, а в обміні — мінімальн

  1. Які існують шляхи подолання державного монополізму?

Особливе значення для подолання державного монополізму, для ліквідації організаційно-галузевих (відомчих) монополій має приватизація великої частки державної власності. Це, безумовно, і корінне питання з точки зору формування в країні принципово нової господарської системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]