Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оля труды 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Комунальна Установа Сумська загальноосвітня школа

I-III ступенів №24,м.Суми,Сумської області

Творчий проект

З теми: “Приготування страв”

Підготували учениці 8-А класу

Кулижко Ольга

Яковенко Світлана

Суми 2012

I.Вступна частина

Для творчого проекту булла запропонована тема “ Приготування страв ”.

Дізнавшись тему проекту ми дуже зраділи , так як ця тема подобалась всім!

Тим паче це знадобиться в житті!!!На уроках трудового навчання ми готували різноманітні страви , але зараз ми повинні приготувати страву за своїм смаком…

План робот із виконання творчого проекту

1. Визначити тему проекту.

2. Визначити рівень знань та вмінь. Проконсультуватися з учителем та батьками з приводу можливості цього виробу.

3. Пошук моделей-аналогів страв у журналах , книжках , каталогах.

4. Проаналізувати зібраний друкований матеріал

5. Розробити конструкцію власного виробу

6. Дібрати і придбати матеріали та інструменти.

7. Приготувати страву.

8. Оформити пояснювальну записку.

9. Захистити проект.

Історія кулінарії

Світова кулінарія за всю свою історію створила безліч різноманітних страв, які обчислюються десятками тисяч. Величезна кількість книг було написано про їжу. Те мистецтво, яким ми бачимо сьогодні пройшло довгий і досить важкий шлях перетворення з примітивною кухні первісних народів. Історія кулінарія - це високі злети і різкі падіння на шляху кухарського мистецтва. Їжа в один час возносилася вгору, як одне з кращих задоволень, а в інший час ставлення до неї було майже ганебним і негідним навіть розмов про неї. Наприклад, у древній Спарті ставлення до харчування було стриманим, і тут намагалися обійтися простою їжею, а в Афінах - звикли до витонченим страв, коли маленька оливка запікалася в голубе, голуб пекли в козленке - вівці - бику, всі обсмажували на вертикалі. Кухарі греки мали свій вплив на кулінарне мистецтво Древнього Рима. Кулінари стали в пошані, і престиж будинку залежав саме від них. Перші школи куховарення мистецтва на чолі з кухарем Апицием сформувалися при імператорів Тиберии і Серпні. Далі після певного застою в середні століття відбулося стрімке проникнення прянощів з колоній Сходу, що вплинуло на розвиток вишуканої кухні. Італія стала в цей час колискою кухні, особливо вишуканою.

Французька кухня відчула свій підйом за короля Людовика XIV. Варто відзначити, що саме з тих пір почалося суперництво кухарів європейських країн. До розвитку кулінарних можливостей прикладали свою руку і розум також філософи, вчені, діячі держави. XIX століття ознаменувався новим сплеском відкриття шкіл кухарського мистецтва. Англія стала першою, де почала функціонувати така школа. У Парижі така школа відкрилася в 1891 році з поділом на жіноче і чоловіче відділення.

У Росії тільки в 90-е роки XIX століття була сформована школа мистецтва кухарів, де можна було навчитися давньоруським традиціям. Пироги мали в той час свою важливу роль. У страви стали додавати шафран і часник. Стосовно солі - її дуже мало споживали в давнину на Русі. В основному на асортимент російських страв мали свій вплив економічні та етнографічні причини. Можливість покуштувати західно - європейські страви мали лише заможні люди. Російська національна кухня вважається сьогодні найрізноманітнішої у світі. Тільки щів в ній можна порахувати близько 60.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]