Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОДНИМ ФАЙЛОМ Курсова Солончука .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Розділ іv Особливості створення карти-схеми «Храми, замки, плаци – пам’ятки архітектури Хмельницької області».

    1. 4.1. Призначення карти.

Як приклад карти для потреб туризму може бути створена нами карта-схема «Храми, замки, палаци – пам’ятки архітектури Хмельницької області». Така карта-схема за призначенням розрахована на туриста який вперше приїздить на територію Хмельницької області. Вона може створюватися для розповсюдження та поширення реклами туристичних послуг, популяризації об’єктів туризму на території краю через відповідні інформаційні туристичні центри, бюро подорожей тощо. Така карта-схема може бути складовою серії карт чи атласу «Хмельниччина туристична». Крім цього такого роду картографічний продукт стане важливим носієм інформації для підприємств туризму які планують туристичні маршрути залучаючи відповідні туристичні об’єкти.

    1. 4.2. Зміст карти, картографічна основа та її основні елементи.

Основним тематичним змістом даної карти-схеми є інформація про основні пам’ятки архітектури, визначні сакральні об’єкти та палаци що знаходяться на території Хмельницької області. Крім цього на карті-схемі позначено населені пункти на території яких знаходяться відповідні об’єкти. Використовуючи її туристу буде просто зорієнтуватися в якому напрямку по відношенню до обласного центру знаходиться кожен об’єкт на місцевості.

Картографічною основою для створення даного картографічного твору може стати адміністративна карта Хмельницької області на якій вказані кордони адміністративних районів, дороги, населені пункти, гідрографічна сітка тощо.

Основними елементами даної карти-схеми є:

  • Математична основа: даному випадку вона не потребує точної математичної основи, зокрема інформації щодо точності масштабу;

  • Картографічне зображення: а) географічною основою на даній карті є в першу чергу кордони адміністративних одиниць Хмельницької області, основні шляхи сполучення та населені пункти, відображення сусідніх територій; б) зображення на площині карти наступних об’єктів сакральних, замків та палаців.

  • Легенда карти-схеми: даний елемент карти-схеми складається із умовних знаків, текстових пояснень до них, таблиць – де подано перелік храмів, замків та палаців які позначені на карті і є основою тематичного змісту карти-схеми. Особливістю легенди є те що всі об’єкти які позначені на карті-схемі мають крім значка ще й відповідний номер – номер який відповідає порядковому номеру об’єкта в таблицях. Турист матиме змогу занйти відповідну інформацію щодо об’єкта який його цікавить, зокрема адресу в місті, рік створення, сучасний стан тощо.

  • Додаткові дані: додаткова інформація на створеній нами карті-схемі подається у вигляді позарамкової інформації у формі фотографій та текстових пояснень до них. На поза рамковій інформації робиться основний рекламний акцент, що сприяє туристу прийняти рішення щодо подорожі.

    1. 4.3. Способи зображення та оформлення карти.

Способи зображення й оформлення для кожного елемента змісту, можливі кольори, шрифти та інші особливості оформлення карти підбираються на етапі розробки програми карти. Фактично вибір способів зображення й оформлення карт є власне її художнім проектуванням, або картографічним дизайном. Художнє проектування як правило поєднують із процесом укладання легенди карти. Саме цей процес дає можливість перевірити логіку змісту карти. Легенда організує весь зміст карти, формалізує склад зображуваних елементів, підкреслює їх ієрархію, визначає детальність характеристик.

Легенда карти створеної нами складається із таких розділів: умовних знаків, текстових пояснень і таблиць. Значковим способом на карті позначаються в першу чергу населені пункти та об’єкти тематичного змісту.

Для позначення тематичної інформації вибрано спосіб художніх значків. Вони задовольняють вимогу естетичності та художньої привабливості такого роду карти користувачем якої є турист. Для позначення сакральних об’єктів було вибрано знак у вигляді хреста, так як переважна більшість цих об’єктів належать до християнських святинь, а загальновідомо що християнство асоціюється саме із цим символом. Значки які позначають християнські святині на карті відрізняються кольором. Колір в даному випадку передає якісну відмінність зображеного об’єкта. В нашому випадку – кольором передається інформація щодо часу (історичного періоду) будівництва храму.

Храми та ін сакральні об’єкти що належать до іудаїзму зображені на карті шестикутною зіркою – що також має свої асоціативні аспекти. Кожну якісну відмінність значків передано за допомогою лаконічних текстових пояснень.

Замки на карті позначені значками що символічно нагадують будівлю замку. Такого ж принципу дотримувалися при створенні значка яким позначені палаци.

Особливістю легенди нашої карти є те, що біля значків, які передають якісну відмінність об’єкта використаний прийом поєднання значків із цифрою. Кожна цифра біля художнього знака відповідає порядковому номеру об’єкта в таблицях поданих в легенді карти. Інформація в таблицях передає індивідуальні особливості об’єкта. Крім цього в під тим же номером подається фотографія конкретного сакрального чи іншого об’єкта тематичного змісту карти.